Skip to main content


Eclipse Community Forums
Forum Search:

Search      Help    Register    Login    Home
Home » Eclipse Projects » Eclipse 4 » [BUG?] Eclipse Mars.2 on Ubuntu 16.04 Beta errant behavior
icon9.gif  [BUG?] Eclipse Mars.2 on Ubuntu 16.04 Beta errant behavior [message #1728536] Tue, 05 April 2016 09:12 Go to next message
Benjmain Maurer is currently offline Benjmain MaurerFriend
Messages: 2
Registered: April 2016
Junior Member
Hi all,

I have recently installed the Ubuntu 16.04 (Xenial Xerus) final Beta (64Bit) on my machine, since I needed some updated packages.

Installing Eclipse turned out tricky. I usually had it in /opt/eclipse, but I had some problems and in the end I settled for the new installer and the default location in /home/<user>/

But I am still experiencing problems that make Eclipse unusable. I would file a bug, but I'm not sure how to describe it succinctly. Maybe you can help me get some more infos before filing a bug.

1) The first thing I noticed: Some of the Menu entries (e.g. in "Help") were grayed out until I swiped over them with the mouse. Then I opened "Window -> Preferences" and sometimes it wouldn't show up, or only after several seconds.

Opening "Help -> updates" also didn't work.

2) Selecting another sub-menu in Preferences doesn't display it

3) My CPU Usage goes wild: almost 100% CPU util on one core, but it jumps around from core to core. (see image, I had only Firefox open before and you can see where I open Eclipse CPU usage skyrockets and becomes pretty crazy after wards. My Cooling Fan is cranked up to the max).

There is pretty much nothing in the logs.
Because of the UI anomalies I was thinking it might be related to GTK.
Here is a recording with 'perf record ./eclipse':

# Samples: 251K of event 'cycles:pp'
# Event count (approx.): 149671916832
#
# Overhead Command Shared Object Symbol
# ........ ............... ............................. .............................................
#
1.22% java libgdk-3.so.0.1800.9 [.] gdk_cairo_region_create_from_surface
0.89% java libc-2.23.so [.] _int_malloc
0.69% java libglib-2.0.so.0.4800.0 [.] g_hash_table_lookup
0.69% java libc-2.23.so [.] __memset_sse2
0.62% java libgobject-2.0.so.0.4800.0 [.] g_type_check_instance_is_a
0.61% java libjvm.so [.] 0x00000000009c18d1
0.58% java libjvm.so [.] 0x00000000007a7fce
0.56% java libgtk-3.so.0.1800.9 [.] 0x000000000017d3d9
0.55% java libc-2.23.so [.] _int_free
0.52% java libc-2.23.so [.] __memcpy_avx_unaligned
0.46% java libpthread-2.23.so [.] pthread_getspecific

Is anyone else experiencing this? Should I file a bug? Is this maybe a GDK/GTK bug? (other apps don't seem affected though)

Best regards,
Ben




Re: [BUG?] Eclipse Mars.2 on Ubuntu 16.04 Beta errant behavior [message #1728562 is a reply to message #1728536] Tue, 05 April 2016 13:06 Go to previous messageGo to next message
Patrik Suzzi is currently offline Patrik SuzziFriend
Messages: 2
Registered: February 2018
Junior Member
Ben,

As far as I know there are some issues with GTK, but this is weird.

I suggest you to file a bug on Platform UI:
https://bugs.eclipse.org/bugs/enter_bug.cgi?product=Platform&component=UI

Please, provide good details, and a concise explanation, as Contributors are usually very busy people.

Suggestion: as the menu entries are graphical, you could provide image/video showing the problem

Kind Regards.
Patirk
Re: [BUG?] Eclipse Mars.2 on Ubuntu 16.04 Beta errant behavior [message #1728566 is a reply to message #1728562] Tue, 05 April 2016 13:20 Go to previous messageGo to next message
Brian de Alwis is currently offline Brian de AlwisFriend
Messages: 877
Registered: January 2012
Senior Member

Before reporting a bug, please try the Eclipse Neon / M6 release as there have been a lot of GTK3-related bugs fixed:

http://download.eclipse.org/eclipse/downloads/drops4/S-4.6M6-201603170200/

Otherwise you can set SWT_GTK3=0 in your environment to disable GTK3 and fall back to GTK2:

$ SWT_GTK3=0 ./eclipse ...


and see if that 'fixes' things.
Re: [BUG?] Eclipse Mars.2 on Ubuntu 16.04 Beta errant behavior [message #1728570 is a reply to message #1728566] Tue, 05 April 2016 13:38 Go to previous messageGo to next message
Benjmain Maurer is currently offline Benjmain MaurerFriend
Messages: 2
Registered: April 2016
Junior Member
I appreciate your feedback.

Your suggestion (falling back to GTK2) did work - UI works as expected, CPU usage is normal.

I'll test Eclipse Neon soon, when I have time.

Shouldn't I still file a bug, or will fixes from M6 get back-ported?

@Patrik Suzzi
Regarding an image of the UI, see the attached file "eclipse_prefs.png" (on my original posting). It shows a different menu selected than what is being displayed.

Regards,
Ben
Re: [BUG?] Eclipse Mars.2 on Ubuntu 16.04 Beta errant behavior [message #1728573 is a reply to message #1728570] Tue, 05 April 2016 13:48 Go to previous messageGo to next message
Brian de Alwis is currently offline Brian de AlwisFriend
Messages: 877
Registered: January 2012
Senior Member

It's better to spend time testing Neon than filing a bug that's already been fixed.
Re: [BUG?] Eclipse Mars.2 on Ubuntu 16.04 Beta errant behavior [message #1728574 is a reply to message #1728573] Tue, 05 April 2016 13:51 Go to previous messageGo to next message
Patrik Suzzi is currently offline Patrik SuzziFriend
Messages: 2
Registered: February 2018
Junior Member
Thanks,

It makes perfect sense.
Re: [BUG?] Eclipse Mars.2 on Ubuntu 16.04 Beta errant behavior [message #1730323 is a reply to message #1728536] Sun, 24 April 2016 18:30 Go to previous messageGo to next message
Ali May is currently offline Ali MayFriend
Messages: 2
Registered: February 2015
Junior Member
I had exactly the same issues as the OP did with Eclipse Mars on Ubuntu 16.04 (64-bit). Severe lags, buggy menus (Preferences etc) and inaccessible update sites. Downloading Neon as suggested above solved it all for me. I suggest you promote this issue somehow for other Ubuntu 16.04 users.

Re: [BUG?] Eclipse Mars.2 on Ubuntu 16.04 Beta errant behavior [message #1732752 is a reply to message #1728566] Thu, 19 May 2016 21:36 Go to previous message
Eric Fredericks is currently offline Eric FredericksFriend
Messages: 1
Registered: May 2016
Junior Member
I am able to fix the bad GTK 3.0 behavior with Mars.2 on Ubuntu 16.04 by using the suggestions herein. Unfortunately, I don't have the option to use Neon as I'm working in Scala and scala-ide does not yet support Neon.
Previous Topic:Eclipse IDE blocks on startup (no response)
Next Topic:Open file with e3.x editor in e4 application
Goto Forum:
  


Current Time: Sat Jun 25 15:24:57 GMT 2022

Powered by FUDForum. Page generated in 0.02102 seconds
.:: Contact :: Home ::.

Powered by: FUDforum 3.0.2.
Copyright ©2001-2010 FUDforum Bulletin Board Software

Back to the top