Skip to main content


Eclipse Community Forums
Forum Search:

Search      Help    Register    Login    Home
Home » Eclipse Projects » Eclipse Titan » No custom encoding function found (trying to compile the ETSI ITS-S Conformance TestSuite for AtsCAM)
No custom encoding function found [message #1735503] Mon, 20 June 2016 13:07 Go to next message
Christof Burkard is currently offline Christof BurkardFriend
Messages: 10
Registered: June 2016
Junior Member
I'm struggling to get the ETSI ITS conformance test suite compiled for Titan.

I downloaded the ETSI TTCN conformance test suite for CAM from ETSI Websvn web site at forge_etsi_org___websvn. And there under ITS / ITS-S.
And there: (ITS)/trunk/ttcn/AtsCAM/ - Rev 2396

I also downloaded the ASN1 sources and the LibCommon as well as the LibItsCam source from ETSI.

I got everything installed. Some constants were not defined, this I have done (see the etsi mantis ticket id=7070)
Finally the compilation of the *.ttcn and *.asn sources fails with the following error:
LibItsCam_TestSystem.ttcn:128.18-130.13: error: No custom encoding function found for type `@LibItsCam_TestSystem.CamReq'

Can you please help me, what I need to define to get the official ETSI TTCN sources compiled with Titan.

The same I did with the DENM suite and here the TTCN3-compilation went well. I couldn't find the difference between CAM and DENM.

Thank You

Re: No custom encoding function found [message #1735511 is a reply to message #1735503] Mon, 20 June 2016 14:02 Go to previous messageGo to next message
Gyorgy Rethy is currently offline Gyorgy RethyFriend
Messages: 22
Registered: April 2015
Junior Member
When an instance of a type is found in the TTCN-3 code as argument of the built-in encvalue() or decvalue() functions, Titan will automatically call the related encoding or decoding function, and return the result.

For built-in Titan codecs (RAW, TEXT, ASN.1 BER, XML, JSON) this is automatic, because both the encoding and decoding functions are generated compile time (unless codec generation is disabled by a compiler switch, e.g. to decrease code size).

When the type of the instance is using some other kind of encoding, the encoding and/or decoding functions has to be written manually. For example, in case of the CamReq type, the "LibIts_Interface" TTCN-3 encode attribute is associated with it. To identify, which functions to be called when executing envalue() or decvalue(), external functions of the prototype convert (for encoding) and sliding (for decoding) shall be declared, using the string in the TTCN-3 encode attribute.

For example for CAM:
module CAM_encdecDeclarations {

import from LibItsCam_TestSystem all;

external function fx_enc_CamReq (CamReq p) return bitstring
with {extension "prototype(convert) encode(LibIts_Interface)"}

external function fx_dec_CamReq (inout bitstring b, out CamReq p) return integer
with {extension "prototype(sliding) decode(LibIts_Interface)"}

}
(fx_dec_CamReq is added as an example only, as no decvalue() is using instance of CamReq in the ITS test suite, it is in fact not needed)

Pls. note, it is not needed to import this module into the module containing encvalue()/decvalue(), Titan will find these functions automatically, based by their declarations.

Attached are the dummy skeletons for the ITS user-specific codec functions; they will do nothing in runtime as of now, but allow building an executable.

We have a working version of an earlier version, pls. contact Elemér or me if you would like to try it.

[Updated on: Mon, 20 June 2016 15:44]

Report message to a moderator

Re: No custom encoding function found [message #1735549 is a reply to message #1735503] Tue, 21 June 2016 06:43 Go to previous messageGo to next message
Christof Burkard is currently offline Christof BurkardFriend
Messages: 10
Registered: June 2016
Junior Member
Dear György,
nagyon köszönöm. Many thanks for your quick response.
With the provided modules, the compilation went fine.
I will further work to get the test adaptors done and if I have problems I may post my issues.

Best Regards
Re: No custom encoding function found [message #1735551 is a reply to message #1735549] Tue, 21 June 2016 06:45 Go to previous messageGo to next message
Christof Burkard is currently offline Christof BurkardFriend
Messages: 10
Registered: June 2016
Junior Member
You mentioned:
"We have a working version of an earlier version, pls. contact Elemér or me if you would like to try it."

