Skip to main content

Home
Home » General (non-technical) » Polish users » Polskie literki Ą i ć(Nie mogę ich uzyskać.)
Polskie literki Ą i ć [message #662565] Thu, 31 March 2011 03:19 Go to next message
Eclipse UserFriend
Witam serdecznie

Moje pytania są pewnie dość lamerskie, no ale cóż, każdy kiedyś chyba zaczynał. Otóż mam pewien problem z edytorem w Eclipse. Mianowicie wszystkie polskie literki mi się wpisują poza dwoma przypadkami. Jak próbuje wcisnąć Alt+A (Ą) wówczas wyskakuje mi okienko "Add Artifact to Target Platform" a jak wcisnę Alt+c (ć) wówczas wyskakuje mi "Folder selection). Po wciśnięciu 2x Shift+Ctrl+l Wyskoczyło mi okienko Window | Preferences | General | Keys gdzie mogę teoretycznie zmienić mapowanie klawiszy i znalazłem niby te mapowania, ale:
1. są one pomapowane z jakimiś innymi okienkami
2. zmieniłem je na zupełnie inne klawisze
Mimo to nadal przy wciśnięciu wykasują mi powyższe okienka. Za wszystkie sugestie z góry dziękuje.

pozdrawiam

Krzysztof
Re: Polskie literki Ą i ć [message #664498 is a reply to message #662565] Sat, 09 April 2011 19:17 Go to previous messageGo to next message
Eclipse UserFriend
Masz widocznie jeszcze jakieś mapowania klawiszy. W konfiguracji wpisz w pole "type filter text" po prostu "Alt+c". Pokaże ci wszystkie mapowania dla tej kombinacji. Zaznaczasz i klikasz przycisk "Unbind Command" (ewentualnie tworzysz własne mapowania). U mnie taka kombinacja "Ctrl+Alt+C" (powyższy filtr mi tylko taką pokazywał) też blokowała wpisywanie literki "ć". Podobnie postępujesz z innymi polskimi znakami.

[Updated on: Sat, 09 April 2011 19:19] by Moderator

Re: Polskie literki Ą i ć [message #990568 is a reply to message #664498] Thu, 13 December 2012 03:32 Go to previous messageGo to next message
Eclipse UserFriend
Mam podobny problem. Próba wpisania "Ą" (teoretycznie Ctrl+Alt+Shift+A) powoduje pojawienie się okienka "add artifact to target platform".
W Preferences / General / Keys brak takiego skrótu. Przeszukałem cały katalog eclipse (znalazłem gdzieś informacje, że niektórych skrótów trzeba szukać po xmlach) - niestety nie ma nigdzie takiego skrótu.
Korzystam z Eclipse Juno.
Re: Polskie literki Ą i ć [message #991043 is a reply to message #990568] Mon, 17 December 2012 02:45 Go to previous message
Eclipse UserFriend
Andrzej Lewandowski wrote on Thu, 13 December 2012 09:32
Próba wpisania "Ą" (teoretycznie Ctrl+Alt+Shift+A)

A próbowałeś Alt+Shift+a, bez Ctrl?
Previous Topic:dropins folder
Next Topic:Narzędzia developerskie a eclipse
Goto Forum:

Current Time: Mon Jul 07 19:10:46 EDT 2025