Skip to main content


Eclipse Community Forums
Forum Search:

Search      Help    Register    Login    Home
Home » Archived » M2M (model-to-model transformation) » [ATL][AML] Installation problems / ATL compilation problems([ATL][AML] Installation problems / ATL compilation problems)
[ATL][AML] Installation problems / ATL compilation problems [message #515465] Thu, 18 February 2010 20:15 Go to next message
Alex H is currently offline Alex HFriend
Messages: 3
Registered: February 2010
Junior Member
Hello all,

I tried to install AML from CVS as described in the wiki at http://wiki.eclipse.org/AML
All installation steps listed in the tutorial until section "Test AML" worked fine.
Launching a new run-time workbench (including all checked-out plugins from CVS) works well too.
But I'm running into troubles as soon as I finished the import the 'AMLLibrary' project into the run-time workbench. After importing the library project there are some strange ATL problems:

The ATL compiler cannot compile the file /AMLLibrary/ATL/Helpers/EqualMM.atl and produces the following error:

"helper 'leftE' already defined", in EqualMM.atl at line 257
"helper 'leftE' already defined", in EqualMM.atl at line 265
"helper 'rightE' already defined", in EqualMM.atl at line 252
"helper 'rightE' already defined", in EqualMM.atl at line 261

Inspecting the code I found out that these two helper methods ('leftE' and 'rightE') are really defined twice (=overloaded) in EqualMM.atl but with different method signatures, so normally this should be no problem.
Hence I think the ATL compiler does not work correctly in my run-time workbench instance, maybe because of conflicting or missing plugin versions ?!

I'm using an up-to-date configuration:
Eclipse 3.5.1 on Linux
EMF 2.5

Has somebody experienced similar problems ?
Any hints would be appreciated.

Alex Hoermandinger


Re: [ATL][AML] Installation problems / ATL compilation problems [message #515631 is a reply to message #515465] Fri, 19 February 2010 15:00 Go to previous messageGo to next message
William Piers is currently offline William PiersFriend
Messages: 297
Registered: July 2009
Senior Member
This is a multi-part message in MIME format.
--------------020806020808090900000302
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit

Hello,

The ATL compiler has been recently refactored and add some constraints.
The problem is only about ATL, the library is correct. Could you report
a bug about that ?
https://bugs.eclipse.org/bugs/enter_bug.cgi?product=M2M
Component : ATl-engine

Thanks in advance,

William

Le 18/02/2010 21:15, Alex H a écrit :
> Hello all,
>
> I tried to install AML from CVS as described in the wiki at
> http://wiki.eclipse.org/AML
> All installation steps listed in the tutorial until section "Test AML"
> worked fine. Launching a new run-time workbench (including all
> checked-out plugins from CVS) works well too.
> But I'm running into troubles as soon as I finished the import the
> 'AMLLibrary' project into the run-time workbench. After importing the
> library project there are some strange ATL problems:
>
> The ATL compiler cannot compile the file
> /AMLLibrary/ATL/Helpers/EqualMM.atl and produces the following error:
>
> "helper 'leftE' already defined", in EqualMM.atl at line 257
> "helper 'leftE' already defined", in EqualMM.atl at line 265
> "helper 'rightE' already defined", in EqualMM.atl at line 252
> "helper 'rightE' already defined", in EqualMM.atl at line 261
>
> Inspecting the code I found out that these two helper methods ('leftE'
> and 'rightE') are really defined twice (=overloaded) in EqualMM.atl but
> with different method signatures, so normally this should be no problem.
> Hence I think the ATL compiler does not work correctly in my run-time
> workbench instance, maybe because of conflicting or missing plugin
> versions ?!
>
> I'm using an up-to-date configuration:
> Eclipse 3.5.1 on Linux
> EMF 2.5
>
> Has somebody experienced similar problems ?
> Any hints would be appreciated.
>
> Alex Hoermandinger
>
>
>

--
Ne manquez pas notre prochaine formation ATL inter entreprises:
ATL - Paris - du 2 au 3 Décembre 2009
Pour plus de dates et pour le détail de cette formation:
http://www.obeo.fr/pages/formations/fr

Don't forget our next ATL training:
ATL - Paris - 2009 December from 2th to 3th
More dates and training program on:
http://www.obeo.fr/pages/formations/fr

--------------020806020808090900000302
Content-Type: text/x-vcard; charset=utf-8;
name="william_piers.vcf"
Content-Transfer-Encoding: base64
Content-Disposition: attachment;
filename="william_piers.vcf"

