Skip to main content


Eclipse Community Forums
Forum Search:

Search      Help    Register    Login    Home
Home » Newcomers » Newcomers » Eclipse Error on start - "Failed to find main class in C:\Users\.../org.eclipse.equinox.launche
Eclipse Error on start - "Failed to find main class in C:\Users\.../org.eclipse.equinox.launche [message #1737480] Fri, 08 July 2016 14:57 Go to next message
Riley Groeschel is currently offline Riley GroeschelFriend
Messages: 8
Registered: July 2016
Junior Member
I decided to open up Eclipse today and for some reason I got that error. Eclipse has worked until today, and "Programs and Features" does not show that any new programs have been installed. I have tried restarting and reinstalling Eclipse, the JRE, and the JDK, and nothing has worked. If there are any logs or other information that I should supply, please tell me.

The full path shown in the error message is:

C:\Users\oreo4\eclipse\java-neon\eclipse\plugins/org.eclipse.equinox.launcher_1.3.200.v20160318-1642.jar
Re: Eclipse Error on start - "Failed to find main class in C:\Users\.../org.eclipse.equinox [message #1737496 is a reply to message #1737480] Fri, 08 July 2016 16:44 Go to previous messageGo to next message
Ed Merks is currently offline Ed MerksFriend
Messages: 31900
Registered: July 2009
Senior Member
Riley,

Did you try installing to a new fresh location? Does that installation
have a plugins folder with that file in it?


On 08.07.2016 17:42, Riley Groeschel wrote:
> I decided to open up Eclipse today and for some reason I got that
> error. Eclipse has worked until today, and "Programs and Features"
> does not show that any new programs have been installed. I have tried
> restarting and reinstalling Eclipse, the JRE, and the JDK, and nothing
> has worked. If there are any logs or other information that I should
> supply, please tell me.
>
> The full path shown in the error message is:
>
> C:\Users\oreo4\eclipse\java-neon\eclipse\plugins/org.eclipse.equinox.launcher_1.3.200.v20160318-1642.jar
>


Ed Merks
Professional Support: https://www.macromodeling.com/
Re: Eclipse Error on start - "Failed to find main class in C:\Users\.../org.eclipse.equinox [message #1737517 is a reply to message #1737496] Fri, 08 July 2016 21:50 Go to previous messageGo to next message
Riley Groeschel is currently offline Riley GroeschelFriend
Messages: 8
Registered: July 2016
Junior Member
I have not tried installing to a different location, but the current installation location does have a plugins folder with that .jar file.

EDIT: Actually, the file is not the same name, it is version 201 instead of the version 200 that eclipse wants. What can I do to fix this?

[Updated on: Fri, 08 July 2016 21:52]

Report message to a moderator

Re: Eclipse Error on start - "Failed to find main class in C:\Users\.../org.eclipse.equ [message #1737527 is a reply to message #1737517] Sat, 09 July 2016 06:26 Go to previous messageGo to next message
Ed Merks is currently offline Ed MerksFriend
Messages: 31900
Registered: July 2009
Senior Member
Riley,

Did you install using the installer or by unzipping one of the packaged
zips?

If you used the installer, try installing to a new location (or
delete/rename/move the old installation first before installing there
again).


On 08.07.2016 23:50, Riley Groeschel wrote:
> I have not tried installing to a different location, but the current
> installation location does have a plugins folder with that .jar file.


Ed Merks
Professional Support: https://www.macromodeling.com/
Re: Eclipse Error on start - "Failed to find main class in C:\Users\.../org.eclipse.equ [message #1737538 is a reply to message #1737527] Sat, 09 July 2016 15:03 Go to previous messageGo to next message
Riley Groeschel is currently offline Riley GroeschelFriend
Messages: 8
Registered: July 2016
Junior Member
Ed Merks wrote on Sat, 09 July 2016 06:26
Riley,

Did you install using the installer or by unzipping one of the packaged
zips?

If you used the installer, try installing to a new location (or
delete/rename/move the old installation first before installing there
again).


I did try deleting the previous installation before reinstalling, but I'll try installing it to a new directory.

