Skip to main content


Eclipse Community Forums
Forum Search:

Search      Help    Register    Login    Home
Home » Modeling » EMF "Technology" (Ecore Tools, EMFatic, etc)  » [Texo] NPE in TexoGeneratorApplication
[Texo] NPE in TexoGeneratorApplication [message #1703980] Thu, 06 August 2015 11:17 Go to next message
Adrian Rumpold is currently offline Adrian RumpoldFriend
Messages: 2
Registered: August 2015
Junior Member
Hi,

I'm having some trouble when invoking Texo's code generation through the Equinox launcher from the command line (I'm trying to integrate the code generation process in my Gradle build setup).

Specifically, I run into a NPE from L352 in
GeneratorUtils.readEPackagesUsingEMFURI(final List<URI> uris, ResourceSet resourceSet, EPackage.Registry registry)

which is invoked in L331 through the overload
GeneratorUtils.readEPackagesUsingEMFURI(final List<URI> uris,  EPackage.Registry registry)


Since the two parameter version supplies null for the ResourceSet, the null pointer access is guaranteed. Maybe the second parameter was intended to be the return value of the otherwise unused method GeneratorUtils.createGenerationResourceSet?

I'm using the latest available version of Texo on Eclipse Mars (0.9.0.v201508051411).

If anybody has encountered this problem before and knows a workaround, I would be most grateful! Thanks for your responses in advance! Smile

Best,
Adrian

Attached stacktrace:

java.lang.RuntimeException: Exception for model file file:/C:/Users/Adriano/MDSD4SIL/EAMetamodel/model/enterprise_architect.ecore
        at org.eclipse.emf.texo.eclipse.generator.TexoGeneratorApplication.generateCode(TexoGeneratorApplication.java:167)
        at org.eclipse.emf.texo.eclipse.generator.TexoGeneratorApplication.start(TexoGeneratorApplication.java:135)
        at org.eclipse.equinox.internal.app.EclipseAppHandle.run(EclipseAppHandle.java:196)
        at org.eclipse.core.runtime.internal.adaptor.EclipseAppLauncher.runApplication(EclipseAppLauncher.java:134)
        at org.eclipse.core.runtime.internal.adaptor.EclipseAppLauncher.start(EclipseAppLauncher.java:104)
        at org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.run(EclipseStarter.java:380)
        at org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.run(EclipseStarter.java:235)
        at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
        at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(Unknown Source)
        at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(Unknown Source)
        at java.lang.reflect.Method.invoke(Unknown Source)
        at org.eclipse.equinox.launcher.Main.invokeFramework(Main.java:669)
        at org.eclipse.equinox.launcher.Main.basicRun(Main.java:608)
        at org.eclipse.equinox.launcher.Main.run(Main.java:1515)
Caused by: java.lang.NullPointerException
        at org.eclipse.emf.texo.generator.GeneratorUtils.readEPackagesUsingEMFURI(GeneratorUtils.java:352)
        at org.eclipse.emf.texo.generator.GeneratorUtils.readEPackagesUsingEMFURI(GeneratorUtils.java:331)
        at org.eclipse.emf.texo.eclipse.generator.TexoGeneratorApplication.generateCode(TexoGeneratorApplication.java:174)
        at org.eclipse.emf.texo.eclipse.generator.TexoGeneratorApplication.generateCode(TexoGeneratorApplication.java:165)


My launcher invocation looks like this:
java -jar c:/Users/Adriano/Desktop/Development/eclipse-modeling-mars-R-win32-x86_64/plugins/org.eclipse.equinox.launcher_1.3.100.v20150511-1540.jar -data C:/Users/Adriano/MDSD4SIL -application org.eclipse.emf.texo.eclipse.generator.TexoCodeGenerator -modelLocation C:/Users/Adriano/MDSD4SIL/EAMetamodel/model -projectName EAMetamodel.model
Re: [Texo] NPE in TexoGeneratorApplication [message #1704121 is a reply to message #1703980] Fri, 07 August 2015 12:57 Go to previous messageGo to next message
Martin Taal is currently offline Martin TaalFriend
Messages: 5468
Registered: July 2009
Senior Member
Indeed a bug.., can you enter a bugzilla for it?