YmVnaW46dmNhcmQNCmZuOldpbGxpYW0gUGllcnMNCm46UGllcnM7V2lsbGlh bQ0Kb3JnOk9i
ZW8NCmFkcjoyIHJ1ZSBSb2JlcnQgU2NodW1hbm47O2xvdCAyNDtOQU5URVM7 OzQ0NDA4O0Zy
YW5jZQ0KZW1haWw7aW50ZXJuZXQ6d2lsbGlhbS5waWVyc0BvYmVvLmZyDQp0 aXRsZTpNREEg
Q29uc3VsdGFudA0KdGVsO3dvcms6KzMzICgwKTIgNTEgMTMgNTAgNTMNCnVy bDpodHRwOi8v
d3d3Lm9iZW8uZnINCnZlcnNpb246Mi4xDQplbmQ6dmNhcmQNCg0K
--------------020806020808090900000302--
Re: [ATL][AML] Installation problems / ATL compilation problems [message #515770 is a reply to message #515465] Sat, 20 February 2010 16:21 Go to previous messageGo to next message
Kelly Garces is currently offline Kelly GarcesFriend
Messages: 39
Registered: July 2009
Member
Hi Alex,

Thank for posting your question about AML, do not hesitate to post
further inquires or comments.

Alex H a écrit :
> Hello all,
>
> I tried to install AML from CVS as described in the wiki at
> http://wiki.eclipse.org/AML
> All installation steps listed in the tutorial until section "Test AML"
> worked fine. Launching a new run-time workbench (including all
> checked-out plugins from CVS) works well too.
> But I'm running into troubles as soon as I finished the import the
> 'AMLLibrary' project into the run-time workbench. After importing the
> library project there are some strange ATL problems:
>
> The ATL compiler cannot compile the file
> /AMLLibrary/ATL/Helpers/EqualMM.atl and produces the following error:
>
> "helper 'leftE' already defined", in EqualMM.atl at line 257
> "helper 'leftE' already defined", in EqualMM.atl at line 265
> "helper 'rightE' already defined", in EqualMM.atl at line 252
> "helper 'rightE' already defined", in EqualMM.atl at line 261
>
> Inspecting the code I found out that these two helper methods ('leftE'
> and 'rightE') are really defined twice (=overloaded) in EqualMM.atl but
> with different method signatures, so normally this should be no problem.
> Hence I think the ATL compiler does not work correctly in my run-time
> workbench instance, maybe because of conflicting or missing plugin
> versions ?!
>
> I'm using an up-to-date configuration:
> Eclipse 3.5.1 on Linux
> EMF 2.5
>
> Has somebody experienced similar problems ?
> Any hints would be appreciated.
>
> Alex Hoermandinger
>
>
>


--
Kelly Garces - Phd. student
AtlanMod & AsCoLa research teams
École des Mines de Nantes
4, rue Alfred Kastler
44307 Nantes Cedex 3 - France
Re: [ATL][AML] Installation problems / ATL compilation problems [message #516404 is a reply to message #515770] Tue, 23 February 2010 20:40 Go to previous messageGo to next message
Alex H is currently offline Alex HFriend
Messages: 3
Registered: February 2010
Junior Member
Hello Kelly,

I have a plea regarding the current problems with installing AML from CVS: would it be possible to provide a ready-to-use AML eclipse bundle? This would ease installing AML a lot.

Greetings,
Alex
Re: [ATL][AML] Installation problems / ATL compilation problems [message #516522 is a reply to message #515631] Wed, 24 February 2010 10:48 Go to previous messageGo to next message
William Piers is currently offline William PiersFriend
Messages: 297
Registered: July 2009
Senior Member
This is a multi-part message in MIME format.
--------------080908080302060509000503
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit

I reported the bug here:
https://bugs.eclipse.org/bugs/show_bug.cgi?id=303741

Fix will follow soon.

Le 19/02/2010 16:00, William Piers a écrit :
> Hello,
>
> The ATL compiler has been recently refactored and add some constraints.
> The problem is only about ATL, the library is correct. Could you report
> a bug about that ?
> https://bugs.eclipse.org/bugs/enter_bug.cgi?product=M2M
> Component : ATl-engine
>
> Thanks in advance,
>
> William
>
> Le 18/02/2010 21:15, Alex H a écrit :
>> Hello all,
>>
>> I tried to install AML from CVS as described in the wiki at
>> http://wiki.eclipse.org/AML
>> All installation steps listed in the tutorial until section "Test AML"
>> worked fine. Launching a new run-time workbench (including all
>> checked-out plugins from CVS) works well too.
>> But I'm running into troubles as soon as I finished the import the
>> 'AMLLibrary' project into the run-time workbench. After importing the
>> library project there are some strange ATL problems:
>>
>> The ATL compiler cannot compile the file
>> /AMLLibrary/ATL/Helpers/EqualMM.atl and produces the following error:
>>
>> "helper 'leftE' already defined", in EqualMM.atl at line 257
>> "helper 'leftE' already defined", in EqualMM.atl at line 265
>> "helper 'rightE' already defined", in EqualMM.atl at line 252
>> "helper 'rightE' already defined", in EqualMM.atl at line 261
>>
>> Inspecting the code I found out that these two helper methods ('leftE'
>> and 'rightE') are really defined twice (=overloaded) in EqualMM.atl but
>> with different method signatures, so normally this should be no problem.
>> Hence I think the ATL compiler does not work correctly in my run-time
>> workbench instance, maybe because of conflicting or missing plugin
>> versions ?!
>>
>> I'm using an up-to-date configuration:
>> Eclipse 3.5.1 on Linux
>> EMF 2.5
>>
>> Has somebody experienced similar problems ?
>> Any hints would be appreciated.
>>
>> Alex Hoermandinger
>>
>>
>>
>