Turns out, I needed to delete the .eclipse folder in my Users\oreo4 directory before reinstalling. It seems to be working now!
Re: Eclipse Error on start - "Failed to find main class in C:\Users\.../org.eclipse.equ [message #1737586 is a reply to message #1737538] Sun, 10 July 2016 22:49 Go to previous messageGo to next message
Riley Groeschel is currently offline Riley GroeschelFriend
Messages: 8
Registered: July 2016
Junior Member
Turns out, after another day, it's giving me the same exact error.
Re: Eclipse Error on start - "Failed to find main class in C:\Users\.../org.eclipse [message #1737593 is a reply to message #1737586] Mon, 11 July 2016 06:11 Go to previous messageGo to next message
Ed Merks is currently offline Ed MerksFriend
Messages: 31900
Registered: July 2009
Senior Member
Did you install something extra during that day? What does your
eclipse.ini look like? You said the file at that path exists. Is it
non-empty? It's a jar, so can you unzip it to look at the contents?


On 11.07.2016 00:49, Riley Groeschel wrote:
> Turns out, after another day, it's giving me the same exact error.


Ed Merks
Professional Support: https://www.macromodeling.com/
Re: Eclipse Error on start - "Failed to find main class in C:\Users\.../org.eclipse [message #1737646 is a reply to message #1737593] Mon, 11 July 2016 14:40 Go to previous messageGo to next message
Riley Groeschel is currently offline Riley GroeschelFriend
Messages: 8
Registered: July 2016
Junior Member
I installed a few games, and AMD installed their Dual-Core Optimizer, but nothing Java related. The path does not exist, a similarly named file one version newer exists in that folder.

My eclipse.ini looks like this:

-startup
plugins/org.eclipse.equinox.launcher_1.3.200.v20160318-1642.jar
--launcher.library
C:\Users\oreo4\.p2\pool\plugins\org.eclipse.equinox.launcher.win32.win32.x86_64_1.1.400.v20160518-1444
-product
org.eclipse.epp.package.java.product
--launcher.defaultAction
openFile
-showsplash
org.eclipse.platform
--launcher.appendVmargs
-vmargs
-Dosgi.requiredJavaVersion=1.8
-XX:+UseG1GC
-XX:+UseStringDeduplication
-Dosgi.requiredJavaVersion=1.8
-Xms256m
-Xmx1024m
-Declipse.p2.max.threads=10
-Doomph.update.url=http://download.eclipse.org/oomph/updates/milestone/latest
-Doomph.redirection.index.redirection=index:/->http://git.eclipse.org/c/oomph/org.eclipse.oomph.git/plain/setups/



Ed Merks wrote on Mon, 11 July 2016 06:11
Did you install something extra during that day? What does your
eclipse.ini look like? You said the file at that path exists. Is it
non-empty? It's a jar, so can you unzip it to look at the contents?


On 11.07.2016 00:49, Riley Groeschel wrote:
> Turns out, after another day, it's giving me the same exact error.

Re: Eclipse Error on start - "Failed to find main class in C:\Users\.../org.ecl [message #1737657 is a reply to message #1737646] Mon, 11 July 2016 15:39 Go to previous messageGo to next message
Ed Merks is currently offline Ed MerksFriend
Messages: 31900
Registered: July 2009
Senior Member
Riley,

Comments below.


On 11.07.2016 16:40, Riley Groeschel wrote:
> I installed a few games, and AMD installed their Dual-Core Optimizer,
> but nothing Java related.
It was more a question, did you install things into your Eclipse IDE.
> The path does not exist, a similarly named file one version newer
> exists in that folder.
What exactly is the name of the file in the plugins folder of the
installation? In my Neon installations it's exactly
org.eclipse.equinox.launcher_1.3.200.v20160318-1642 as you show below.
And this is the newest released version of this plugin...

In any case, the name of the launcher jar actually in the installation's
plugins folder must match exactly the -start argument.

When it worked they must have been the same. It should (could) only
change as a result of installing something in the IDE.
>
> My eclipse.ini looks like this:
>
> -startup
> plugins/org.eclipse.equinox.launcher_1.3.200.v20160318-1642.jar
> --launcher.library
> C:\Users\oreo4\.p2\pool\plugins\org.eclipse.equinox.launcher.win32.win32.x86_64_1.1.400.v20160518-1444
>
> -product
> org.eclipse.epp.package.java.product
> --launcher.defaultAction
> openFile
> -showsplash
> org.eclipse.platform
> --launcher.appendVmargs
> -vmargs
> -Dosgi.requiredJavaVersion=1.8
> -XX:+UseG1GC
> -XX:+UseStringDeduplication
> -Dosgi.requiredJavaVersion=1.8
> -Xms256m
> -Xmx1024m
> -Declipse.p2.max.threads=10
> -Doomph.update.url=http://download.eclipse.org/oomph/updates/milestone/latest
>
> -Doomph.redirection.index.redirection=index:/->http://git.eclipse.org/c/oomph/org.eclipse.oomph.git/plain/setups/
>
>
>
>
> Ed Merks wrote on Mon, 11 July 2016 06:11
>> Did you install something extra during that day? What does your
>> eclipse.ini look like? You said the file at that path exists. Is it
>> non-empty? It's a jar, so can you unzip it to look at the contents?
>>
>>
>> On 11.07.2016 00:49, Riley Groeschel wrote:
>> > Turns out, after another day, it's giving me the same exact error.
>
>


