Skip to main content


Eclipse Community Forums
Forum Search:

Search      Help    Register    Login    Home
Home » Archived » M2M (model-to-model transformation) » [ATL] How to chek if the model handler is installed
[ATL] How to chek if the model handler is installed [message #54458] Mon, 23 July 2007 17:30 Go to next message
beaperez Mising name is currently offline beaperez Mising nameFriend
Messages: 81
Registered: July 2009
Member
Hello,
I have installed:
- Eclipse 3.3
- EMF 2.3
- UML2 2.1
- ATL and AM3 from CVS

I am trying to run an ANT script which executes an ATL transformation. This
transformation obtains as target model a stereotyped class diagram, so I
need the UML2 model handler. The problem is that I get an error
(NullPointerException) when I try to lunch the ANT script.

Does anybody could tell me how I can check if the UML2 model handler is
installed/works correctly? Does anybody know if I can do that in Eclipse 3.3

Thank you very much in advance.
Bea
Re: [ATL] How to chek if the model handler is installed [message #54588 is a reply to message #54458] Wed, 25 July 2007 08:29 Go to previous messageGo to next message
Eclipse UserFriend
Originally posted by: Hugo.Bruneliere.univ-nantes.fr

Bea a écrit :
> Hello,

Hello Bea,

> I have installed:
> - Eclipse 3.3
> - EMF 2.3
> - UML2 2.1
> - ATL and AM3 from CVS
>
> I am trying to run an ANT script which executes an ATL transformation. This
> transformation obtains as target model a stereotyped class diagram, so I
> need the UML2 model handler. The problem is that I get an error
> (NullPointerException) when I try to lunch the ANT script.
>
> Does anybody could tell me how I can check if the UML2 model handler is
> installed/works correctly? Does anybody know if I can do that in Eclipse 3.3
>

You can find from
http://www.eclipse.org/gmt/modisco/useCases/PerformanceAnnot atedUmlStateCharts/
a use case applying the same approach as what you're trying to do.

This use case was developed using the same versions as the ones you've
installed.

The last step of this use case (implemented by the "build-3-xxx.xml" ANT
script and using the UML2 model handler) applies a UML2 profile to a
UML2 state chart model by considering a Metrics model.

I think you could inspire from this use case in order to solve your
problems.

Best regards,

Hugo

> Thank you very much in advance.
> Bea
>
>

--
--------------------------------------------------------
Hugo Bruneliere - R&D Engineer
ATLAS Group (INRIA & LINA) - University of Nantes
2, rue de la Houssiniere
44322 Nantes Cedex 3 - France
office +33 2 51 12 58 10 /\ cell.+33 6 07 42 45 30
EMail: Hugo.Bruneliere@univ-nantes.fr
http://www.sciences.univ-nantes.fr/lina/atl/
--------------------------------------------------------
Re: [ATL] How to chek if the model handler is installed [message #54614 is a reply to message #54588] Wed, 25 July 2007 11:35 Go to previous messageGo to next message
beaperez Mising name is currently offline beaperez Mising nameFriend
Messages: 81
Registered: July 2009
Member
Thank you Hugo for your help and advices. I have inspired from the
build-3-xxx.xml ANT script and I have found several erros. I have got to run
my atl transformation. Only one thing, the target model is not created. I
think that it is not a problem with the routes because I put the input
carpet as the target carpet.

<outModel name="OUT" model="TModel" metamodel="UML2"
path="${inputModelsPath}FirstStereotypedClassDiagram.uml"/ >


</am3.atl>

<am3.saveModel model="TModel"
path="${outputModelsPath}FirstStereotypedClassDiagram.uml">

</am3.saveModel>

Any idea?



"Hugo Bruneliere" <Hugo.Bruneliere@univ-nantes.fr> escribi
Re: [ATL] How to chek if the model handler is installed [message #55396 is a reply to message #54614] Tue, 31 July 2007 17:40 Go to previous messageGo to next message
beaperez Mising name is currently offline beaperez Mising nameFriend
Messages: 81
Registered: July 2009
Member
Hello,
does anybody know how to save a uml model? I have:

....

