Eclipse Community Forums
Forum Search:

Search      Help    Register    Login    Home
Home » Modeling » M2T (model-to-text transformation) » Failed MweReader with deployed dsl
Failed MweReader with deployed dsl [message #514041] Fri, 12 February 2010 09:40 Go to next message
Dirk Michael Goldschmidt is currently offline Dirk Michael Goldschmidt
Messages: 2
Registered: July 2009
Junior Member
Hi all,

I really liked the xtext/xpand tutorials for instance at http://eclipse.dzone.com/articles/getting-started-xtext-part -2.

However I always run into problems when I try to use the generator workflow in a "user scenario" where the
xtext defined dsl is used from an installed plugin.

I know that I can test the workflow in a runtime instance and that works fine.
When I deploy the dsl as a plugin and install it I can use the generated editor for the created dsl, so the plugin
seems to work.
However running the workflow always fails because the class "org.xtext.example.MyDslStandaloneSetup" can't be
registered as the reader for "org.eclipse.xtext.MweReader".

Maybe this is just a trivial question and I am missing some points since I am new to Java? Is the problem
caused by insufficient exports in the original plugin for the dsl or do I have to change something in the
workflow file?

The problem does not occur when I additionally open the original dsl plugin project in the workspace. Since
I would like to deploy the dsl to users this is not an option for me.

Any help would be greatly appreciated.


mwe configuration file used:
<workflow>
<property name="modelFile" value="classpath:/model/MyModel.mydsl"/>
<property name="targetDir" value="src-gen"/>
<bean class="org.eclipse.emf.mwe.utils.StandaloneSetup" platformUri=".."/>
<component class="org.eclipse.emf.mwe.utils.DirectoryCleaner" directory="${targetDir}"/>
<component class="org.eclipse.xtext.MweReader" uri="${modelFile}">
<!-- this class will be generated by the xtext generator -->
<register class="org.xtext.example.MyDslStandaloneSetup"/>
</component>
<component class="org.eclipse.xpand2.Generator">
<metaModel class="org.eclipse.xtend.typesystem.emf.EmfRegistryMetaModel "/>
<fileEncoding value="Cp1252"/>
<expand value="templates::Template::main FOR model"/>
<genPath value="${targetDir}"/>
</component>
</workflow>


Error messages:
12.02.2010 10:19:24 org.eclipse.emf.mwe.core.WorkflowRunner prepare
INFO: ------------------------------------------------------------ --------------------------
12.02.2010 10:19:24 org.eclipse.emf.mwe.core.WorkflowRunner prepare
INFO: EMF Modeling Workflow Engine 0.7.2, Build v200908120417
12.02.2010 10:19:24 org.eclipse.emf.mwe.core.WorkflowRunner prepare
INFO: (c) 2005-2009 openarchitectureware.org and contributors
12.02.2010 10:19:24 org.eclipse.emf.mwe.core.WorkflowRunner prepare
INFO: ------------------------------------------------------------ --------------------------
12.02.2010 10:19:24 org.eclipse.emf.mwe.core.WorkflowRunner prepare
INFO: running workflow: G:/dg/Projekte/Eclipse/testWorkflow/src/workflow/MyDslGenera tor.mwe
12.02.2010 10:19:24 org.eclipse.emf.mwe.core.WorkflowRunner prepare
INFO:
12.02.2010 10:19:25 org.eclipse.emf.mwe.core.WorkflowRunner logIssues
SCHWERWIEGEND: [ERROR]: Class not found: 'org.eclipse.xtext.MweReader'(Element: bean component class='org.eclipse.xtext.MweReader' in G:/dg/Projekte/Eclipse/testWorkflow/src/workflow/MyDslGenera tor.mwe:9; Reported by: -UNKNOWN-)
12.02.2010 10:19:25 org.eclipse.emf.mwe.core.WorkflowRunner logIssues
SCHWERWIEGEND: [ERROR]: No getter or adder method for property 'uri' in clazz 'org.eclipse.emf.mwe.core.WorkflowComponent' found.(Element: uri='classpath:/model/MyModel.mydsl' in G:/dg/Projekte/Eclipse/testWorkflow/src/workflow/MyDslGenera tor.mwe:9; Reported by: -UNKNOWN-)
12.02.2010 10:19:25 org.eclipse.emf.mwe.core.WorkflowRunner logIssues
SCHWERWIEGEND: [ERROR]: No getter or adder method for property 'register' in clazz 'org.eclipse.emf.mwe.core.WorkflowComponent' found. Forgot to customize?(Element: bean register class='org.xtext.example.MyDslStandaloneSetup' in G:/dg/Projekte/Eclipse/testWorkflow/src/workflow/MyDslGenera tor.mwe:11; Reported by: -UNKNOWN-)
12.02.2010 10:19:25 org.eclipse.emf.mwe.core.WorkflowRunner prepare
SCHWERWIEGEND: Workflow interrupted because of configuration errors.