I am interested in this solution. would you be so kind to provide this to me?
Re: No custom encoding function found [message #1735552 is a reply to message #1735551] Tue, 21 June 2016 06:50 Go to previous messageGo to next message
Elemer Lelik is currently online Elemer LelikFriend
Messages: 756
Registered: January 2015
Senior Member
Hi Christof,

we have a nearly complete ITS stack that can be donwnloaded from
https://github.com/aitorbak/ITSG5_TS_Titanized_TA

(After cloning it, you need to create a directory build , then copy here and execute install.script from /src , after which make should be OK.)

BTP, CAM and DENM is functional and the test cases have been validated to an extent.
GN is functional and some effort has to be added to validate the test cases.
MAP_SPAT is also functional and the test cases will also have to be validated, but the effort should be minimal here.


Full validation of test cases was not done as we don't have access to a real SUT. If you have one and give us access , maybe we can work together to finish the stack.


There's a few things you need to know:

-as we wanted to re-use ETSIs system adapter, written in Java, we use simplified versions of test ports to connect to the SA via sockets.
(so there's a C++ -Java boundary in the code; there are better alternatives, but this was the simplest at that time)
-this is an earlier version of ITS, with ASN.1s not containing information object classes; for this , we could add an open-source PER codec;
for later versions , we don't have an open source solution; you will need to buy a 3rd party codec from somewhere;
more about this here:

https://www.eclipse.org/forums/index.php/t/1070344/


Please let me know if you have any problems -or success -with the code.


Best regards
Elemer

[Updated on: Tue, 21 June 2016 07:05]

Report message to a moderator

Re: No custom encoding function found [message #1735559 is a reply to message #1735552] Tue, 21 June 2016 07:38 Go to previous messageGo to next message
Elemer Lelik is currently online Elemer LelikFriend
Messages: 756
Registered: January 2015
Senior Member
Hi Christof,

so you need to do :

git clone https://github.com/aitorbak/ITSG5_TS_Titanized_TA

 cd ITSG5_TS_Titanized_TA/
 
 mkdir build 
 cd build 
 cp ../src/install.script .
 ./install.script
 make


BR

Elemer
Re: No custom encoding function found [message #1735562 is a reply to message #1735549] Tue, 21 June 2016 07:56 Go to previous messageGo to next message
Gyorgy Rethy is currently offline Gyorgy RethyFriend
Messages: 22
Registered: April 2015
Junior Member
"nagyon köszönöm" Smile

You are welcome!
Re: No custom encoding function found [message #1736949 is a reply to message #1735562] Mon, 04 July 2016 14:22 Go to previous messageGo to next message
Christof Burkard is currently offline Christof BurkardFriend
Messages: 10
Registered: June 2016
Junior Member
Hi Elemer and György,
in the meantime I have the Titan and the ITSG5_TS_Titanized_TA installed on my Ubuntu system.
I can generate the ITS_Exec executable and can start the mctr and HC.
I selected to start first with the DENM test suite.
In cfg.cfg I have configured the two test ports where I would expect the messages to my SUT.:
*.utPort.TRI_mapper_address := "127.0.0.1"
*.utPort.TRI_mapper_port := "53043"
*.denmPort.TRI_mapper_address := "127.0.0.1"
*.denmPort.TRI_mapper_port := "53044"


When I start the test case ("cmtc" followed by "smtc") I was expecting to get the utInitialize primitive on the utPort (i.e. 0x01 followed by 8 Bytes 0x00).
But I'm getting a different message:
MTC@<myhost>: TRI_encode(): Encoding @TRI_interface_Types.TRI_mapper_PDU: { msg_id := 0, msg := { reg := { portid := { portName := "utPort", portTypeName := "<port type name>", component_ := { componentId := '00000001'O, componentName := "MTC", componentTypeName := "N/A" }, portindex := omit }, type_list := omit } } }