<outModel name="OUT" model="TModel" metamodel="UML2"
path="${outputModelsPath}FirstStereotypedClassDiagram.uml"/ >


</am3.atl>

<am3.saveModel model="TModel"
path="${outputModelsPath}FirstStereotypedClassDiagram.uml"/ >

But I can't get to save the model. Do I have to use extractors?

Thank you very much in advance




"Bea" <beaperez@unizar.es> escribi
Re: [ATL] How to chek if the model handler is installed [message #56102 is a reply to message #55396] Fri, 03 August 2007 14:36 Go to previous messageGo to next message
Eclipse UserFriend
Originally posted by: quentin.glineur.obeo.fr

This is a multi-part message in MIME format.
--------------060402000102070402020506
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit

Hi,

You problem may come from the version of the uml plugin you are using.
Depending on the suffix used in the path property (.uml or .uml2) the
ressource implementation used for the saving is either provided by UML2
v.1.x or UML2 v.2.x.
Thus, if you are using UML2 v.2.x while using the .uml suffix, the
default XMIRessourceImpl may be called instead.

Regards,

Quentin GLINEUR

bea a
Re: [ATL] How to chek if the model handler is installed [message #56427 is a reply to message #56102] Tue, 07 August 2007 06:29 Go to previous messageGo to next message
beaperez Mising name is currently offline beaperez Mising nameFriend
Messages: 81
Registered: July 2009
Member
I have tried with both uml and uml2 extensions and the model is not saved. I
have also installed the ATL Bundle 2.0 UML2 Version and the model is not
saves again. Any idea? What am I doing wrong?
Many many thanks
Bea



"Quentin Glineur" <quentin.glineur@obeo.fr> escribi
Re: [ATL] How to chek if the model handler is installed [message #56455 is a reply to message #56427] Tue, 07 August 2007 07:27 Go to previous messageGo to next message
Ã?ric Vépa is currently offline Ã?ric VépaFriend
Messages: 16
Registered: July 2009
Junior Member
Hi Bea,

bea wrote:
> I have tried with both uml and uml2 extensions and the model is not saved. I
> have also installed the ATL Bundle 2.0 UML2 Version and the model is not
> saves again. Any idea? What am I doing wrong?
> Many many thanks
> Bea
>

For saving UML2 models with ATL 2.0RC2, you must specified the UML2
model handler in the ANT tasks.

<am3.saveModel modelHandler="UML2" model="TModel"
path="${outputModelsPath}FirstStereotypedClassDiagram.uml"/ >

The UML2 model handler is also used for loading UML2 models with the
am3.loadModel ANT task.

