Skip to main content


Eclipse Community Forums
Forum Search:

Search      Help    Register    Login    Home
Home » Modeling » EMF "Technology" (Ecore Tools, EMFatic, etc)  » [EMF Forms] NPE on display reference model dialog
[EMF Forms] NPE on display reference model dialog [message #1703939] Wed, 05 August 2015 23:56 Go to next message
Eclipse UserFriend
In the EMF Forms View editor I can't display the dialog for creating and
linking reference the reference model to my view model. Pressing on the
button I get the following error (see stack trace below).

This problem occurs on my production Mars Eclipse (many features
installed) on a fresh workspace with only the 3 Makeithappen viewModel
example projects installed.

However, from a newly installed Mars Eclipse Modeling on the same
workspace/projects I can see and get the dialog to display.

So... it looks like some kind of conflict with one or more bundles
running on my production Eclipse and the EMF Forms GUI.

Any ideas - other than starting over with a fresh install?

thanks,
John



Here is that StackTrace...

java.lang.NullPointerException
at org.eclipse.emf.ecp.core.util.ECPUtil.getSubClasses(ECPUtil.java:154)
at
org.eclipse.emf.ecp.view.internal.editor.controls.DomainModelReferenceControlSWTRenderer$SelectionAdapterExtension.widgetSelected(DomainModelReferenceControlSWTRenderer.java:397)
at
org.eclipse.swt.widgets.TypedListener.handleEvent(TypedListener.java:248)
at org.eclipse.swt.widgets.EventTable.sendEvent(EventTable.java:84)
at org.eclipse.swt.widgets.Display.sendEvent(Display.java:4481)
at org.eclipse.swt.widgets.Widget.sendEvent(Widget.java:1327)
at org.eclipse.swt.widgets.Display.runDeferredEvents(Display.java:3819)
at org.eclipse.swt.widgets.Display.readAndDispatch(Display.java:3430)
at
org.eclipse.e4.ui.internal.workbench.swt.PartRenderingEngine$4.run(PartRenderingEngine.java:1127)
at
org.eclipse.core.databinding.observable.Realm.runWithDefault(Realm.java:337)
at
org.eclipse.e4.ui.internal.workbench.swt.PartRenderingEngine.run(PartRenderingEngine.java:1018)
at
org.eclipse.e4.ui.internal.workbench.E4Workbench.createAndRunUI(E4Workbench.java:156)
at org.eclipse.ui.internal.Workbench$5.run(Workbench.java:654)
at
org.eclipse.core.databinding.observable.Realm.runWithDefault(Realm.java:337)
at
org.eclipse.ui.internal.Workbench.createAndRunWorkbench(Workbench.java:598)
at org.eclipse.ui.PlatformUI.createAndRunWorkbench(PlatformUI.java:150)
at
org.eclipse.ui.internal.ide.application.IDEApplication.start(IDEApplication.java:139)
at
org.eclipse.equinox.internal.app.EclipseAppHandle.run(EclipseAppHandle.java:196)
at
org.eclipse.core.runtime.internal.adaptor.EclipseAppLauncher.runApplication(EclipseAppLauncher.java:134)
at
org.eclipse.core.runtime.internal.adaptor.EclipseAppLauncher.start(EclipseAppLauncher.java:104)
at
org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.run(EclipseStarter.java:380)
at
org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.run(EclipseStarter.java:235)
at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
at
sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(NativeMethodAccessorImpl.java:62)
at
sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(DelegatingMethodAccessorImpl.java:43)
at java.lang.reflect.Method.invoke(Method.java:497)
at org.eclipse.equinox.launcher.Main.invokeFramework(Main.java:669)
at org.eclipse.equinox.launcher.Main.basicRun(Main.java:608)
at org.eclipse.equinox.launcher.Main.run(Main.java:1515)
at org.eclipse.equinox.launcher.Main.main(Main.java:1488)
Re: [EMF Forms] NPE on display reference model dialog [message #1703940 is a reply to message #1703939] Thu, 06 August 2015 00:48 Go to previous messageGo to next message
Eclipse UserFriend
With some trial and error I found the conflicting feature:
Unfortunately its one of my all time favorites!