I started to repair it. Should be available by tomorrow.

gr. Martin

On 06-08-15 23:28, Adrian Rumpold wrote:
> Hi,
>
> I'm having some trouble when invoking Texo's code generation through the Equinox launcher from the command line (I'm
> trying to integrate the code generation process in my Gradle build setup).
>
> Specifically, I run into a NPE from L352 in
> GeneratorUtils.readEPackagesUsingEMFURI(final List<URI> uris, ResourceSet resourceSet, EPackage.Registry registry)
> which is invoked in L331 through the overload GeneratorUtils.readEPackagesUsingEMFURI(final List<URI> uris,
> EPackage.Registry registry)
>
> Since the two parameter version supplies null for the ResourceSet, the null pointer access is guaranteed. Maybe the
> second parameter was intended to be the return value of the otherwise unused method
> GeneratorUtils.createGenerationResourceSet?
>
> I'm using the latest available version of Texo on Eclipse Mars (0.9.0.v201508051411).
>
> If anybody has encountered this problem before and knows a workaround, I would be most grateful! Thanks for your
> responses in advance! :)
>
> Best,
> Adrian
>
> Attached stacktrace:
>
>
> java.lang.RuntimeException: Exception for model file
> file:/C:/Users/Adriano/MDSD4SIL/EAMetamodel/model/enterprise_architect.ecore
> at org.eclipse.emf.texo.eclipse.generator.TexoGeneratorApplication.generateCode(TexoGeneratorApplication.java:167)
> at org.eclipse.emf.texo.eclipse.generator.TexoGeneratorApplication.start(TexoGeneratorApplication.java:135)
> at org.eclipse.equinox.internal.app.EclipseAppHandle.run(EclipseAppHandle.java:196)
> at org.eclipse.core.runtime.internal.adaptor.EclipseAppLauncher.runApplication(EclipseAppLauncher.java:134)
> at org.eclipse.core.runtime.internal.adaptor.EclipseAppLauncher.start(EclipseAppLauncher.java:104)
> at org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.run(EclipseStarter.java:380)
> at org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.run(EclipseStarter.java:235)
> at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
> at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(Unknown Source)
> at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(Unknown Source)
> at java.lang.reflect.Method.invoke(Unknown Source)
> at org.eclipse.equinox.launcher.Main.invokeFramework(Main.java:669)
> at org.eclipse.equinox.launcher.Main.basicRun(Main.java:608)
> at org.eclipse.equinox.launcher.Main.run(Main.java:1515)
> Caused by: java.lang.NullPointerException
> at org.eclipse.emf.texo.generator.GeneratorUtils.readEPackagesUsingEMFURI(GeneratorUtils.java:352)
> at org.eclipse.emf.texo.generator.GeneratorUtils.readEPackagesUsingEMFURI(GeneratorUtils.java:331)
> at org.eclipse.emf.texo.eclipse.generator.TexoGeneratorApplication.generateCode(TexoGeneratorApplication.java:174)
> at org.eclipse.emf.texo.eclipse.generator.TexoGeneratorApplication.generateCode(TexoGeneratorApplication.java:165)
>
>
> My launcher invocation looks like this:
>
> java -jar
> c:/Users/Adriano/Desktop/Development/eclipse-modeling-mars-R-win32-x86_64/plugins/org.eclipse.equinox.launcher_1.3.100.v20150511-1540.jar
> -data C:/Users/Adriano/MDSD4SIL -application org.eclipse.emf.texo.eclipse.generator.TexoCodeGenerator -modelLocation
> C:/Users/Adriano/MDSD4SIL/EAMetamodel/model -projectName EAMetamodel.model
>


--

With Regards, Martin Taal

Springsite/Elver.org
Office: Hardwareweg 4, 3821 BV Amersfoort
Postal: Nassaulaan 7, 3941 EC Doorn
The Netherlands
Cell: +31 (0)6 288 48 943
Tel: +31 (0)84 420 2397
Fax: +31 (0)84 225 9307
Mail: mtaal@xxxxxxxx - mtaal@xxxxxxxx
Web: www.springsite.com - www.elver.org
Re: [Texo] NPE in TexoGeneratorApplication [message #1704172 is a reply to message #1704121] Fri, 07 August 2015 20:50 Go to previous messageGo to next message
Martin Taal is currently offline Martin TaalFriend
Messages: 5468
Registered: July 2009
Senior Member
I published a new build with a bug fix, can you check if it works for you?
If you can still enter a bugzilla for it then I can report against it.