MTC@<myhost>: TRI_encode(): Stream after encoding: '7B226D73675F6964223A302C226D7367223A7B22726567223A7B22706F72746964223A7B22706F72744E616D65223A227574506F7274222C22706F7274547970654E616D65223A223C706F72742074797065206E616D653E222C22636F6D706F6E656E745F223A7B22636F6D706F6E656E744964223A223030303030303031222C22636F6D706F6E656E744E616D65223A224D5443222C22636F6D706F6E656E74547970654E616D65223A224E2F41227D7D7D7D7D'O ("{\"msg_id\":0,\"msg\":{\"reg\":{\"portid\":{\"portName\":\"utPort\",\"portTypeName\":\"<port type name>\",\"component_\":{\"componentId\":\"00000001\",\"componentName\":\"MTC\",\"componentTypeName\":\"N/A\"}}}}}")


What am I missing?
Re: No custom encoding function found [message #1736953 is a reply to message #1736949] Mon, 04 July 2016 14:50 Go to previous messageGo to next message
Elemer Lelik is currently online Elemer LelikFriend
Messages: 756
Registered: January 2015
Senior Member
Hi Christof,

the test ports do not connect directly to the SUT, but to the ETSI System adapter instead, which is written in Java;
the reasons for this are manifold; let's say it was simpler to do so.
What you see is the handshake attempt between the test port and the ETSI SA.

This means that yo need to configure and start the TRI mapper written in Java by us, which will also start the ETSI SA:

Go to ITS_TS_Titanized_TA/titan_tri_mapper directory. In the file taproperties.cfg modify "LocalEthernetMAC": "ecf4bb350b3e" to match the MAC address of the local ethernet card where the TS will be running.

Run:
sudo java -jar TitanTriMapper.jar -l info &





and then start the TTCN-3 part:

cd ../build
ttcn3_start ./ITS_Exec cfg.cfg



The attached picture shows how the parts are interconnected.
The TTCN-3 part and the Java part communicate over sockets.

I hope this helps.


Best regards

Elemer





Re: No custom encoding function found [message #1737029 is a reply to message #1736953] Tue, 05 July 2016 08:03 Go to previous messageGo to next message
Christof Burkard is currently offline Christof BurkardFriend
Messages: 10
Registered: June 2016
Junior Member
Hi Elemer,
thank you for the info.
It helped, I could connect to the ETSI system adapter.
(I had to configure in cfg.cfg:
*.*.TRI_mapper_address := "127.0.0.1"
*.*.TRI_mapper_port := "2222"


Is there a description about the content of the taproperties.cfg file?

What do I need to configure if my SUT listens on the upperTesterPort at 127.0.0.1:53043 and on the DenmPort at 127.0.0.1:53044?

Best Regards
Christof
Re: No custom encoding function found [message #1737041 is a reply to message #1737029] Tue, 05 July 2016 09:18 Go to previous messageGo to next message
Elemer Lelik is currently online Elemer LelikFriend
Messages: 756
Registered: January 2015
Senior Member
Hi Christof,

I don't have the full description of the taproperties.cfg as this is part of the ETSI SA.

However, here's my take:

-first of all , the test system and the SUT are assumed to be on the same Ethernet segment, see

Intelligent Transport Systems (ITS);
Architecture of conformance validation framework
ETSI TR 103 099 V1.3.1 (2015-07)


5 Hardware equipment

The communication between the SUT and the test system is achieved through Ethernet if the SUT supports it or using a
G5 adaptation box, as shown in figure 2 and in figure 3.


-we should not forget that we are facing an ITS stack, not an IP stack, which is organized like
ETH/GN/BTP/CAM&DENM
Only the Upper tester runs on an IP stack ETH/IP/UDP/UT

This means that we can address the UT as IP:port, but not CAM or DENM; they will be addressed via Ethernet messages ; if the ITS stack will see a GN package, will send it to BTP, then BTP will sort
it based on port number (not IP port, mind you ) , see Well-known BTP port numbers in the standard:

2001 CAM
2002 DENM
2003 TOPO
2004 SPAT
2005 SAM

and so on.