https://github.com/mbarbero/fr.obeo.releng.targetplatform


On 08/05/2015 06:56 PM, John E. Conlon wrote:
> In the EMF Forms View editor I can't display the dialog for creating and
> linking reference the reference model to my view model. Pressing on the
> button I get the following error (see stack trace below).
>
> This problem occurs on my production Mars Eclipse (many features
> installed) on a fresh workspace with only the 3 Makeithappen viewModel
> example projects installed.
>
> However, from a newly installed Mars Eclipse Modeling on the same
> workspace/projects I can see and get the dialog to display.
>
> So... it looks like some kind of conflict with one or more bundles
> running on my production Eclipse and the EMF Forms GUI.
>
> Any ideas - other than starting over with a fresh install?
>
> thanks,
> John
>
>
>
> Here is that StackTrace...
>
> java.lang.NullPointerException
> at
> org.eclipse.emf.ecp.core.util.ECPUtil.getSubClasses(ECPUtil.java:154)
> at
> org.eclipse.emf.ecp.view.internal.editor.controls.DomainModelReferenceControlSWTRenderer$SelectionAdapterExtension.widgetSelected(DomainModelReferenceControlSWTRenderer.java:397)
>
> at
> org.eclipse.swt.widgets.TypedListener.handleEvent(TypedListener.java:248)
> at org.eclipse.swt.widgets.EventTable.sendEvent(EventTable.java:84)
> at org.eclipse.swt.widgets.Display.sendEvent(Display.java:4481)
> at org.eclipse.swt.widgets.Widget.sendEvent(Widget.java:1327)
> at
> org.eclipse.swt.widgets.Display.runDeferredEvents(Display.java:3819)
> at org.eclipse.swt.widgets.Display.readAndDispatch(Display.java:3430)
> at
> org.eclipse.e4.ui.internal.workbench.swt.PartRenderingEngine$4.run(PartRenderingEngine.java:1127)
>
> at
> org.eclipse.core.databinding.observable.Realm.runWithDefault(Realm.java:337)
>
> at
> org.eclipse.e4.ui.internal.workbench.swt.PartRenderingEngine.run(PartRenderingEngine.java:1018)
>
> at
> org.eclipse.e4.ui.internal.workbench.E4Workbench.createAndRunUI(E4Workbench.java:156)
>
> at org.eclipse.ui.internal.Workbench$5.run(Workbench.java:654)
> at
> org.eclipse.core.databinding.observable.Realm.runWithDefault(Realm.java:337)
>
> at
> org.eclipse.ui.internal.Workbench.createAndRunWorkbench(Workbench.java:598)
> at
> org.eclipse.ui.PlatformUI.createAndRunWorkbench(PlatformUI.java:150)
> at
> org.eclipse.ui.internal.ide.application.IDEApplication.start(IDEApplication.java:139)
>
> at
> org.eclipse.equinox.internal.app.EclipseAppHandle.run(EclipseAppHandle.java:196)
>
> at
> org.eclipse.core.runtime.internal.adaptor.EclipseAppLauncher.runApplication(EclipseAppLauncher.java:134)
>
> at
> org.eclipse.core.runtime.internal.adaptor.EclipseAppLauncher.start(EclipseAppLauncher.java:104)
>
> at
> org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.run(EclipseStarter.java:380)
>
> at
> org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.run(EclipseStarter.java:235)
>
> at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
> at
> sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(NativeMethodAccessorImpl.java:62)
>
> at
> sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(DelegatingMethodAccessorImpl.java:43)
>
> at java.lang.reflect.Method.invoke(Method.java:497)
> at org.eclipse.equinox.launcher.Main.invokeFramework(Main.java:669)
> at org.eclipse.equinox.launcher.Main.basicRun(Main.java:608)
> at org.eclipse.equinox.launcher.Main.run(Main.java:1515)
> at org.eclipse.equinox.launcher.Main.main(Main.java:1488)
Re: [EMF Forms] NPE on display reference model dialog [message #1703941 is a reply to message #1703940] Thu, 06 August 2015 01:02 Go to previous messageGo to next message
Eclipse UserFriend
See https://github.com/mbarbero/fr.obeo.releng.targetplatform/issues/59

