Skip to main content


Eclipse Community Forums
Forum Search:

Search      Help    Register    Login    Home
Home » Modeling » TMF (Xtext) » Invalid synchronization of resources
Invalid synchronization of resources [message #1760746] Tue, 02 May 2017 14:59 Go to next message
Stéphane Galland is currently offline Stéphane GallandFriend
Messages: 123
Registered: July 2014
Location: Belfort, France
Senior Member
Dear all.

I have written a DSL with Xtext editor associated to.
Many times, I have the editor show up errors in my DSL code and the package explorer not.
When I type a space character in the editor, remove it and save the file (it means that no change was applied to the file content); the editor's markers are removed from the side of the editor. The error markers in the editor are now the consistent with the error markets in the package explorer.

I cannot provide a small project for reproducing and testing this issue because it appends unpredictably.

This issue exists since Xtext 2.6 (the first version we have used) and still valid with Xtet 2.11

Is someone has already encountered this issue?

Thank you in advance.
Stéphane.
Re: Invalid synchronization of resources [message #1760748 is a reply to message #1760746] Tue, 02 May 2017 15:02 Go to previous messageGo to next message
Christian Dietrich is currently offline Christian DietrichFriend
Messages: 14076
Registered: July 2009
Senior Member
hello stephane, can you give more context on the errors

- which is the check type and kind of error this is about?
- is this about a single file a multiple dependent files in combination?


Need professional support for Xtext, Xpand, EMF?
Go to: https://www.itemis.com/en/it-services/methods-and-tools/xtext
Twitter : @chrdietrich
Blog : https://www.dietrich-it.de
Re: Invalid synchronization of resources [message #1760752 is a reply to message #1760748] Tue, 02 May 2017 15:44 Go to previous messageGo to next message
Ed Willink is currently offline Ed WillinkFriend
Messages: 7292
Registered: July 2009
Senior Member
Hi

IIRC I had this problem a few years ago and it was due to how the ValidationJob is run at editor start up. You need to make sure it runs and make sure that its issues are published.

Regards

Ed Willink
Re: Invalid synchronization of resources [message #1760753 is a reply to message #1760748] Tue, 02 May 2017 15:44 Go to previous messageGo to next message
Sven Efftinge is currently offline Sven EfftingeFriend
Messages: 83
Registered: January 2016
Location: Kiel
Member

Just for clarification: The editor shows so called annotations, while the navigator and the problems view shows issues based on 'resource markers'.
This is why dirty editors might show different errors than the problems view. After a save both should be in sync again, though.
Re: Invalid synchronization of resources [message #1760884 is a reply to message #1760753] Thu, 04 May 2017 06:31 Go to previous messageGo to next message
Stéphane Galland is currently offline Stéphane GallandFriend
Messages: 123
Registered: July 2014
Location: Belfort, France
Senior Member
Dear all.

Thank you for your replies. I will explore this issue according to your comments.

For giving an answer to your questions, examples of errors are:
"Type mismatch: cannot convert from boolean to boolean"
"The return type is incompatible with equals(Object)"
"&& cannot be resolved."

The compiled code is free of error. Closing the editor and opening it clear the error markings in the editor, of course.
The two screenshots below show up the incoherent error marking.

Please note that the editors are not "dirty". The invalid errors markers are usually displayed after a "save" action on either the erroneous editor or another one.

http://www.multiagent.fr/images/SARL_Bug_1.png

http://www.multiagent.fr/images/SARL_Bug_2.png

[Updated on: Thu, 04 May 2017 06:50]

Report message to a moderator

Re: Invalid synchronization of resources [message #1760907 is a reply to message #1760884] Thu, 04 May 2017 09:11 Go to previous messageGo to next message
Christian Dietrich is currently offline Christian DietrichFriend
Messages: 14076
Registered: July 2009
Senior Member
i see the same behaviour sometimes in xtend editors
(error in the editor, no error on the file)

i have no clue where this come from and what causes this,
but it seems this effects all xbase languages.

=> can you please file a ticket.

unfortunately i have no idea how to investigate this.
=> if you are able to debug this it would be nice if you could debug into xbase scoping.
and see whats the problem there.


Need professional support for Xtext, Xpand, EMF?
Go to: https://www.itemis.com/en/it-services/methods-and-tools/xtext
Twitter : @chrdietrich
Blog : https://www.dietrich-it.de
Re: Invalid synchronization of resources [message #1761039 is a reply to message #1760907] Fri, 05 May 2017 14:18 Go to previous message
Stéphane Galland is currently offline Stéphane GallandFriend
Messages: 123
Registered: July 2014
Location: Belfort, France
Senior Member
Dear Christian.
I will investigate from my product. But because this issue appear randomly, it will be a long task.

Issue: https://github.com/eclipse/xtext-lib/issues/49

Stéphane.
Previous Topic:Xtext -Xtend deployment
Next Topic:Import generation in model file
Goto Forum:
  


Current Time: Fri Oct 22 04:49:21 GMT 2021

Powered by FUDForum. Page generated in 0.01614 seconds
.:: Contact :: Home ::.

Powered by: FUDforum 3.0.2.
Copyright ©2001-2010 FUDforum Bulletin Board Software

Back to the top