Ed Merks
Professional Support: https://www.macromodeling.com/
Re: Eclipse Error on start - "Failed to find main class in C:\Users\.../org.ecl [message #1737663 is a reply to message #1737657] Mon, 11 July 2016 16:42 Go to previous messageGo to next message
Riley Groeschel is currently offline Riley GroeschelFriend
Messages: 8
Registered: July 2016
Junior Member
I don't understand what you mean by "Comments below".

EDIT: Never mind, realized you wrote in the middle of my post. The name of the file in the plugins folder was org.eclipse.equinox.launcher_1.3.201.v20160318-1642.jar, but now it is the normal one. Still getting the error.

Ed Merks wrote on Mon, 11 July 2016 15:39
Riley,

Comments below.


On 11.07.2016 16:40, Riley Groeschel wrote:
> I installed a few games, and AMD installed their Dual-Core Optimizer,
> but nothing Java related.
It was more a question, did you install things into your Eclipse IDE.
> The path does not exist, a similarly named file one version newer
> exists in that folder.
What exactly is the name of the file in the plugins folder of the
installation? In my Neon installations it's exactly
org.eclipse.equinox.launcher_1.3.200.v20160318-1642 as you show below.
And this is the newest released version of this plugin...

In any case, the name of the launcher jar actually in the installation's
plugins folder must match exactly the -start argument.

When it worked they must have been the same. It should (could) only
change as a result of installing something in the IDE.
>
> My eclipse.ini looks like this:
>
> -startup
> plugins/org.eclipse.equinox.launcher_1.3.200.v20160318-1642.jar
> --launcher.library
> C:\Users\oreo4\.p2\pool\plugins\org.eclipse.equinox.launcher.win32.win32.x86_64_1.1.400.v20160518-1444
>
> -product
> org.eclipse.epp.package.java.product
> --launcher.defaultAction
> openFile
> -showsplash
> org.eclipse.platform
> --launcher.appendVmargs
> -vmargs
> -Dosgi.requiredJavaVersion=1.8
> -XX:+UseG1GC
> -XX:+UseStringDeduplication
> -Dosgi.requiredJavaVersion=1.8
> -Xms256m
> -Xmx1024m
> -Declipse.p2.max.threads=10
> -Doomph.update.url=http://download.eclipse.org/oomph/updates/milestone/latest
>
> -Doomph.redirection.index.redirection=index:/->http://git.eclipse.org/c/oomph/org.eclipse.oomph.git/plain/setups/
>
>
>
>
> Ed Merks wrote on Mon, 11 July 2016 06:11
>> Did you install something extra during that day? What does your
>> eclipse.ini look like? You said the file at that path exists. Is it
>> non-empty? It's a jar, so can you unzip it to look at the contents?
>>
>>
>> On 11.07.2016 00:49, Riley Groeschel wrote:
>> > Turns out, after another day, it's giving me the same exact error.
>
>

[Updated on: Mon, 11 July 2016 16:52]

Report message to a moderator

Re: Eclipse Error on start - "Failed to find main class in C:\Users\.../org [message #1737665 is a reply to message #1737663] Mon, 11 July 2016 16:48 Go to previous messageGo to next message
Ed Merks is currently offline Ed MerksFriend
Messages: 31900
Registered: July 2009
Senior Member
That mean my comments inline mixed between your comments.

To repeat them...

What exactly is the name of the file in the plugins folder of the
installation? In my Neon installations it's exactly
org.eclipse.equinox.launcher_1.3.200.v20160318-1642 as you show below.
And this is the newest released version of this plugin...

In any case, the name of the launcher jar actually in the installation's
plugins folder must match exactly the -start argument.

When it worked they must have been the same. It should (could) only
change as a result of installing something in the IDE.


