Skip to main content


Eclipse Community Forums
Forum Search:

Search      Help    Register    Login    Home
Home » Modeling » TMF (Xtext) » OSX getting started with xtext(problems getting started with the tutorial)
OSX getting started with xtext [message #1404509] Sat, 02 August 2014 17:24 Go to next message
Lars QuentmeierFriend
Messages: 3
Registered: August 2014
Junior Member
Somehow I cannot get the 5 minute tutorial(https://www.eclipse.org/Xtext/documentation.html) to run on my Macbook (OSX 10.9.3)

Is there still something I have to configure before choosing Run As -> Generate Xtext Artifacts?

----------------------JAVA Version:---------------------------------------
java version "1.7.0_06"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.7.0_06-b24)
Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 23.2-b09, mixed mode)


----------------------Eclipse Console Output:---------------------------------------
176 [main] INFO lipse.emf.mwe.utils.StandaloneSetup - Adding generated EPackage 'org.eclipse.xtext.xbase.XbasePackage'
380 [main] INFO clipse.emf.mwe.utils.GenModelHelper - Registered GenModel 'http://www.eclipse.org/Xtext/Xbase/XAnnotations' from 'platform:/resource/org.eclipse.xtext.xbase/model/Xbase.genmodel'
384 [main] INFO clipse.emf.mwe.utils.GenModelHelper - Registered GenModel 'http://www.eclipse.org/xtext/xbase/Xtype' from 'platform:/resource/org.eclipse.xtext.xbase/model/Xbase.genmodel'
400 [main] INFO clipse.emf.mwe.utils.GenModelHelper - Registered GenModel 'http://www.eclipse.org/xtext/xbase/Xbase' from 'platform:/resource/org.eclipse.xtext.xbase/model/Xbase.genmodel'
400 [main] INFO clipse.emf.mwe.utils.GenModelHelper - Registered GenModel 'http://www.eclipse.org/xtext/common/JavaVMTypes' from 'platform:/resource/org.eclipse.xtext.common.types/model/JavaVMTypes.genmodel'
612 [main] ERROR mf.mwe2.launch.runtime.Mwe2Launcher - Problems instantiating module org.xtext.example.mydsl.GenerateMyDsl: java.lang.reflect.InvocationTargetException
java.lang.RuntimeException: Problems instantiating module org.xtext.example.mydsl.GenerateMyDsl: java.lang.reflect.InvocationTargetException
at org.eclipse.emf.mwe2.launch.runtime.Mwe2Runner.run(Mwe2Runner.java:95)
at org.eclipse.emf.mwe2.launch.runtime.Mwe2Runner.run(Mwe2Runner.java:62)
at org.eclipse.emf.mwe2.launch.runtime.Mwe2Runner.run(Mwe2Runner.java:52)
at org.eclipse.emf.mwe2.launch.runtime.Mwe2Launcher.run(Mwe2Launcher.java:74)
at org.eclipse.emf.mwe2.launch.runtime.Mwe2Launcher.main(Mwe2Launcher.java:35)
Caused by: org.eclipse.emf.common.util.WrappedException: java.lang.reflect.InvocationTargetException
at org.eclipse.emf.mwe2.language.factory.SettingProviderImpl$1$1.setValue(SettingProviderImpl.java:56)
at org.eclipse.emf.mwe2.language.factory.Mwe2ExecutionEngine.internalApplyAssignments(Mwe2ExecutionEngine.java:143)
at org.eclipse.emf.mwe2.language.factory.Mwe2ExecutionEngine.inCase(Mwe2ExecutionEngine.java:114)
at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(NativeMethodAccessorImpl.java:57)
at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(DelegatingMethodAccessorImpl.java:43)
at java.lang.reflect.Method.invoke(Method.java:601)
at org.eclipse.xtext.util.PolymorphicDispatcher.invoke(PolymorphicDispatcher.java:291)
at org.eclipse.emf.mwe2.language.factory.Mwe2ExecutionEngine.internalSwitch(Mwe2ExecutionEngine.java:66)
at org.eclipse.emf.mwe2.language.factory.Mwe2ExecutionEngine.internalApplyAssignments(Mwe2ExecutionEngine.java:142)
at org.eclipse.emf.mwe2.language.factory.Mwe2ExecutionEngine.inCase(Mwe2ExecutionEngine.java:114)
at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(NativeMethodAccessorImpl.java:57)
