Skip to main content


Eclipse Community Forums
Forum Search:

Search      Help    Register    Login    Home
Home » Eclipse Projects » Eclipse Platform » Strategy for fixing installation for buildship upgrade problem?
Strategy for fixing installation for buildship upgrade problem? [message #1745703] Fri, 14 October 2016 20:29 Go to next message
David M. Karr is currently offline David M. KarrFriend
Messages: 580
Registered: July 2009
Senior Member
My workspace and installation (neon.1) has been having an issue with attempting to install an update to the Buildship plugin. I've asked about this on the Gradle forum, but they're unable to recommend a solution. I've had this issue for a few weeks now. I suppose it's possible that simply reinstalling would fix this, but I'd like to be able to fix my installation, instead of just giving up and starting over.

I currently have version 1.0.18.v20160817-1550 installed.

When I check for updates, it tells me that version 1.0.21.v20161010-1640 is available (it's curious that right-clicking on the available entry and selecting "Copy" doesn't put this into my clipboard, I had to manually enter that version number here).

When I attempt to install this, I get the following:
An error occurred while collecting items to be installed
session context was:(profile=C__Users_dk068x_eclipse_java-neon_eclipse, phase=org.eclipse.equinox.internal.p2.engine.phases.Collect, operand=, action=).
No repository found containing: osgi.bundle,com.gradleware.tooling.client,0.16.0.v20160831165132
No repository found containing: osgi.bundle,com.gradleware.tooling.model,0.16.0.v20160831165132
No repository found containing: osgi.bundle,com.gradleware.tooling.utils,0.16.0.v20160831165132
No repository found containing: osgi.bundle,org.eclipse.buildship.branding,1.0.21.v20161010-1640
No repository found containing: osgi.bundle,org.eclipse.buildship.core,1.0.21.v20161010-1640
No repository found containing: osgi.bundle,org.eclipse.buildship.stsmigration,1.0.21.v20161010-1640
No repository found containing: osgi.bundle,org.eclipse.buildship.ui,1.0.21.v20161010-1640
No repository found containing: org.eclipse.update.feature,org.eclipse.buildship,1.0.21.v20161010-1640
No repository found containing: osgi.bundle,org.gradle.toolingapi,2.14.1.v20160831165132


I occasionally run into errors like this with other plugins. In many of those cases, I've been able to uninstall the existing plugin and attempt to install it fresh, and that fixes this problem. This strategy isn't working for a curious reason that probably has something to do with the fact that Buildship apparently "comes with" Neon.

When I uninstall buildship and restart Eclipse, I immediately look at the "Installation Details" page and I do see that Buildship isn't there. However, if I look at the dialog again after Eclipse finishes its restart process, I see that the version 1.0.18 version has returned, even though I uninstalled it.

I then went to the "Install New Software" dialog and searched for "Buildship" in several update sites. For some reason, I have several update sites for "Neon", being the following:



I didn't manually add these, so I'm not sure exactly why they're all here.

By checking each one, I found that all of the "date-stamped" ones had a version of Buildship available. The oldest one had the 1.0.15 version, and the other two had the 1.0.18 version. I then unchecked the checkbox for all of them, and then I went to the "Installation Details" page and uninstalled Buildship again. I restarted, and after a minute, Buildship 1.0.18 reappeared in the "Installation Details" page. I then checked the update sites again, and I saw that the last "201610111000" site, was now checked again.

Not sure what I can do here.
Re: Strategy for fixing installation for buildship upgrade problem? [message #1745746 is a reply to message #1745703] Mon, 17 October 2016 06:53 Go to previous messageGo to next message
Ed Merks is currently offline Ed MerksFriend
Messages: 29650
Registered: July 2009
Senior Member
I believe this is related to having created the installation with the Eclipse Installer, so I opened this Bugzilla:

https://bugs.eclipse.org/bugs/show_bug.cgi?id=506048

For the time being, you can disable the performing of startup tasks in Window -> Preferences -> Oomph -> Setup Tasks -> "Skip automatic task execution at startup time"

Re: Strategy for fixing installation for buildship upgrade problem? [message #1745806 is a reply to message #1745746] Mon, 17 October 2016 16:04 Go to previous messageGo to next message
David M. Karr is currently offline David M. KarrFriend
Messages: 580
Registered: July 2009
Senior Member
Thanks. Still not quite sure what was going on here, but that got me past that problem.