So what you need to adjust in taproperties.cfg

{
  "LinkLayer_NodeA": "BABEBABE0001",
  "TsBeaconInterval": "1000",
  "LinkLayer_NodeF": "BABEBABE0006",
  "Gn6RemoteAdapterIp": "169.254.54.64",
  "UtSecuredMode": "false",
  "LinkLayer_NodeB": "BABEBABE0002",
  "LinkLayer_NodeC": "BABEBABE0003",
  "LinkLayer_NodeD": "BABEBABE0004",
  "LinkLayer_NodeE": "BABEBABE0005",
  "geoNetworkingPort": "ETH",
  "mapSpatPort": "BTP/GN/ETH",
  "TsSecuredRootPath": "data/certificates",
  "TsLongitude": "0",
  "TsLatitude": "0",
  "UpperTesterSettings": "169.254.54.64:12345",
  "IutEthernetTypeValue": "0x8947",
  "LocalEthernetMAC": "705ab6a46f38",
  "ipv6OverGeoNetworkingPort": "Debug",
  "btpPort": "GN/ETH",
  "TsSecuredConfiId": "vendorA",
  "denmPort": "BTP/GN/ETH",
  "TsSecuredMode": "false",
  "Gn6RemoteAdapterPort": "42000",
  "LinkLayer_MTC": "BABEBABE0000",
  "camPort": "BTP/GN/ETH"
}



is "LocalEthernetMAC" and
"UpperTesterSettings": "x.y.z.w:abcd"

(You have to make sure your upper tester runs on the indicated IPaddress:portno; IP address can be of course 127.0.0.1 if the UT is installed on the same machine.

Addressing CAM/DENM etc. is done implicitly, by indicating their position in the stack:

"camPort": "BTP/GN/ETH"



and knowing they are on the same Ethernet.


I believe with TSLongitude and TSLatitude one can add a start position or offset (?) but that is the advanced part I must admit I'm not fully familiar with.




I hope this helps

Best regards

Elemer



Re: No custom encoding function found [message #1737046 is a reply to message #1737041] Tue, 05 July 2016 09:46 Go to previous messageGo to next message
Elemer Lelik is currently online Elemer LelikFriend
Messages: 756
Registered: January 2015
Senior Member
HI Christof,

you may also want to check this:
https://github.com/alexvoronov/geonetworking

Alex created a GN simulator that includes two Python scripts eth2udp and udp2eth
that will convert messages addressed to an ITS stack layer to messages addressed to a UDP socket;

so if your SUT is not the full ITS HW, but a piece of SW listening on a certain port, you may use this setup.

BR Elemer

Re: No custom encoding function found [message #1737200 is a reply to message #1737046] Wed, 06 July 2016 12:06 Go to previous messageGo to next message
Christof Burkard is currently offline Christof BurkardFriend
Messages: 10
Registered: June 2016
Junior Member
Hi Elemer,
thank you for the useful hints.