On 11.07.2016 18:42, Riley Groeschel wrote:
> I don't understand what you mean by "Comments below".
>
> Ed Merks wrote on Mon, 11 July 2016 15:39
>> Riley,
>>
>> Comments below.
>>
>>
>> On 11.07.2016 16:40, Riley Groeschel wrote:
>> > I installed a few games, and AMD installed their Dual-Core
>> Optimizer, > but nothing Java related. It was more a question, did
>> you install things into your Eclipse IDE.
>> > The path does not exist, a similarly named file one version newer >
>> exists in that folder.
>> What exactly is the name of the file in the plugins folder of the
>> installation? In my Neon installations it's exactly
>> org.eclipse.equinox.launcher_1.3.200.v20160318-1642 as you show
>> below. And this is the newest released version of this plugin...
>>
>> In any case, the name of the launcher jar actually in the
>> installation's plugins folder must match exactly the -start argument.
>>
>> When it worked they must have been the same. It should (could) only
>> change as a result of installing something in the IDE.
>> >
>> > My eclipse.ini looks like this:
>> >
>> > -startup
>> > plugins/org.eclipse.equinox.launcher_1.3.200.v20160318-1642.jar
>> > --launcher.library
>> >
>> C:\Users\oreo4\.p2\pool\plugins\org.eclipse.equinox.launcher.win32.win32.x86_64_1.1.400.v20160518-1444
>> >
>> > -product
>> > org.eclipse.epp.package.java.product
>> > --launcher.defaultAction
>> > openFile
>> > -showsplash
>> > org.eclipse.platform
>> > --launcher.appendVmargs
>> > -vmargs
>> > -Dosgi.requiredJavaVersion=1.8
>> > -XX:+UseG1GC
>> > -XX:+UseStringDeduplication
>> > -Dosgi.requiredJavaVersion=1.8
>> > -Xms256m
>> > -Xmx1024m
>> > -Declipse.p2.max.threads=10
>> >
>> -Doomph.update.url=http://download.eclipse.org/oomph/updates/milestone/latest
>> >
>> >
>> -Doomph.redirection.index.redirection=index:/->http://git.eclipse.org/c/oomph/org.eclipse.oomph.git/plain/setups/
>> >
>> >
>> >
>> >
>> > Ed Merks wrote on Mon, 11 July 2016 06:11
>> >> Did you install something extra during that day? What does your
>> >> eclipse.ini look like? You said the file at that path exists. Is
>> it >> non-empty? It's a jar, so can you unzip it to look at the
>> contents?
>> >>
>> >>
>> >> On 11.07.2016 00:49, Riley Groeschel wrote:
>> >> > Turns out, after another day, it's giving me the same exact error.
>> >
>> >
>
>


Ed Merks
Professional Support: https://www.macromodeling.com/
Re: Eclipse Error on start - "Failed to find main class in C:\Users\.../org [message #1737666 is a reply to message #1737665] Mon, 11 July 2016 16:54 Go to previous messageGo to next message
Riley Groeschel is currently offline Riley GroeschelFriend
Messages: 8
Registered: July 2016
Junior Member
Figured it out a bit after posting that, I edited my original post. Before I fixed it the first time, it was named org.eclipse.equinox.launcher_1.3.201.v20160318-1642.jar, but now it is the current and correct name. I have unzipped it and it is non-empty, and contains the main class, and plenty of other things that look like the proper file structure.
Re: Eclipse Error on start - "Failed to find main class in C:\Users\.../org [message #1737858 is a reply to message #1737665] Wed, 13 July 2016 14:31 Go to previous messageGo to next message
Riley Groeschel is currently offline Riley GroeschelFriend
Messages: 8
Registered: July 2016
Junior Member
I've tried installing it again and figured out that it only works on the first run after installation.

Ed Merks wrote on Mon, 11 July 2016 16:48
That mean my comments inline mixed between your comments.

To repeat them...

What exactly is the name of the file in the plugins folder of the
installation? In my Neon installations it's exactly
org.eclipse.equinox.launcher_1.3.200.v20160318-1642 as you show below.
And this is the newest released version of this plugin...

In any case, the name of the launcher jar actually in the installation's
plugins folder must match exactly the -start argument.

When it worked they must have been the same. It should (could) only
change as a result of installing something in the IDE.