--
Ne manquez pas notre prochaine formation ATL inter entreprises:
ATL - Paris - du 14 au 15 avril 2010
Pour plus de dates et pour le détail de cette formation:
http://www.obeo.fr/pages/formations/fr

Don't forget our next ATL training:
ATL - Paris - 2010 April from 14th to 15th
More dates and training program on:
http://www.obeo.fr/pages/formations/fr

--------------080908080302060509000503
Content-Type: text/x-vcard; charset=utf-8;
name="william_piers.vcf"
Content-Transfer-Encoding: base64
Content-Disposition: attachment;
filename="william_piers.vcf"

YmVnaW46dmNhcmQNCmZuOldpbGxpYW0gUGllcnMNCm46UGllcnM7V2lsbGlh bQ0Kb3JnOk9i
ZW8NCmFkcjoyIHJ1ZSBSb2JlcnQgU2NodW1hbm47O2xvdCAyNDtOQU5URVM7 OzQ0NDA4O0Zy
YW5jZQ0KZW1haWw7aW50ZXJuZXQ6d2lsbGlhbS5waWVyc0BvYmVvLmZyDQp0 aXRsZTpNREEg
Q29uc3VsdGFudA0KdGVsO3dvcms6KzMzICgwKTIgNTEgMTMgNTAgNTMNCnVy bDpodHRwOi8v
d3d3Lm9iZW8uZnINCnZlcnNpb246Mi4xDQplbmQ6dmNhcmQNCg0K
--------------080908080302060509000503--
Re: [ATL][AML] Installation problems / ATL compilation problems [message #516941 is a reply to message #515465] Thu, 25 February 2010 14:50 Go to previous messageGo to next message
Alex H is currently offline Alex HFriend
Messages: 3
Registered: February 2010
Junior Member
Hi,

Thank you for fixing the mentioned bug. I updated the atl.engine project to the CVS HEAD revision and the AMLLibrary project compiles fine now.

Yet there is another issue (which looks to be AML compiler specific) regarding the Adaption example documented at http://www.eclipse.org/m2m/atl/usecases/ModelAdaptation/: Some rules from the given adaption.aml file are simply transformed to incorrect ATL.

EXAMPLE (from adaption.xml):

There is an aggregation defined:

aggr Merge () {
	is thisSim
}



In the models flow section this aggregation is used as:

modelsFlow {

tp = TypeClass[map2]	
typeRef = TypeReference[map2]
typeAtt = TypeAttribute[map2]

merged = Merge[1.0:tp, 1.0:typeRef, 1.0:typeAtt]
...


The AML compiler compiles this into an ATL module (MergeXX.atl) that starts with:

module Merge3;
create MergeEqual : EqualMM from tp : EqualMM, typeRef : EqualMM, typeAtt :[CODE][/CODE] EqualMM, m1 : Metametamodel, m1 : Metametamodel, m1 : Metametamodel, m2 : Metametamodel, m2 : Metametamodel, m2 : Metametamodel;
....


Of course the ATL compiler complains that there are several variable declarations (namely m1 and m2) with the same name.
The same seems to be the case for all aggregations or similarity rules that take more than one model as input parameter.

lg,
Alex



Re: [ATL][AML] Installation problems / ATL compilation problems [message #517554 is a reply to message #516941] Mon, 01 March 2010 04:56 Go to previous message
Kelly Garces is currently offline Kelly GarcesFriend
Messages: 39
Registered: July 2009
Member
Hi Alex,

> Of course the ATL compiler complains that there are several variable
> declarations (namely m1 and m2) with the same name.
> The same seems to be the case for all aggregations or similarity rules
> that take more than one model as input parameter.

Please download an AML test bundle by clicking here:
http://docatlanmod.emn.fr/AML/Bundles/20100301/eclipse.zip
The issue you have reported is fixed now. Note that the bundle contains
a workspace with the ModelAdaptation use case and the AMLLibrary. The
Model Adaptation strategy uses the matching heuristics defined in
AMLBasis.aml

Kind regards,


--
Kelly Garces - Phd. student
AtlanMod & AsCoLa research teams
École des Mines de Nantes
4, rue Alfred Kastler
44307 Nantes Cedex 3 - France
Previous Topic:atl
Next Topic:QVT relation
Goto Forum:
  


Current Time: Fri Aug 23 04:49:11 GMT 2019

Powered by FUDForum. Page generated in 0.02452 seconds
.:: Contact :: Home ::.

Powered by: FUDforum 3.0.2.
Copyright ©2001-2010 FUDforum Bulletin Board Software

Back to the top