Skip to main content


Eclipse Community Forums
Forum Search:

Search      Help    Register    Login    Home
Home » Modeling » UML2 » memberEnds not correctly ordered?
memberEnds not correctly ordered? [message #1701048] Wed, 08 July 2015 21:58 Go to next message
Raphael B is currently offline Raphael BFriend
Messages: 14
Registered: April 2013
Junior Member
Hi there,
I'm having an issue with AssociationClass' memberEnds, and I'm not quite sure if it's a bug or not.
The order of two memberEnds in the XMI and in the model differs, although it's not supposed to.

I've attached a simple model with which I have the issue. The XMI has an AssociationClass C with two memberEnds e1 and e2. The unserialized list contains e2 and e1 on my machine.

Can anyone help me, or tell me if it's a bug?

Thanks!
Raphael
Re: memberEnds not correctly ordered? [message #1701059 is a reply to message #1701048] Thu, 09 July 2015 06:15 Go to previous messageGo to next message
Ed Willink is currently offline Ed WillinkFriend
Messages: 5929
Registered: July 2009
Senior Member
Hi

I see e1 then e2 consistently.

The AssociationClass E has three ends; e1, e2, e21

Regards

Ed Willink


On 08/07/2015 22:58, Raphael B wrote:
> Hi there,
> I'm having an issue with AssociationClass' memberEnds, and I'm not quite sure if it's a bug or not.
> The order of two memberEnds in the XMI and in the model differs, although it's not supposed to.
>
> I've attached a simple model with which I have the issue. The XMI has an AssociationClass C with two memberEnds e1 and e2. The unserialized list contains e2 and e1 on my machine.
>
> Can anyone help me, or tell me if it's a bug?
>
> Thanks!
> Raphael
Re: memberEnds not correctly ordered? [message #1701127 is a reply to message #1701059] Thu, 09 July 2015 13:18 Go to previous messageGo to next message
Raphael B is currently offline Raphael BFriend
Messages: 14
Registered: April 2013
Junior Member
The file I uploaded was not the "simple" one, but I still get a wrong order, unlike you.

I'm attaching a model that can be opened directly in Papyrus, along with a screenshot showing the wrong order. Just to prove that I'm not dreaming Smile

Perhaps I need to provide a specific option to the XMI reader.
  • Attachment: model.uml
    (Size: 3.71KB, Downloaded 58 times)
  • Attachment: memberEnds.jpg
    (Size: 168.32KB, Downloaded 67 times)
Re: memberEnds not correctly ordered? [message #1701133 is a reply to message #1701127] Thu, 09 July 2015 13:35 Go to previous messageGo to next message
Ed Willink is currently offline Ed WillinkFriend
Messages: 5929
Registered: July 2009
Senior Member
Hi

You complained only about the serialization order which is not at fault.

There does seem to be an issue with the rendering order in the
Properties View.

If you adjust the order in the Properties View and save you will see
that EMF/UML2 uses attribute rather than element style:

i.e

<packagedElement xmi:type="uml:AssociationClass"
xmi:id="_18_1_85c026e_1435345554139_248855_13811" name="C"
memberEnd="_18_1_85c026e_1435345554139_870795_13812
_18_1_85c026e_1435345554140_858779_13813"
navigableOwnedEnd="_18_1_85c026e_1435345554140_858779_13813
_18_1_85c026e_1435345554139_870795_13812">

rather than

<packagedElement xmi:type='uml:AssociationClass'
xmi:id='_18_1_85c026e_1435345554139_248855_13811' name='C'>
<memberEnd
xmi:idref='_18_1_85c026e_1435345554139_870795_13812'/>
<memberEnd
xmi:idref='_18_1_85c026e_1435345554140_858779_13813'/>
<navigableOwnedEnd
xmi:idref='_18_1_85c026e_1435345554139_870795_13812'/>
<navigableOwnedEnd
xmi:idref='_18_1_85c026e_1435345554140_858779_13813'/>

so I suspect that UML2 (or possibly EMF) has failed to respect the
element-style ordering.

Please raise a UML2 Bugzilla.

Regards

Ed Willink


On 09/07/2015 14:18, Raphael B wrote:
> The file I uploaded was not the "simple" one, but I still get a wrong order, unlike you.
>
> I'm attaching a model that can be opened directly in Papyrus, along with a screenshot showing the wrong order. Just to prove that I'm not dreaming :)
>
> Perhaps I need to provide a specific option to the XMI reader.
Re: memberEnds not correctly ordered? [message #1701138 is a reply to message #1701133] Thu, 09 July 2015 13:49 Go to previous message
Raphael B is currently offline Raphael BFriend
Messages: 14
Registered: April 2013
Junior Member
> You complained only about the serialization order which is not at fault.

Actually, I complained about the deserialization. I use UML2 only to read XMI files and parse UML models.

> Please raise a UML2 Bugzilla.

Sure, I'll go ahead. Thanks!

Raphael
Previous Topic:[Searching] for UML-Lib to draw an Component diagram
Next Topic:Resolving relative URI's in references
Goto Forum:
  


Current Time: Thu Jun 21 22:16:18 GMT 2018

Powered by FUDForum. Page generated in 0.02143 seconds
.:: Contact :: Home ::.

Powered by: FUDforum 3.0.2.
Copyright ©2001-2010 FUDforum Bulletin Board Software

Back to the top