I look forward to working with both of these timesaveing features,

John

On 08/05/2015 07:48 PM, John E. Conlon wrote:
> With some trial and error I found the conflicting feature:
> Unfortunately its one of my all time favorites!
>
> https://github.com/mbarbero/fr.obeo.releng.targetplatform
>
>
> On 08/05/2015 06:56 PM, John E. Conlon wrote:
>> In the EMF Forms View editor I can't display the dialog for creating and
>> linking reference the reference model to my view model. Pressing on the
>> button I get the following error (see stack trace below).
>>
>> This problem occurs on my production Mars Eclipse (many features
>> installed) on a fresh workspace with only the 3 Makeithappen viewModel
>> example projects installed.
>>
>> However, from a newly installed Mars Eclipse Modeling on the same
>> workspace/projects I can see and get the dialog to display.
>>
>> So... it looks like some kind of conflict with one or more bundles
>> running on my production Eclipse and the EMF Forms GUI.
>>
>> Any ideas - other than starting over with a fresh install?
>>
>> thanks,
>> John
>>
>>
>>
>> Here is that StackTrace...
>>
>> java.lang.NullPointerException
>> at
>> org.eclipse.emf.ecp.core.util.ECPUtil.getSubClasses(ECPUtil.java:154)
>> at
>> org.eclipse.emf.ecp.view.internal.editor.controls.DomainModelReferenceControlSWTRenderer$SelectionAdapterExtension.widgetSelected(DomainModelReferenceControlSWTRenderer.java:397)
>>
>>
>> at
>> org.eclipse.swt.widgets.TypedListener.handleEvent(TypedListener.java:248)
>> at org.eclipse.swt.widgets.EventTable.sendEvent(EventTable.java:84)
>> at org.eclipse.swt.widgets.Display.sendEvent(Display.java:4481)
>> at org.eclipse.swt.widgets.Widget.sendEvent(Widget.java:1327)
>> at
>> org.eclipse.swt.widgets.Display.runDeferredEvents(Display.java:3819)
>> at
>> org.eclipse.swt.widgets.Display.readAndDispatch(Display.java:3430)
>> at
>> org.eclipse.e4.ui.internal.workbench.swt.PartRenderingEngine$4.run(PartRenderingEngine.java:1127)
>>
>>
>> at
>> org.eclipse.core.databinding.observable.Realm.runWithDefault(Realm.java:337)
>>
>>
>> at
>> org.eclipse.e4.ui.internal.workbench.swt.PartRenderingEngine.run(PartRenderingEngine.java:1018)
>>
>>
>> at
>> org.eclipse.e4.ui.internal.workbench.E4Workbench.createAndRunUI(E4Workbench.java:156)
>>
>>
>> at org.eclipse.ui.internal.Workbench$5.run(Workbench.java:654)
>> at
>> org.eclipse.core.databinding.observable.Realm.runWithDefault(Realm.java:337)
>>
>>
>> at
>> org.eclipse.ui.internal.Workbench.createAndRunWorkbench(Workbench.java:598)
>>
>> at
>> org.eclipse.ui.PlatformUI.createAndRunWorkbench(PlatformUI.java:150)
>> at
>> org.eclipse.ui.internal.ide.application.IDEApplication.start(IDEApplication.java:139)
>>
>>
>> at
>> org.eclipse.equinox.internal.app.EclipseAppHandle.run(EclipseAppHandle.java:196)
>>
>>
>> at
>> org.eclipse.core.runtime.internal.adaptor.EclipseAppLauncher.runApplication(EclipseAppLauncher.java:134)
>>
>>
>> at
>> org.eclipse.core.runtime.internal.adaptor.EclipseAppLauncher.start(EclipseAppLauncher.java:104)
>>
>>
>> at
>> org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.run(EclipseStarter.java:380)
>>
>>
>> at
>> org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.run(EclipseStarter.java:235)
>>
>>
>> at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
>> at
>> sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(NativeMethodAccessorImpl.java:62)
>>
>>
>> at
>> sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(DelegatingMethodAccessorImpl.java:43)
>>
>>
>> at java.lang.reflect.Method.invoke(Method.java:497)
>> at org.eclipse.equinox.launcher.Main.invokeFramework(Main.java:669)
>> at org.eclipse.equinox.launcher.Main.basicRun(Main.java:608)
>> at org.eclipse.equinox.launcher.Main.run(Main.java:1515)
>> at org.eclipse.equinox.launcher.Main.main(Main.java:1488)
>
Re: [EMF Forms] NPE on display reference model dialog [message #1704089 is a reply to message #1703941] Fri, 07 August 2015 09:15 Go to previous message
Jonas Helming is currently offline Jonas HelmingFriend
Messages: 699
Registered: July 2009
Senior Member
Thanks John for reporting. Could you kindly create a Bug Report on our
site, too and post the link there?

