Eclipse Community Forums
Forum Search:

Search      Help    Register    Login    Home
Home » Eclipse Projects » Hudson » Error 1053 when starting as Windows Service(With Hudson installed as Windows Service, from time to time, error 1053 is thrown when starting the service.)
Error 1053 when starting as Windows Service [message #1136933] Mon, 14 October 2013 02:42 Go to next message
Timo Rohrberg is currently offline Timo Rohrberg
Messages: 27
Registered: September 2011
Location: Karlsruhe
Junior Member
Hello everybody,

I have a weired problem with Eclipse Hudson 3.1.0 installed on my Windows 8 R2 Standard server: I have Hudson installed as a Windows service. When I stop and start it a couple of seconds later, from time to time, the following error is thrown and Hudson does not start:

"Windows could not start the Hudson Buildserver service on [my server host name]. Error 1053: The service did not respond to the start or control request in a timely fashion."

As I said, this happens only from time to time, but definitely way to often. Once it happens, only uninstalling and installing the service helps. Sometimes even a reboot of the entire machine is required.

Do you have any hint about this problem?

Thanks a lot.

Regards
Timo
Re: Error 1053 when starting as Windows Service [message #1139217 is a reply to message #1136933] Tue, 15 October 2013 12:15 Go to previous messageGo to next message
Latha Amujuri is currently offline Latha Amujuri
Messages: 3
Registered: October 2013
Junior Member
Hi,

Could you please check your event log on Windows to see if any errors have been reported. On Windows 7, open the Control Panel. Open the Administrative Tools group and open the Event Viewer. Please check the Application logs for any output from the Hudson service.

Could you post errors if any any?

Thanks.
Latha Amujuri
Re: Error 1053 when starting as Windows Service [message #1141821 is a reply to message #1139217] Thu, 17 October 2013 04:01 Go to previous messageGo to next message
Timo Rohrberg is currently offline Timo Rohrberg
Messages: 27
Registered: September 2011
Location: Karlsruhe
Junior Member
Hello,

I checked the Windows event log and unfortunately, there are no logs at all from Hudson if it fails to start as described. It logs successful starting and stopping, but nothing if it fails Sad.

Do you have any further hints? This is definitively an annoying "feature" Sad

Regards
Timo
Re: Error 1053 when starting as Windows Service [message #1142120 is a reply to message #1139217] Thu, 17 October 2013 08:04 Go to previous messageGo to next message
Timo Rohrberg is currently offline Timo Rohrberg
Messages: 27
Registered: September 2011
Location: Karlsruhe
Junior Member
Hello,

I have checked the Windows event log and unfortunately, there are no logs if Hudson did not startup successfully. It logs starting and stopping if everything works, but not in the error case described above Sad.

Do you have any further hints.

Regards
Timo
Re: Error 1053 when starting as Windows Service [message #1142121 is a reply to message #1139217] Thu, 17 October 2013 08:05 Go to previous messageGo to next message
Timo Rohrberg is currently offline Timo Rohrberg
Messages: 27
Registered: September 2011
Location: Karlsruhe
Junior Member
Hello,

I have checked the Windows event log and unfortunately there are no logs in case of a failed Hudson startup. It logs starting and stopping if it works, but not in the error case described above Sad.

Do you have any further hints? This is a quite annoying issue...

Regards
Timo Rohrberg
Re: Error 1053 when starting as Windows Service [message #1142220 is a reply to message #1139217] Thu, 17 October 2013 09:22 Go to previous messageGo to next message
Timo Rohrberg is currently offline Timo Rohrberg
Messages: 27
Registered: September 2011
Location: Karlsruhe
Junior Member
Hello,

thanks for the hint. I have checked the Windows event log, but unfortunately, there are no entries from Hudson in case it fails to startup. It nicely logs starting and shutdown if everything works, but in case of the error described above, there's no log entry at all.

Do you have any further hints?

Regards
Timo Rohrberg
Re: Error 1053 when starting as Windows Service [message #1143439 is a reply to message #1142220] Fri, 18 October 2013 03:25 Go to previous messageGo to next message
Timo Rohrberg is currently offline Timo Rohrberg
Messages: 27
Registered: September 2011
Location: Karlsruhe
Junior Member
Hello,

I'm sorry, that my last posting occured serveral times. The problem was that it did not show up whenever I tried to post it yesterday, so I tried several times.

Regards
Timo
Re: Error 1053 when starting as Windows Service [message #1144084 is a reply to message #1143439] Fri, 18 October 2013 12:34 Go to previous messageGo to next message
Latha Amujuri is currently offline Latha Amujuri
Messages: 3
Registered: October 2013
Junior Member
I have been trying to reproduce this problem on a Windows 8 machine, unsuccessfully so far. I've been able to restart the service successfully so far. Could you give us more information on your server configuration? Do you have security enabled? Is there anything specific that triggers this failure i.e. any job that has been run or anything other pattern that you can discern?

Thanks.
Latha
Re: Error 1053 when starting as Windows Service [message #1159516 is a reply to message #1144084] Mon, 28 October 2013 11:43 Go to previous messageGo to next message
Timo Rohrberg is currently offline Timo Rohrberg
Messages: 27
Registered: September 2011
Location: Karlsruhe
Junior Member
Hello,

sorry for the delay... I have been busy with different stuff the past days...