I managed to get the UDP message for utInitilize to be sent to the right port.
When it comes to the point where the DENM message is to be sent I get the error:
"result := TRI_error (1), result_string := "Unknown port" ":
MTC@<myhost>: Sent on denmPort to system @LibItsDenm_TestSystem.DenmReq : { msgOut := { header := { protocolVersion := 1, messageID := 1, stationID := 111111 }, denm := { management := { actionID := { originatingStationID := 111111, sequenceNumber := 0 }, detectionTime := 110805050060, referenceTime := 110805050060, termination := omit, eventPosition := { latitude := 436175790, longitude := 70546480, positionConfidenceEllipse := { semiMajorConfidence := 1, semiMinorConfidence := 1, semiMajorOrientation := 0 }, altitude := { altitudeValue := 0, altitudeConfidence := alt_000_01 (0) } }, relevanceDistance := lessThan50m (0), relevanceTrafficDirection := allTrafficDirections (0), validityDuration := 600, transmissionInterval := omit, stationType := 3 }, situation := { informationQuality := 0, eventType := { causeCode := 91, subCauseCode := 0 }, linkedCause := omit, eventHistory := omit }, location := { eventSpeed := omit, eventPositionHeading := omit, traces := { { { pathPosition := { deltaLatitude := 0, deltaLongitude := 0, deltaAltitude := 0 }, pathDeltaTime := 0 } } }, roadType := omit }, alacarte := omit } } }
MTC@<myhost>: Encoded DENM PDU in BER: '3076A00B800101810101820301B207A167A042A008800301B207810100810519CC7EE2CC820519CC7EE2CCA41F800419FF83AE810404347430A209800101810101820100A306800100810100850100860100890103A10B800100A10680015B810100A214A2123010300EA009800100810100820100810100'O
MTC@<myhost>: BER2PER: DENM BER decoding successful.
MTC@<myhost>: Starting ASN1C PER encoding: 
MTC@<myhost>: DENM PER encoding successful.
MTC@<myhost>: Encoded PDU in PER: '01010001B207C60000D903800003398FDC5980CE63F71664FA46CAE6F7E4630001001000186A0000180B600001BFFFEFFFFB19C00000'O
MTC@<myhost>: TRI_encode(): Encoding @TRI_interface_Types.TRI_mapper_PDU: { msg_id := 2, msg := { sendmsg := { addr := omit, data := { encoded_data := '01010001B207C60000D903800003398FDC5980CE63F71664FA46CAE6F7E4630001001000186A0000180B600001BFFFEFFFFB19C00000'O } } } }
MTC@<myhost>: TRI_encode(): Stream after encoding: '7B226D73675F6964223A322C226D7367223A7B2273656E646D7367223A7B2264617461223A7B22656E636F6465645F64617461223A22303130313030303142323037433630303030443930333830303030333339384644433539383043453633463731363634464134364341453646374534363330303031303031303030313836413030303031383042363030303031424646464546464646423139433030303030227D7D7D7D'O ("{\"msg_id\":2,\"msg\":{\"sendmsg\":{\"data\":{\"encoded_data\":\"01010001B207C60000D903800003398FDC5980CE63F71664FA46CAE6F7E4630001001000186A0000180B600001BFFFEFFFFB19C00000\"}}}}")
MTC@<myhost>: Start timer t: 10 s
MTC@<myhost>: TRI_decode(): Stream before decoding: '7B226D73675F6964223A322C226D7367223A7B22726573756C74223A7B22726573756C74223A225452495F6572726F72222C22726573756C745F737472696E67223A22556E6B6E6F776E20706F7274227D7D7D'O ("{\"msg_id\":2,\"msg\":{\"result\":{\"result\":\"TRI_error\",\"result_string\":\"Unknown port\"}}}")
MTC@<myhost>: TRI_decode(): Decoded @TRI_interface_Types.TRI_mapper_PDU: { msg_id := 2, msg := { result := { result := TRI_error (1), result_string := "Unknown port" } } }
MTC@<myhost>: Dynamic test case error: Unsucessfull send


Also I couldn't catch the expected ethernet message (Ethernet Type = 0x8947).
Any idea what I need to do to get the system adapter sending this message on ethernet?

Best Regards
Christof
Re: No custom encoding function found [message #1737202 is a reply to message #1737200] Wed, 06 July 2016 12:12 Go to previous messageGo to next message
Elemer Lelik is currently online Elemer LelikFriend
Messages: 756
Registered: January 2015
Senior Member
Hi Christof,

can you also send me the logs generated by the Java part (TRI mapper + SA) ?

Thank you

Elemer


Re: No custom encoding function found [message #1737206 is a reply to message #1737202] Wed, 06 July 2016 12:34 Go to previous messageGo to next message
Christof Burkard is currently offline Christof BurkardFriend
Messages: 10
Registered: June 2016
Junior Member
Hi Elemer,
please find the logfile attached.

Best Regards
Christof
Re: No custom encoding function found [message #1737221 is a reply to message #1737206] Wed, 06 July 2016 13:08 Go to previous messageGo to next message
Elemer Lelik is currently online Elemer LelikFriend
Messages: 756
Registered: January 2015
Senior Member
Hi Christof,

I see some errors here:

[INFO] Supplying parameter TsItsAidOther to TA: 
gnUpdateLocTable: Adding Loc Entry for: 000000000000
[INFO] Supplying parameter IutEthernetTypeValue to TA: 0x8947
java.lang.reflect.InvocationTargetException
	at sun.reflect.NativeConstructorAccessorImpl.newInstance0(Native Method)
	at sun.reflect.NativeConstructorAccessorImpl.newInstance(NativeConstructorAccessorImpl.java:57)
	at sun.reflect.DelegatingConstructorAccessorImpl.newInstance(DelegatingConstructorAccessorImpl.java:45)
	at java.lang.reflect.Constructor.newInstance(Constructor.java:526)
	at org.etsi.its.adapter.ports.ProtocolPortFactory.createPort(ProtocolPortFactory.java:76)
	at org.etsi.its.adapter.TestAdapter.triMap(TestAdapter.java:103)
	at org.eclipse.titan.trimapper.TitanPortHandler.handleMap(TitanPortHandler.java:306)
	at org.eclipse.titan.trimapper.TitanPortHandler.handleSouthboundMessage(TitanPortHandler.java:219)
	at org.eclipse.titan.trimapper.TitanPortHandler.handleMessage(TitanPortHandler.java:129)
	at org.eclipse.titan.trimapper.TitanPortHandler.run(TitanPortHandler.java:86)
Caused by: java.lang.UnsatisfiedLinkError: no jnetpcap in java.library.path
	at java.lang.ClassLoader.loadLibrary(ClassLoader.java:1886)
	at java.lang.Runtime.loadLibrary0(Runtime.java:849)
	at java.lang.System.loadLibrary(System.java:1088)
	at org.jnetpcap.Pcap.<clinit>(Unknown Source)
	at org.etsi.its.adapter.PcapMultiplexer.<init>(PcapMultiplexer.java:51)
	at org.etsi.its.adapter.PcapMultiplexer.<clinit>(PcapMultiplexer.java:37)
	at org.etsi.its.adapter.layers.EthernetLayer.register(EthernetLayer.java:69)
	at org.etsi.its.adapter.layers.Layer.initialize(Layer.java:45)
	at org.etsi.its.adapter.layers.Layer.register(Layer.java:83)
	at org.etsi.its.adapter.layers.Layer.initialize(Layer.java:45)
	at org.etsi.its.adapter.layers.Layer.register(Layer.java:83)
	at org.etsi.its.adapter.layers.Layer.initialize(Layer.java:45)
	at org.etsi.its.adapter.ports.ProtocolPort.<init>(ProtocolPort.java:38)
	at org.etsi.its.adapter.ports.DenmPort.<init>(DenmPort.java:31)
	... 10 more
Wrong parameters
[INFO] Mapping handled 



Could you please install jnetpcap or if installed add it to the relevant path.


Ethernet Type = 0x8947 is supplied by taproperties.cfg:

{
:
  "IutEthernetTypeValue": "0x8947",
  :
}


and you will not see it in the TTCN-3 logs, but in the SA Java logs ; and it appears something goes wrong exactly around setting this parameter, likely due to jnetpcap missing.

( Error handling in the TRI mapper is not very robust , it should not return TRI_OK if an error is encountered. However, we have common plans with ETSI to rewrite the SA in C++ sometimes during beginning of next year , so we did not invest more effort in this.)

Let me know if this helps

Best regards
Elemer


Re: No custom encoding function found [message #1737246 is a reply to message #1737221] Wed, 06 July 2016 14:50 Go to previous messageGo to next message
Christof Burkard is currently offline Christof BurkardFriend
Messages: 10
Registered: June 2016
Junior Member
Hi Elemer,
yes this helped.
Now I see in the SA Java logs, that a GN message has been sent.
[INFO] Incoming message...
[INFO] Incoming Southbound message...
[INFO] Message received: {"msg_id":2,"msg":{"sendmsg":{"data":{"encoded_data":"01010001B207C60000D90380000339A8575C60CE6A15D71CFA46CAE6F7E4630001001000186A0000180B600001BFFFEFFFFB19C00000"}}}}
[INFO] Handling message sending...
>>> GnLayer.send: 07D2000001010001B207C60000D90380000339A8575C60CE6A15D71CFA46CAE6F7E4630001001000186A0000180B600001BFFFEFFFFB19C00000
<<< GnLayer.send: 01002B0120420000003AFF0000000000CCD0BABEBABE0002F1F05D07000000000000000000000000000000000000000000C800C80000000007D2000001010001B207C60000D90380000339A8575C60CE6A15D71CFA46CAE6F7E4630001001000186A0000180B600001BFFFEFFFFB19C00000
[INFO] Message sent...
[INFO] Message handled, sending reply...
[INFO] Sending denmPort message to TE: 
[INFO] {"msg_id":2,"msg":{"result":{"result":"TRI_ok"}}}

However I couldn't catch this message on wireshark.