Thanks you and best regads

Jonas

Am 06.08.2015 um 03:02 schrieb John E. Conlon:
> See https://github.com/mbarbero/fr.obeo.releng.targetplatform/issues/59
>
> I look forward to working with both of these timesaveing features,
>
> John
>
> On 08/05/2015 07:48 PM, John E. Conlon wrote:
>> With some trial and error I found the conflicting feature:
>> Unfortunately its one of my all time favorites!
>>
>> https://github.com/mbarbero/fr.obeo.releng.targetplatform
>>
>>
>> On 08/05/2015 06:56 PM, John E. Conlon wrote:
>>> In the EMF Forms View editor I can't display the dialog for creating and
>>> linking reference the reference model to my view model. Pressing on the
>>> button I get the following error (see stack trace below).
>>>
>>> This problem occurs on my production Mars Eclipse (many features
>>> installed) on a fresh workspace with only the 3 Makeithappen viewModel
>>> example projects installed.
>>>
>>> However, from a newly installed Mars Eclipse Modeling on the same
>>> workspace/projects I can see and get the dialog to display.
>>>
>>> So... it looks like some kind of conflict with one or more bundles
>>> running on my production Eclipse and the EMF Forms GUI.
>>>
>>> Any ideas - other than starting over with a fresh install?
>>>
>>> thanks,
>>> John
>>>
>>>
>>>
>>> Here is that StackTrace...
>>>
>>> java.lang.NullPointerException
>>> at
>>> org.eclipse.emf.ecp.core.util.ECPUtil.getSubClasses(ECPUtil.java:154)
>>> at
>>> org.eclipse.emf.ecp.view.internal.editor.controls.DomainModelReferenceControlSWTRenderer$SelectionAdapterExtension.widgetSelected(DomainModelReferenceControlSWTRenderer.java:397)
>>>
>>>
>>>
>>> at
>>> org.eclipse.swt.widgets.TypedListener.handleEvent(TypedListener.java:248)
>>>
>>> at org.eclipse.swt.widgets.EventTable.sendEvent(EventTable.java:84)
>>> at org.eclipse.swt.widgets.Display.sendEvent(Display.java:4481)
>>> at org.eclipse.swt.widgets.Widget.sendEvent(Widget.java:1327)
>>> at
>>> org.eclipse.swt.widgets.Display.runDeferredEvents(Display.java:3819)
>>> at
>>> org.eclipse.swt.widgets.Display.readAndDispatch(Display.java:3430)
>>> at
>>> org.eclipse.e4.ui.internal.workbench.swt.PartRenderingEngine$4.run(PartRenderingEngine.java:1127)
>>>
>>>
>>>
>>> at
>>> org.eclipse.core.databinding.observable.Realm.runWithDefault(Realm.java:337)
>>>
>>>
>>>
>>> at
>>> org.eclipse.e4.ui.internal.workbench.swt.PartRenderingEngine.run(PartRenderingEngine.java:1018)
>>>
>>>
>>>
>>> at
>>> org.eclipse.e4.ui.internal.workbench.E4Workbench.createAndRunUI(E4Workbench.java:156)
>>>
>>>
>>>
>>> at org.eclipse.ui.internal.Workbench$5.run(Workbench.java:654)
>>> at
>>> org.eclipse.core.databinding.observable.Realm.runWithDefault(Realm.java:337)
>>>
>>>
>>>
>>> at
>>> org.eclipse.ui.internal.Workbench.createAndRunWorkbench(Workbench.java:598)
>>>
>>>
>>> at
>>> org.eclipse.ui.PlatformUI.createAndRunWorkbench(PlatformUI.java:150)
>>> at
>>> org.eclipse.ui.internal.ide.application.IDEApplication.start(IDEApplication.java:139)
>>>
>>>
>>>
>>> at
>>> org.eclipse.equinox.internal.app.EclipseAppHandle.run(EclipseAppHandle.java:196)
>>>
>>>
>>>
>>> at
>>> org.eclipse.core.runtime.internal.adaptor.EclipseAppLauncher.runApplication(EclipseAppLauncher.java:134)
>>>
>>>
>>>
>>> at
>>> org.eclipse.core.runtime.internal.adaptor.EclipseAppLauncher.start(EclipseAppLauncher.java:104)
>>>
>>>
>>>
>>> at
>>> org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.run(EclipseStarter.java:380)
>>>
>>>
>>>
>>> at
>>> org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.run(EclipseStarter.java:235)
>>>
>>>
>>>
>>> at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
>>> at
>>> sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(NativeMethodAccessorImpl.java:62)
>>>
>>>
>>>
>>> at
>>> sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(DelegatingMethodAccessorImpl.java:43)
>>>
>>>
>>>
>>> at java.lang.reflect.Method.invoke(Method.java:497)
>>> at org.eclipse.equinox.launcher.Main.invokeFramework(Main.java:669)
>>> at org.eclipse.equinox.launcher.Main.basicRun(Main.java:608)
>>> at org.eclipse.equinox.launcher.Main.run(Main.java:1515)
>>> at org.eclipse.equinox.launcher.Main.main(Main.java:1488)
>>
>


--
--

Jonas Helming

Get professional Eclipse developer support:

http://eclipsesource.com/en/services/developer-support/
Previous Topic:[Teneo Auditing] TENEO_CONTAINER_FEATURE_ID maintenance after model changing
Next Topic:[Texo] NPE in TexoGeneratorApplication
Goto Forum:
  


Current Time: Tue Sep 29 01:07:50 GMT 2020

Powered by FUDForum. Page generated in 0.02213 seconds
.:: Contact :: Home ::.

Powered by: FUDforum 3.0.2.
Copyright ©2001-2010 FUDforum Bulletin Board Software

Back to the top