Well, unfortunately, I cannot give you that many information about my setup as I simply don't know what could cause the problem. What do you mean with "security enabled"? Also - to my knowledge - there is nothing specific that triggers that failure. It just happens quite often when I stop the service and try to start it again. I tried different things already, such as waiting a couple of minutes between shutdown and and subsequent startup - it did not help specificially. Whenever the failure occurs, the only thing that definitely helps is to uninstall the service, reboot the complete machine, reinstall the service and start it... and this is quite unsatisfiable as you can imagine. Maybe one thing to note is that when uninstalling the service in that situation it switches to "disabled" in most cases, instead of disappearing from the services panel completely.

Any further hints are much appreciated!

Thanks for your help so far.

Best regards
Timo
Re: Error 1053 when starting as Windows Service [message #1236467 is a reply to message #1159516] Mon, 27 January 2014 04:29 Go to previous message
Nikoletta Gautschi is currently offline Nikoletta Gautschi
Messages: 1
Registered: January 2014
Junior Member
Hi

I've got the same problem preceding by following warning Question :


Log Name: Application
Source: Microsoft-Windows-User Profiles Service
Date: 27.01.2014 09:03:39
Event ID: 1530
Task Category: None
Level: Warning
Keywords:
User: SYSTEM
Computer: ssva90004.svanet.ch
Description:
Windows detected your registry file is still in use by other applications or services. The file will be unloaded now. The applications or services that hold your registry file may not function properly afterwards.

DETAIL -
15 user registry handles leaked from \Registry\User\S-1-5-21-2796727953-1827113128-673018136-1027:
Process 3320 (\Device\HarddiskVolume2\Java\Hudson\hudson.exe) has opened key \REGISTRY\USER\S-1-5-21-2796727953-1827113128-673018136-1027
Process 3320 (\Device\HarddiskVolume2\Java\Hudson\hudson.exe) has opened key \REGISTRY\USER\S-1-5-21-2796727953-1827113128-673018136-1027
Process 3320 (\Device\HarddiskVolume2\Java\Hudson\hudson.exe) has opened key \REGISTRY\USER\S-1-5-21-2796727953-1827113128-673018136-1027
Process 3320 (\Device\HarddiskVolume2\Java\Hudson\hudson.exe) has opened key \REGISTRY\USER\S-1-5-21-2796727953-1827113128-673018136-1027
Process 3320 (\Device\HarddiskVolume2\Java\Hudson\hudson.exe) has opened key \REGISTRY\USER\S-1-5-21-2796727953-1827113128-673018136-1027
Process 3320 (\Device\HarddiskVolume2\Java\Hudson\hudson.exe) has opened key \REGISTRY\USER\S-1-5-21-2796727953-1827113128-673018136-1027\Software\Microsoft\SystemCertificates\trust
Process 3320 (\Device\HarddiskVolume2\Java\Hudson\hudson.exe) has opened key \REGISTRY\USER\S-1-5-21-2796727953-1827113128-673018136-1027\Software\Microsoft\SystemCertificates\SmartCardRoot
Process 3320 (\Device\HarddiskVolume2\Java\Hudson\hudson.exe) has opened key \REGISTRY\USER\S-1-5-21-2796727953-1827113128-673018136-1027\Control Panel\International
Process 3320 (\Device\HarddiskVolume2\Java\Hudson\hudson.exe) has opened key \REGISTRY\USER\S-1-5-21-2796727953-1827113128-673018136-1027\Software\Microsoft\SystemCertificates\Disallowed
Process 3320 (\Device\HarddiskVolume2\Java\Hudson\hudson.exe) has opened key \REGISTRY\USER\S-1-5-21-2796727953-1827113128-673018136-1027\Software\Microsoft\SystemCertificates\My
Process 3320 (\Device\HarddiskVolume2\Java\Hudson\hudson.exe) has opened key \REGISTRY\USER\S-1-5-21-2796727953-1827113128-673018136-1027\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer
Process 3320 (\Device\HarddiskVolume2\Java\Hudson\hudson.exe) has opened key \REGISTRY\USER\S-1-5-21-2796727953-1827113128-673018136-1027\Software\Microsoft\SystemCertificates\CA
Process 3320 (\Device\HarddiskVolume2\Java\Hudson\hudson.exe) has opened key \REGISTRY\USER\S-1-5-21-2796727953-1827113128-673018136-1027\Software\Microsoft\SystemCertificates\TrustedPeople
Process 3320 (\Device\HarddiskVolume2\Java\Hudson\hudson.exe) has opened key \REGISTRY\USER\S-1-5-21-2796727953-1827113128-673018136-1027\Software\Policies\Microsoft\SystemCertificates
Process 3320 (\Device\HarddiskVolume2\Java\Hudson\hudson.exe) has opened key \REGISTRY\USER\S-1-5-21-2796727953-1827113128-673018136-1027\Software\Microsoft\SystemCertificates\Root

Do you have any idea why this happens?

Thanks a lot.

Best regards
Niki
Previous Topic:java.lang.ClassNotFoundException: sun.jdbc.odbc.JdbcOdbcDriver
Next Topic:cvs permissions
Goto Forum:
  


Current Time: Wed Jul 23 08:02:21 EDT 2014

Powered by FUDForum. Page generated in 0.01771 seconds