Skip to main content


Eclipse Community Forums
Forum Search:

Search      Help    Register    Login    Home
Home » Eclipse Projects » 4DIAC - Framework for Distributed Industrial Automation and Control » Publish FB Inhibited
Publish FB Inhibited [message #1838763] Thu, 04 March 2021 17:02 Go to next message
Seimon Williams is currently offline Seimon WilliamsFriend
Messages: 3
Registered: March 2021
Junior Member
I'm feeling stupid, but can't see where I might have gone wrong... I'm just following the basic tutorial from the 4diac website using the latest downloads:
4diac IDE Version: 1.13.1 Build id: 2021-01-21_1919
forte-1.13.0 linux x86_64

I'm on Step 2, but my PUBLISH block doesn't appear to be publishing. If I 'watch' it I can see that the Status string is showing 'Inhibited' and the QI appears to be FALSE despite setting it to a value '1' in the properties pane.

index.php/fa/40081/0/

There must be something basic I've missed, I've tried running forte as root but no difference.

Any ideas/thoughts gratefully received!
Re: Publish FB Inhibited [message #1838773 is a reply to message #1838763] Thu, 04 March 2021 20:09 Go to previous messageGo to next message
Alois Zoitl is currently offline Alois ZoitlFriend
Messages: 1224
Registered: January 2014
Senior Member
IEC 61499 defines that when QI is set to false that a REQ event should not be considered (i.e., inhibited). Also if QI is false your FB will not be initialized. With that your application can better control when you should send data or send data to different location. For simple tests the simplest solution is to set QI to true.
Re: Publish FB Inhibited [message #1838813 is a reply to message #1838773] Fri, 05 March 2021 12:18 Go to previous messageGo to next message
Seimon Williams is currently offline Seimon WilliamsFriend
Messages: 3
Registered: March 2021
Junior Member
Thanks for your reply, but I seem unable to set it to true by default.
I have set the default property value to 1 or TRUE, but when I watch the FB it always shows up as false.

I tried adding a SR that would get set on by the first change of state of Blinky, that was able to set QI to TRUE, but QO is FALSE with the message "NO_SOCKET".

I also tried running forte under gdb, I can see CCommFB::executeEvent is called a few times, but the result of QI() always seems to be false, openConnection() is never hit.

Re: Publish FB Inhibited [message #1838817 is a reply to message #1838813] Fri, 05 March 2021 15:04 Go to previous messageGo to next message
Seimon Williams is currently offline Seimon WilliamsFriend
Messages: 3
Registered: March 2021
Junior Member
Ah, I think it was due to my Device being configured in the FBDK2 profile.
I've switched it to HOLOBLOC and my PUBLISH_1 status is now OK!

[Updated on: Fri, 05 March 2021 15:04]

Report message to a moderator

Re: Publish FB Inhibited [message #1838832 is a reply to message #1838817] Fri, 05 March 2021 21:45 Go to previous message
Alois Zoitl is currently offline Alois ZoitlFriend
Messages: 1224
Registered: January 2014
Senior Member
Ah good that you found that issue. Was quite nervous that the param was not working. This is a core feature which should always work.
Previous Topic:Problems on replace
Next Topic:Error compiling on freeRTOS+lwip
Goto Forum:
  


Current Time: Sat Jun 19 06:24:39 GMT 2021

Powered by FUDForum. Page generated in 0.02063 seconds
.:: Contact :: Home ::.

Powered by: FUDforum 3.0.2.
Copyright ©2001-2010 FUDforum Bulletin Board Software

Back to the top