Regards,

Dirk Michael Goldschmidt
Re: Failed MweReader with deployed dsl [message #514099 is a reply to message #514041] Fri, 12 February 2010 12:27 Go to previous messageGo to next message
Sven Efftinge is currently offline Sven Efftinge
Messages: 1762
Registered: July 2009
Senior Member
I'm assuming that you run the workflow using the Run As... launch
configuration. In that case the dsl bundle needs to be on your
classpath. This can be done by either having the project in the
workspace or referencing the jared project from the project you start
the mwe file from.

Sven

Dirk Michael Goldschmidt schrieb:
> Hi all,
>
> I really liked the xtext/xpand tutorials for instance at
> http://eclipse.dzone.com/articles/getting-started-xtext-part -2
>
> However I always run into problems when I try to use the generator
> workflow in a "user scenario" where the
> xtext defined dsl is used from an installed plugin.
>
> I know that I can test the workflow in a runtime instance and that works
> fine.
> When I deploy the dsl as a plugin and install it I can use the generated
> editor for the created dsl, so the plugin
> seems to work.
> However running the workflow always fails because the class
> "org.xtext.example.MyDslStandaloneSetup" can't be
> registered as the reader for "org.eclipse.xtext.MweReader".
>
> Maybe this is just a trivial question and I am missing some points since
> I am new to Java? Is the problem
> caused by insufficient exports in the original plugin for the dsl or do
> I have to change something in the
> workflow file?
>
> The problem does not occur when I additionally open the original dsl
> plugin project in the workspace. Since
> I would like to deploy the dsl to users this is not an option for me.
>
> Any help would be greatly appreciated.
>
>
> mwe configuration file used:
> <workflow>
> <property name="modelFile" value="classpath:/model/MyModel.mydsl"/>
> <property name="targetDir" value="src-gen"/>
> <bean class="org.eclipse.emf.mwe.utils.StandaloneSetup"
> platformUri=".."/> <component
> class="org.eclipse.emf.mwe.utils.DirectoryCleaner"
> directory="${targetDir}"/> <component
> class="org.eclipse.xtext.MweReader" uri="${modelFile}">
> <!-- this class will be generated by the xtext generator -->
> <register class="org.xtext.example.MyDslStandaloneSetup"/>
> </component> <component class="org.eclipse.xpand2.Generator">
> <metaModel
> class="org.eclipse.xtend.typesystem.emf.EmfRegistryMetaModel "/>
> <fileEncoding value="Cp1252"/>
> <expand value="templates::Template::main FOR model"/>
> <genPath value="${targetDir}"/>
> </component>
> </workflow>
>
>
> Error messages:
> 12.02.2010 10:19:24 org.eclipse.emf.mwe.core.WorkflowRunner prepare
> INFO: ------------------------------------------------------------
> --------------------------
> 12.02.2010 10:19:24 org.eclipse.emf.mwe.core.WorkflowRunner prepare