On 11.07.2016 18:42, Riley Groeschel wrote:
> I don't understand what you mean by "Comments below".
>
> Ed Merks wrote on Mon, 11 July 2016 15:39
>> Riley,
>>
>> Comments below.
>>
>>
>> On 11.07.2016 16:40, Riley Groeschel wrote:
>> > I installed a few games, and AMD installed their Dual-Core
>> Optimizer, > but nothing Java related. It was more a question, did
>> you install things into your Eclipse IDE.
>> > The path does not exist, a similarly named file one version newer >
>> exists in that folder.
>> What exactly is the name of the file in the plugins folder of the
>> installation? In my Neon installations it's exactly
>> org.eclipse.equinox.launcher_1.3.200.v20160318-1642 as you show
>> below. And this is the newest released version of this plugin...
>>
>> In any case, the name of the launcher jar actually in the
>> installation's plugins folder must match exactly the -start argument.
>>
>> When it worked they must have been the same. It should (could) only
>> change as a result of installing something in the IDE.
>> >
>> > My eclipse.ini looks like this:
>> >
>> > -startup
>> > plugins/org.eclipse.equinox.launcher_1.3.200.v20160318-1642.jar
>> > --launcher.library
>> >
>> C:\Users\oreo4\.p2\pool\plugins\org.eclipse.equinox.launcher.win32.win32.x86_64_1.1.400.v20160518-1444
>> >
>> > -product
>> > org.eclipse.epp.package.java.product
>> > --launcher.defaultAction
>> > openFile
>> > -showsplash
>> > org.eclipse.platform
>> > --launcher.appendVmargs
>> > -vmargs
>> > -Dosgi.requiredJavaVersion=1.8
>> > -XX:+UseG1GC
>> > -XX:+UseStringDeduplication
>> > -Dosgi.requiredJavaVersion=1.8
>> > -Xms256m
>> > -Xmx1024m
>> > -Declipse.p2.max.threads=10
>> >
>> -Doomph.update.url=http://download.eclipse.org/oomph/updates/milestone/latest
>> >
>> >
>> -Doomph.redirection.index.redirection=index:/->http://git.eclipse.org/c/oomph/org.eclipse.oomph.git/plain/setups/
>> >
>> >
>> >
>> >
>> > Ed Merks wrote on Mon, 11 July 2016 06:11
>> >> Did you install something extra during that day? What does your
>> >> eclipse.ini look like? You said the file at that path exists. Is
>> it >> non-empty? It's a jar, so can you unzip it to look at the
>> contents?
>> >>
>> >>
>> >> On 11.07.2016 00:49, Riley Groeschel wrote:
>> >> > Turns out, after another day, it's giving me the same exact error.
>> >
>> >
>
>

Re: Eclipse Error on start - "Failed to find main class in C:\Users\... [message #1737866 is a reply to message #1737858] Wed, 13 July 2016 15:18 Go to previous messageGo to next message
Ed Merks is currently offline Ed MerksFriend
Messages: 31900
Registered: July 2009
Senior Member
Riley,

So it works only when it's launched by the installer that first time?
I.e., did you launch it from the installer? Have you tried installing
one (to a new location), not launching it from the installer, but
launching it manually? Does that already fail without ever having
launched it before? How are you launching it manually? Double clicking
the *.exe in a Window's Explorer? If you launch it (when that works),
and do a File -> Restart, does that work? But if you really exit and
launch again (without having installed anything or done much of anything
in the IDE), then it won't start again?


On 13.07.2016 16:31, Riley Groeschel wrote:
> I've tried installing it again and figured out that it only works on
> the first run after installation.
>


Ed Merks
Professional Support: https://www.macromodeling.com/
Re: Eclipse Error on start - "Failed to find main class in C:\Users\... [message #1759752 is a reply to message #1737866] Tue, 18 April 2017 08:09 Go to previous messageGo to next message
Marian Kuna is currently offline Marian KunaFriend
Messages: 1
Registered: April 2017
Junior Member
Riley,
did you manage to fix this issue? I have the same problem....
Marian
Re: Eclipse Error on start - "Failed to find main class in C:\Users\... [message #1759838 is a reply to message #1759752] Tue, 18 April 2017 21:24 Go to previous message
Ed Merks is currently offline Ed MerksFriend
Messages: 31900
Registered: July 2009
Senior Member
Last time someone had this problem, I too asked a bunch of questions, but I got no answers, so I don't expect you'll get answers either.

In the end, we need details to understand what's going wrong. If no one provides details, we can't really help...


Ed Merks
Professional Support: https://www.macromodeling.com/
Previous Topic:Where does Eclipse store its settings? (Mac OS)
Next Topic:Lack of classic text editor macros
Goto Forum:
  


Current Time: Tue Jun 15 12:28:06 GMT 2021

Powered by FUDForum. Page generated in 0.04010 seconds
.:: Contact :: Home ::.

Powered by: FUDforum 3.0.2.
Copyright ©2001-2010 FUDforum Bulletin Board Software

Back to the top