Skip to main content


Eclipse Community Forums
Forum Search:

Search      Help    Register    Login    Home
Home » Newcomers » Newcomers » Unable to Install Eclipse on MAC(Unable to Install Eclipse on MAC)
Unable to Install Eclipse on MAC [message #1800173] Thu, 20 December 2018 21:14 Go to next message
Aditya Yeddula is currently offline Aditya YeddulaFriend
Messages: 1
Registered: December 2018
Junior Member
I am getting the below error while trying to install Eclipse JUNO on my MAC machine

Failed to find a Main Class in "/private/var/folders/9h/h9z2wsj50fg1dxzls8c43wj40000gn/T/AppTranslocation/C554992C-D30F-4CCF-88DD-044AC01A7138/d/Eclipse Installer 2.app/Contents/MacOS//../Eclipse/plugins/org.eclipse.equinox.launcher_1.5.200.v20180922-1751.jar".

I am unable to resolve this issue after many attempts.


Re: Unable to Install Eclipse on MAC [message #1800192 is a reply to message #1800173] Fri, 21 December 2018 08:05 Go to previous messageGo to next message
Ed Merks is currently offline Ed MerksFriend
Messages: 31494
Registered: July 2009
Senior Member
I'm not sure where you got the installer from, but you can try this latest version that is distributed as a *.dmg:

http://www.eclipse.org/downloads/download.php?file=/oomph/products/eclipse-inst-mac64.dmg

Is there some special reason for trying to install such an ancient version of Eclipse?


Ed Merks
Professional Support: https://www.macromodeling.com/
Re: Unable to Install Eclipse on MAC [message #1800508 is a reply to message #1800192] Mon, 31 December 2018 07:44 Go to previous messageGo to next message
john 0804 is currently offline john 0804Friend
Messages: 3
Registered: December 2018
Junior Member
The latest JDK/JRE downloads have fixed this problem, so the simplest way to resolve is to download and re-install from http://www.java.com
Re: Unable to Install Eclipse on MAC [message #1805824 is a reply to message #1800508] Thu, 25 April 2019 01:00 Go to previous messageGo to next message
John Reed is currently offline John ReedFriend
Messages: 1
Registered: April 2019
Junior Member
I have a similar issue attempting to install "Eclipse IDE 2019‑03".

Failed to find a Main Class in
"/Volumes/Eclipse Installer/Eclipse Installer.app/Contents/MacOS//../Eclipse/plugins/org.eclipse.equinox.launcher_1.5.300.v20190213-1655.jar".

But I see the file here ONLY IF I PLACE ESCAPES BEFORE THE EMPTY SPACES:

% ls -l /Volumes/Eclipse\ Installer/Eclipse\ Installer.app/Contents/MacOS//../Eclipse/plugins/org.eclipse.equinox.launcher_1.5.300.v20190213-1655.jar

-rw-r--r-- 1 jreed staff 53223 Apr 14 00:52 /Volumes/Eclipse Installer/Eclipse Installer.app/Contents/MacOS//../Eclipse/plugins/org.eclipse.equinox.launcher_1.5.300.v20190213-1655.jar

I have also installed the latest java: jre-8u211-macosx-x64.dmg

I am running macOS Movaje Version 10.14.2 on an iMac 2017 (Intel Core i5).

Re: Unable to Install Eclipse on MAC [message #1805828 is a reply to message #1805824] Thu, 25 April 2019 03:49 Go to previous messageGo to next message
Ed Merks is currently offline Ed MerksFriend
Messages: 31494
Registered: July 2009
Senior Member
The need for escapes to specify the file path onthe command line is really a command line interpreter issue. An alternative I imagine would be to do
 ls -l "/Volumes/Eclipse Installer/Eclipse Installer.app/Contents/MacOS//../Eclipse/plugins/org.eclipse.equinox.launcher_1.5.300.v20190213-1655.jar"
The double "//" always bothers me when I see it; generally such empty segments are ignored when using file system paths, but when the same path is used a a sURI, e.g., file://Volumes/Eclipse Installer/Eclipse Installer.app/Contents/MacOS//../Eclipse/plugins/org.eclipse.equinox.launcher_1.5.300.v20190213-1655.jar that extra empty segment would case the relative .. segment to navigate differently. But the eclipse-inst.ini just specifies:
-startup
../Eclipse/plugins/org.eclipse.equinox.launcher_1.5.300.v20190213-1655.jar
--launcher.library
../Eclipse/plugins/org.eclipse.equinox.launcher.cocoa.macosx.x86_64_1.1.1000.v20190125-2016
so some code somewhere reading this file (the Eclipse native launcher) adds the extra empty segment.

Of course the installer works for me on my Mac virtual box, so it's hard to theorize why it doesn't work for you. Have you tried moving the installer to a different location?

Alternatively you could directly download a package:

https://www.eclipse.org/downloads/packages/

But those will be structured the same way as the installer and are likely to have the same problem when launching...



Ed Merks
Professional Support: https://www.macromodeling.com/
Re: Unable to Install Eclipse on MAC [message #1826417 is a reply to message #1805828] Fri, 24 April 2020 15:29 Go to previous messageGo to next message
CD Santiago is currently offline CD SantiagoFriend
Messages: 3
Registered: April 2020
Junior Member
I too - total noob, trying this and get the OP error using the .dmg, and similar error using the .pkg installer:

Failed to find a Main Class in "/Applications/Eclipse.app/Contents/MacOS//../Eclipse/plugins/org.eclipse.equinox.launcher_1.5.700.v20200207-2156.jar".


which I conclude to be a dependency issue? JRE, JDK ?

is there a pre-flight check / test for
1% java -version
java version "1.6.0_65"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.6.0_65-b14-468)
Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 20.65-b04-468, mixed mode)
Re: Unable to Install Eclipse on MAC [message #1826419 is a reply to message #1805828] Fri, 24 April 2020 15:49 Go to previous messageGo to next message
CD Santiago is currently offline CD SantiagoFriend
Messages: 3
Registered: April 2020
Junior Member
Solved it; you need update java from oracle.
Re: Unable to Install Eclipse on MAC [message #1826434 is a reply to message #1800173] Fri, 24 April 2020 18:19 Go to previous message
CD Santiago is currently offline CD SantiagoFriend
Messages: 3
Registered: April 2020
Junior Member
You want to make sure you have a current jdk and install the 'incubation' kit; I had tried the 2020-Re (.dmg) and same package installer but each had issues.

It wasn't until I installed this incubation kit did it at least appear to install. hth

/los
Previous Topic:Send Classpath Notification slowing down Eclipse
Next Topic:eGIT is throwing NullPointerException
Goto Forum:
  


Current Time: Wed Sep 30 23:36:31 GMT 2020

Powered by FUDForum. Page generated in 0.03113 seconds
.:: Contact :: Home ::.

Powered by: FUDforum 3.0.2.
Copyright ©2001-2010 FUDforum Bulletin Board Software

Back to the top