gr. Martin

On 07-08-15 14:57, Martin Taal wrote:
> Indeed a bug.., can you enter a bugzilla for it?
>
> I started to repair it. Should be available by tomorrow.
>
> gr. Martin
>
> On 06-08-15 23:28, Adrian Rumpold wrote:
>> Hi,
>>
>> I'm having some trouble when invoking Texo's code generation through the Equinox launcher from the command line (I'm
>> trying to integrate the code generation process in my Gradle build setup).
>>
>> Specifically, I run into a NPE from L352 in
>> GeneratorUtils.readEPackagesUsingEMFURI(final List<URI> uris, ResourceSet resourceSet, EPackage.Registry registry)
>> which is invoked in L331 through the overload GeneratorUtils.readEPackagesUsingEMFURI(final List<URI> uris,
>> EPackage.Registry registry)
>>
>> Since the two parameter version supplies null for the ResourceSet, the null pointer access is guaranteed. Maybe the
>> second parameter was intended to be the return value of the otherwise unused method
>> GeneratorUtils.createGenerationResourceSet?
>>
>> I'm using the latest available version of Texo on Eclipse Mars (0.9.0.v201508051411).
>>
>> If anybody has encountered this problem before and knows a workaround, I would be most grateful! Thanks for your
>> responses in advance! :)
>>
>> Best,
>> Adrian
>>
>> Attached stacktrace:
>>
>>
>> java.lang.RuntimeException: Exception for model file
>> file:/C:/Users/Adriano/MDSD4SIL/EAMetamodel/model/enterprise_architect.ecore
>> at
>> org.eclipse.emf.texo.eclipse.generator.TexoGeneratorApplication.generateCode(TexoGeneratorApplication.java:167)
>> at org.eclipse.emf.texo.eclipse.generator.TexoGeneratorApplication.start(TexoGeneratorApplication.java:135)
>> at org.eclipse.equinox.internal.app.EclipseAppHandle.run(EclipseAppHandle.java:196)
>> at org.eclipse.core.runtime.internal.adaptor.EclipseAppLauncher.runApplication(EclipseAppLauncher.java:134)
>> at org.eclipse.core.runtime.internal.adaptor.EclipseAppLauncher.start(EclipseAppLauncher.java:104)
>> at org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.run(EclipseStarter.java:380)
>> at org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.run(EclipseStarter.java:235)
>> at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
>> at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(Unknown Source)
>> at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(Unknown Source)
>> at java.lang.reflect.Method.invoke(Unknown Source)
>> at org.eclipse.equinox.launcher.Main.invokeFramework(Main.java:669)
>> at org.eclipse.equinox.launcher.Main.basicRun(Main.java:608)
>> at org.eclipse.equinox.launcher.Main.run(Main.java:1515)
>> Caused by: java.lang.NullPointerException
>> at org.eclipse.emf.texo.generator.GeneratorUtils.readEPackagesUsingEMFURI(GeneratorUtils.java:352)
>> at org.eclipse.emf.texo.generator.GeneratorUtils.readEPackagesUsingEMFURI(GeneratorUtils.java:331)
>> at
>> org.eclipse.emf.texo.eclipse.generator.TexoGeneratorApplication.generateCode(TexoGeneratorApplication.java:174)
>> at
>> org.eclipse.emf.texo.eclipse.generator.TexoGeneratorApplication.generateCode(TexoGeneratorApplication.java:165)
>>
>>
>> My launcher invocation looks like this:
>>
>> java -jar
>> c:/Users/Adriano/Desktop/Development/eclipse-modeling-mars-R-win32-x86_64/plugins/org.eclipse.equinox.launcher_1.3.100.v20150511-1540.jar
>>
>> -data C:/Users/Adriano/MDSD4SIL -application org.eclipse.emf.texo.eclipse.generator.TexoCodeGenerator -modelLocation
>> C:/Users/Adriano/MDSD4SIL/EAMetamodel/model -projectName EAMetamodel.model
>>
>
>


--

With Regards, Martin Taal

Springsite/Elver.org
Office: Hardwareweg 4, 3821 BV Amersfoort
Postal: Nassaulaan 7, 3941 EC Doorn
The Netherlands
Cell: +31 (0)6 288 48 943
Tel: +31 (0)84 420 2397
Fax: +31 (0)84 225 9307
Mail: mtaal@xxxxxxxx - mtaal@xxxxxxxx
Web: www.springsite.com - www.elver.org
Re: [Texo] NPE in TexoGeneratorApplication [message #1704882 is a reply to message #1704172] Mon, 10 August 2015 12:10 Go to previous message
Adrian Rumpold is currently offline Adrian RumpoldFriend
Messages: 2
Registered: August 2015
Junior Member
Hello Martin,

thanks for your quick reply and the fix! I tested the most recent build and everything seems to be working smoothly now when I invoke the headless code generation.
As you requested, I reported the issue on Bugzilla for reference, you can find it here.

Best,
Adrian
Previous Topic:[EMF Forms] NPE on display reference model dialog
Next Topic:EMF Form
Goto Forum:
  


Current Time: Thu Oct 01 22:54:03 GMT 2020

Powered by FUDForum. Page generated in 0.02119 seconds
.:: Contact :: Home ::.

Powered by: FUDforum 3.0.2.
Copyright ©2001-2010 FUDforum Bulletin Board Software

Back to the top