After fixing that aspect of it, it still fails to install 1.0.21, but this at least gave me some freedom to try some alternatives.

I had been using http://download.eclipse.org/buildship/updates/e46/releases/1.0 for the update site for Buildship, which should be fine. Someone on the Gradle forums site mentioned they were using http://download.eclipse.org/buildship/updates/e45/releases/1.0 , which should also be fine. Now that it's not forcing the reinstall of 1.0.18, I tried changing my update site to the latter, and that worked perfectly fine. I replied to the thread on the Gradle forums site with this information. Perhaps someone can examine what's deployed on the e46 site.
Re: Strategy for fixing installation for buildship upgrade problem? [message #1755731 is a reply to message #1745806] Tue, 07 March 2017 09:44 Go to previous messageGo to next message
Christian Weithøft is currently offline Christian WeithøftFriend
Messages: 1
Registered: March 2017
Junior Member
The same strange behavior is seen with Eclipse neon.2 Also installed using the Eclipse installer.

I have looked in my update sites and find 3 different URL's for Buildship
http://download.eclipse.org/buildship/updates/e46/releases/2.x
http://download.eclipse.org/buildship/updates/e46/releases/2.x/2.0.0.v20170111-1029/
https://projects.eclipse.org/projects/tools.buildship/releases/2.0.1

I will try to disable all but the first, but I'm not sure it is the best solution. Can anyone tell me which update site to use?

The error I get is:

Quote:
An error occurred while collecting items to be installed
session context was:(profile=D__apps_java-neon_eclipse, phase=org.eclipse.equinox.internal.p2.engine.phases.Collect, operand=, action=).
No repository found containing: osgi.bundle,com.gradleware.tooling.client,0.18.0.v20170220163122
No repository found containing: osgi.bundle,com.gradleware.tooling.model,0.18.0.v20170220163122
No repository found containing: osgi.bundle,com.gradleware.tooling.utils,0.18.0.v20170220163122
No repository found containing: osgi.bundle,org.eclipse.buildship.branding,2.0.1.v20170302-1039
No repository found containing: osgi.bundle,org.eclipse.buildship.core,2.0.1.v20170302-1039
No repository found containing: osgi.bundle,org.eclipse.buildship.stsmigration,2.0.1.v20170302-1039
No repository found containing: osgi.bundle,org.eclipse.buildship.ui,2.0.1.v20170302-1039
No repository found containing: osgi.bundle,org.gradle.toolingapi,3.4.0.v20170220163122
No repository found containing: org.eclipse.update.feature,org.eclipse.buildship,2.0.1.v20170302-1039
Re: Strategy for fixing installation for buildship upgrade problem? [message #1755863 is a reply to message #1755731] Wed, 08 March 2017 17:02 Go to previous message
Ed Merks is currently offline Ed MerksFriend
Messages: 29650
Registered: July 2009
Senior Member
Something appears to want to install the 2.0.1 version, which looks to be a very new version judging by the time stamp qualifier. It's hard to say why p2 thinks it can only install that version. Perhaps because of something else you've installed that requires these versions. Perhaps Oomph's repository explorer could be used to figure which repositories provide which versions of these plugins:

https://wiki.eclipse.org/Eclipse_Oomph_Authoring#How_to_find_a_P2_repository_at_Eclipse_using_the_Repository_Explorer
Previous Topic:e4view Menu Contribution
Next Topic:Content / Label provider in project explorer not refreshing with IResource.refreshLocal
Goto Forum:
  


Current Time: Wed Nov 14 18:23:10 GMT 2018

Powered by FUDForum. Page generated in 0.02247 seconds
.:: Contact :: Home ::.

Powered by: FUDforum 3.0.2.
Copyright ©2001-2010 FUDforum Bulletin Board Software

Back to the top