at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(DelegatingMethodAccessorImpl.java:43)
at java.lang.reflect.Method.invoke(Method.java:601)
at org.eclipse.xtext.util.PolymorphicDispatcher.invoke(PolymorphicDispatcher.java:291)
at org.eclipse.emf.mwe2.language.factory.Mwe2ExecutionEngine.internalSwitch(Mwe2ExecutionEngine.java:66)
at org.eclipse.emf.mwe2.language.factory.Mwe2ExecutionEngine.internalApplyAssignments(Mwe2ExecutionEngine.java:142)
at org.eclipse.emf.mwe2.language.factory.Mwe2ExecutionEngine.inCase(Mwe2ExecutionEngine.java:114)
at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(NativeMethodAccessorImpl.java:57)
at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(DelegatingMethodAccessorImpl.java:43)
at java.lang.reflect.Method.invoke(Method.java:601)
at org.eclipse.xtext.util.PolymorphicDispatcher.invoke(PolymorphicDispatcher.java:291)
at org.eclipse.emf.mwe2.language.factory.Mwe2ExecutionEngine.internalSwitch(Mwe2ExecutionEngine.java:66)
at org.eclipse.emf.mwe2.language.factory.Mwe2ExecutionEngine.inCase(Mwe2ExecutionEngine.java:80)
at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(NativeMethodAccessorImpl.java:57)
at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(DelegatingMethodAccessorImpl.java:43)
at java.lang.reflect.Method.invoke(Method.java:601)
at org.eclipse.xtext.util.PolymorphicDispatcher.invoke(PolymorphicDispatcher.java:291)
at org.eclipse.emf.mwe2.language.factory.Mwe2ExecutionEngine.internalSwitch(Mwe2ExecutionEngine.java:66)
at org.eclipse.emf.mwe2.language.factory.Mwe2ExecutionEngine.create(Mwe2ExecutionEngine.java:62)
at org.eclipse.emf.mwe2.launch.runtime.Mwe2Runner.run(Mwe2Runner.java:93)
... 4 more
Caused by: java.lang.reflect.InvocationTargetException
at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(NativeMethodAccessorImpl.java:57)
at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(DelegatingMethodAccessorImpl.java:43)
at java.lang.reflect.Method.invoke(Method.java:601)
at org.eclipse.emf.mwe2.language.factory.SettingProviderImpl$1$1.setValue(SettingProviderImpl.java:54)
... 37 more
Caused by: org.eclipse.xtext.resource.ClasspathUriResolutionException: org.eclipse.xtext.resource.FileNotFoundOnClasspathException: Couldn't find resource on classpath. URI was 'classpath:/org/xtext/example/mydsl/MyDsl.xtext'
at org.eclipse.xtext.resource.ClassloaderClasspathUriResolver.resolve(ClassloaderClasspathUriResolver.java:48)
at org.eclipse.xtext.resource.XtextResourceSet.resolveClasspathURI(XtextResourceSet.java:160)
at org.eclipse.xtext.resource.XtextResourceSet.access$0(XtextResourceSet.java:159)
at org.eclipse.xtext.resource.XtextResourceSet$1.normalize(XtextResourceSet.java:216)
at org.eclipse.xtext.resource.XtextResourceSet.getResource(XtextResourceSet.java:178)
at org.eclipse.xtext.generator.LanguageConfig.setUri(LanguageConfig.java:205)
... 42 more
Caused by: org.eclipse.xtext.resource.FileNotFoundOnClasspathException: Couldn't find resource on classpath. URI was 'classpath:/org/xtext/example/mydsl/MyDsl.xtext'
at org.eclipse.xtext.resource.ClassloaderClasspathUriResolver.findResourceOnClasspath(ClassloaderClasspathUriResolver.java:60)
at org.eclipse.xtext.resource.ClassloaderClasspathUriResolver.resolve(ClassloaderClasspathUriResolver.java:45)
... 47 more
Re: OSX getting started with xtext [message #1404519 is a reply to message #1404509] Sat, 02 August 2014 19:35 Go to previous messageGo to next message
Christian Dietrich is currently offline Christian DietrichFriend
Messages: 13280
Registered: July 2009
Senior Member
do you have any errors (red exclamation mark) on the project?