>
>
> "Quentin Glineur" <quentin.glineur@obeo.fr> escribió en el mensaje
> news:f8vehn$aq4$1@build.eclipse.org...
>> Hi,
>>
>> You problem may come from the version of the uml plugin you are using.
>> Depending on the suffix used in the path property (.uml or .uml2) the
>> ressource implementation used for the saving is either provided by UML2
>> v.1.x or UML2 v.2.x.
>> Thus, if you are using UML2 v.2.x while using the .uml suffix, the
>> default XMIRessourceImpl may be called instead.
>>
>> Regards,
>>
>> Quentin GLINEUR
>>
>> bea a écrit :
>>> Hello,
>>> does anybody know how to save a uml model? I have:
>>>
>>> ...
>>>
>>> <outModel name="OUT" model="TModel" metamodel="UML2"
>>> path="${outputModelsPath}FirstStereotypedClassDiagram.uml"/ >
>>>
>>>
>>> </am3.atl>
>>>
>>> <am3.saveModel model="TModel"
>>> path="${outputModelsPath}FirstStereotypedClassDiagram.uml"/ >
>>>
>>> But I can't get to save the model. Do I have to use extractors?
>>>
>>> Thank you very much in advance
>>>
>>>
>>>
>>>
>>> "Bea" <beaperez@unizar.es> escribió en el mensaje
>>> news:f87chn$hla$1@build.eclipse.org...
>>>> Thank you Hugo for your help and advices. I have inspired from the
>>>> build-3-xxx.xml ANT script and I have found several erros. I have got to
>>>> run my atl transformation. Only one thing, the target model is not
>>>> created. I think that it is not a problem with the routes because I put
>>>> the input carpet as the target carpet.
>>>>
>>>> <outModel name="OUT" model="TModel" metamodel="UML2"
>>>> path="${inputModelsPath}FirstStereotypedClassDiagram.uml"/ >
>>>>
>>>>
>>>> </am3.atl>
>>>>
>>>> <am3.saveModel model="TModel"
>>>> path="${outputModelsPath}FirstStereotypedClassDiagram.uml">
>>>>
>>>> </am3.saveModel>
>>>>
>>>> Any idea?
>>>>
>>>>
>>>>
>>>> "Hugo Bruneliere" <Hugo.Bruneliere@univ-nantes.fr> escribió en el
>>>> mensaje
>>>> news:f871lk$khq$1@build.eclipse.org...
>>>>> Bea a écrit :
>>>>>> Hello,
>>>>> Hello Bea,
>>>>>
>>>>>> I have installed:
>>>>>> - Eclipse 3.3
>>>>>> - EMF 2.3
>>>>>> - UML2 2.1
>>>>>> - ATL and AM3 from CVS
>>>>>>
>>>>>> I am trying to run an ANT script which executes an ATL transformation.
>>>>>> This transformation obtains as target model a stereotyped class
>>>>>> diagram,
>>>>>> so I need the UML2 model handler. The problem is that I get an error
>>>>>> (NullPointerException) when I try to lunch the ANT script.
>>>>>>
>>>>>> Does anybody could tell me how I can check if the UML2 model handler
>>>>>> is
>>>>>> installed/works correctly? Does anybody know if I can do that in
>>>>>> Eclipse
>>>>>> 3.3
>>>>>>
>>>>> You can find from
>>>>> http://www.eclipse.org/gmt/modisco/useCases/PerformanceAnnot atedUmlStateCharts/ a
>>>>> use case applying the same approach as what you're trying to do.
>>>>>
>>>>> This use case was developed using the same versions as the ones you've
>>>>> installed.
>>>>>
>>>>> The last step of this use case (implemented by the "build-3-xxx.xml"
>>>>> ANT
>>>>> script and using the UML2 model handler) applies a UML2 profile to a
>>>>> UML2
>>>>> state chart model by considering a Metrics model.
>>>>>
>>>>> I think you could inspire from this use case in order to solve your
>>>>> problems.
>>>>>
>>>>> Best regards,
>>>>>
>>>>> Hugo
>>>>>
>>>>>> Thank you very much in advance.
>>>>>> Bea
>>>>> --
>>>>> --------------------------------------------------------
>>>>> Hugo Bruneliere - R&D Engineer
>>>>> ATLAS Group (INRIA & LINA) - University of Nantes
>>>>> 2, rue de la Houssiniere
>>>>> 44322 Nantes Cedex 3 - France
>>>>> office +33 2 51 12 58 10 /\ cell.+33 6 07 42 45 30
>>>>> EMail: Hugo.Bruneliere@univ-nantes.fr
>>>>> http://www.sciences.univ-nantes.fr/lina/atl/
>>>>> --------------------------------------------------------
>>>
>
>


--
Éric Vépa

SODIUS
6, rue de la Cornouaille - BP 91941
44319 Nantes, France
Email: evepa@sodius.com

www.mdworkbench.com
Draw more value from your models
Re: [ATL] How to chek if the model handler is installed [message #56781 is a reply to message #56455] Wed, 08 August 2007 20:15 Go to previous message
beaperez Mising name is currently offline beaperez Mising nameFriend
Messages: 81
Registered: July 2009
Member
Hello,
I have tried adding the model handler and it seems that using the new
ATLBundle it is not supported the "modelHandler" attribute. Any idea?
Thank you very much.
Bea


"
Previous Topic:[ATL] ATL 2 API changes and NullPointerException
Next Topic:wsdl2uml
Goto Forum:
  


Current Time: Thu Jan 21 06:18:16 GMT 2021

Powered by FUDForum. Page generated in 0.02258 seconds
.:: Contact :: Home ::.

Powered by: FUDforum 3.0.2.
Copyright ©2001-2010 FUDforum Bulletin Board Software

Back to the top