> INFO: EMF Modeling Workflow Engine 0.7.2, Build v200908120417
> 12.02.2010 10:19:24 org.eclipse.emf.mwe.core.WorkflowRunner prepare
> INFO: (c) 2005-2009 openarchitectureware.org and contributors
> 12.02.2010 10:19:24 org.eclipse.emf.mwe.core.WorkflowRunner prepare
> INFO: ------------------------------------------------------------
> --------------------------
> 12.02.2010 10:19:24 org.eclipse.emf.mwe.core.WorkflowRunner prepare
> INFO: running workflow:
> G:/dg/Projekte/Eclipse/testWorkflow/src/workflow/MyDslGenera tor.mwe
> 12.02.2010 10:19:24 org.eclipse.emf.mwe.core.WorkflowRunner prepare
> INFO:
> 12.02.2010 10:19:25 org.eclipse.emf.mwe.core.WorkflowRunner logIssues
> SCHWERWIEGEND: [ERROR]: Class not found:
> 'org.eclipse.xtext.MweReader'(Element: bean component
> class='org.eclipse.xtext.MweReader' in
> G:/dg/Projekte/Eclipse/testWorkflow/src/workflow/MyDslGenera tor.mwe:9;
> Reported by: -UNKNOWN-)
> 12.02.2010 10:19:25 org.eclipse.emf.mwe.core.WorkflowRunner logIssues
> SCHWERWIEGEND: [ERROR]: No getter or adder method for property 'uri' in
> clazz 'org.eclipse.emf.mwe.core.WorkflowComponent' found.(Element:
> uri='classpath:/model/MyModel.mydsl' in
> G:/dg/Projekte/Eclipse/testWorkflow/src/workflow/MyDslGenera tor.mwe:9;
> Reported by: -UNKNOWN-)
> 12.02.2010 10:19:25 org.eclipse.emf.mwe.core.WorkflowRunner logIssues
> SCHWERWIEGEND: [ERROR]: No getter or adder method for property
> 'register' in clazz 'org.eclipse.emf.mwe.core.WorkflowComponent' found.
> Forgot to customize?(Element: bean register
> class='org.xtext.example.MyDslStandaloneSetup' in
> G:/dg/Projekte/Eclipse/testWorkflow/src/workflow/MyDslGenera tor.mwe:11;
> Reported by: -UNKNOWN-)
> 12.02.2010 10:19:25 org.eclipse.emf.mwe.core.WorkflowRunner prepare
> SCHWERWIEGEND: Workflow interrupted because of configuration errors.
>
> Regards,
>
> Dirk Michael Goldschmidt


--
Need professional support for Xtext and EMF?
Go to: http://xtext.itemis.com
Twitter : @svenefftinge
Blog : blog.efftinge.de


--
Need professional support on Xtext or Xtend?
Mail to: xtext (at) itemis.com
Twitter : @svenefftinge
Blog : blog.efftinge.de
Re: Failed MweReader with deployed dsl [message #517188 is a reply to message #514099] Fri, 26 February 2010 14:51 Go to previous message
Dirk Michael Goldschmidt is currently offline Dirk Michael Goldschmidt
Messages: 2
Registered: July 2009
Junior Member
Hi Sven,

thank you for your help. Now it works.

I somehow screwed up the dsl plugin in the
first place. Redoing the tutorial solved the problem.

Sorry for not coming back earlier to your answer.

Dirk Michael
Previous Topic:problem running jet.transform task
Next Topic:References between projects in Xpand
Goto Forum:
  


Current Time: Fri Sep 19 02:00:45 GMT 2014

Powered by FUDForum. Page generated in 0.13797 seconds
.:: Contact :: Home ::.

Powered by: FUDforum 3.0.2.
Copyright ©2001-2010 FUDforum Bulletin Board Software