Need professional support for Xtext, Xpand, EMF?
Go to: https://www.itemis.com/en/xtext/
Twitter : @chrdietrich
Blog : https://www.dietrich-it.de
Re: OSX getting started with xtext [message #1404528 is a reply to message #1404519] Sun, 03 August 2014 08:47 Go to previous messageGo to next message
Lars QuentmeierFriend
Messages: 3
Registered: August 2014
Junior Member
No,just some warnings.
By the way I had no trouble at all to get things ups an running on my windows machine Sad


Warnings:
Description Resource Path Location Type
The JRE container on the classpath is not a perfect match to the 'J2SE-1.5' execution environment MANIFEST.MF /org.xtext.example.mydsl/META-INF line 16 Plug-in Problem
The JRE container on the classpath is not a perfect match to the 'J2SE-1.5' execution environment MANIFEST.MF /org.xtext.example.mydsl.tests/META-INF line 21 Plug-in Problem
The file "plugin.xml" does not exist in the workspace build.properties /org.xtext.example.mydsl line 6 Plug-in Problem
There is no 'jre.compilation.profile' build entry and the project has Java compliance preferences set build.properties /org.xtext.example.mydsl.tests line 1 Plug-in Problem
There is no 'jre.compilation.profile' build entry and the project has Java compliance preferences set build.properties /org.xtext.example.mydsl.ui line 1 Plug-in Problem
There is no 'jre.compilation.profile' build entry and the project has Java compliance preferences set build.properties /org.xtext.example.mydsl line 1 Plug-in Problem
The JRE container on the classpath is not a perfect match to the 'J2SE-1.5' execution environment MANIFEST.MF /org.xtext.example.mydsl.ui/META-INF line 13 Plug-in Problem
The file "plugin.xml" does not exist in the workspace build.properties /org.xtext.example.mydsl.ui line 6 Plug-in Problem
Re: OSX getting started with xtext [message #1404530 is a reply to message #1404528] Sun, 03 August 2014 10:27 Go to previous messageGo to next message
Christian Dietrich is currently offline Christian DietrichFriend
Messages: 13280
Registered: July 2009
Senior Member
then i have no idea what could cause this. maybe you have build automatically disabled.

Need professional support for Xtext, Xpand, EMF?
Go to: https://www.itemis.com/en/xtext/
Twitter : @chrdietrich
Blog : https://www.dietrich-it.de
Re: OSX getting started with xtext [message #1404536 is a reply to message #1404530] Sun, 03 August 2014 16:08 Go to previous messageGo to next message
Lars QuentmeierFriend
Messages: 3
Registered: August 2014
Junior Member
Hm no clue what is the problem (build automatically is enabled). For now I'll work with the windows machine...

[Updated on: Sun, 03 August 2014 16:09]

Report message to a moderator

Re: OSX getting started with xtext [message #1404538 is a reply to message #1404536] Sun, 03 August 2014 18:44 Go to previous message
Christian Dietrich is currently offline Christian DietrichFriend
Messages: 13280
Registered: July 2009
Senior Member
you could have checked if the xtext file is copied to the bin folder. it usually works fine on macs.

Need professional support for Xtext, Xpand, EMF?
Go to: https://www.itemis.com/en/xtext/
Twitter : @chrdietrich
Blog : https://www.dietrich-it.de

[Updated on: Sun, 03 August 2014 18:44]

Report message to a moderator

Previous Topic:XText Cross References with loops
Next Topic:Problem with import warning in xtext grammar
Goto Forum:
  


Current Time: Sun Dec 15 02:10:54 GMT 2019

Powered by FUDForum. Page generated in 0.02916 seconds
.:: Contact :: Home ::.

Powered by: FUDforum 3.0.2.
Copyright ©2001-2010 FUDforum Bulletin Board Software

Back to the top