Any suggestions?

Best Regards
Christof
Re: No custom encoding function found [message #1737248 is a reply to message #1737246] Wed, 06 July 2016 15:17 Go to previous messageGo to next message
Elemer Lelik is currently online Elemer LelikFriend
Messages: 756
Registered: January 2015
Senior Member
Hi Christof,

you should see the Ethernet frames, but to see the ITS stack layer messages , you will need the right plug-ins.
You can download them from
http://forge.etsi.org/websvn/listing.php?repname=ITS.WIRESHARK_ITS_PLUGINS&path=%2Freleases%2Fwireshark-1.12.x%2F&#a55604fb691fc83c39b78ec91038f9cba
They work with Wireshark 1.12.x so you might need to update your installation.
On the Wireshark page it says:

Old Stable Release (1.12.12) • June 7, 2016

which should be OK.


Pls. let me know if it works.

Best regards
Elemer


Re: No custom encoding function found [message #1737630 is a reply to message #1737248] Mon, 11 July 2016 12:58 Go to previous messageGo to next message
Christof Burkard is currently offline Christof BurkardFriend
Messages: 10
Registered: June 2016
Junior Member
Hi Elemer,
I made further investigations around wireshark etc.
I have updated my wireshark to 1.12. Also I have installed the ITS plugins.
I'm able to cath the UDP message which is sent to the upperTester ("UpperTesterSettings": "127.0.0.1:53623").
Also I'm able to catch the communication betwen ETS and Java SystemAdapter (port 2222).

I'm still not able to catch the GN message on the ethernet. Even an unknown ethernet mesage I cannot catch.

Is there something I need to configure for the ETH interface?

Best Regards
Christof
Re: No custom encoding function found [message #1737634 is a reply to message #1737630] Mon, 11 July 2016 13:20 Go to previous messageGo to next message
Elemer Lelik is currently online Elemer LelikFriend
Messages: 756
Registered: January 2015
Senior Member
Hi Christof,

could you please send me the Java logs, and the packet capture on Ethernet?

Thank you and regards
Elemer

Re: No custom encoding function found [message #1737639 is a reply to message #1737630] Mon, 11 July 2016 14:08 Go to previous messageGo to next message
Christof Burkard is currently offline Christof BurkardFriend
Messages: 10
Registered: June 2016
Junior Member
Hi Elemer,
in the meantime we made further trials.
After connecting the computer to the wired ethernet, the DENM message was sent out on the ethernet interface.
It looks like the eth0 interface is not fully up, if there is no connection on the HW-plug.

So far I have no further questions.
Thanks again for your great help.
Best Regards
Christof
Re: No custom encoding function found [message #1737699 is a reply to message #1737639] Tue, 12 July 2016 06:21 Go to previous messageGo to next message
Elemer Lelik is currently online Elemer LelikFriend
Messages: 756
Registered: January 2015
Senior Member
Hi Christof,

this is good news indeed.

As I mentioned, BTP, CAM and DENM have been more or less validated ; MAP&SPAT was not tested, but I expect no big problems with it;
However, GN needs an amount of work around the binary encoding variants.
My point being: if you encounter any errors, please send me the logs and we will fix what needs fixing.
Unfortunately we don't have a real-world SUT at hand, and we would like to complete validation.

And one more thing : you may want to copy some module parameters from the code to the config file so you can quickly change values without the need
to recompile.


Best regards
Elemer



Re: No custom encoding function found [message #1737713 is a reply to message #1737699] Tue, 12 July 2016 08:17 Go to previous messageGo to next message
Elemer Lelik is currently online Elemer LelikFriend
Messages: 756
Registered: January 2015
Senior Member
Hi Christof,

one more thing:

this version of the ITS stack is something like two years old;
If you need to use the latest revision, you need to be aware of the following:

- for PER codecs , we are using a 3rd party open source ASN.1 compiler asn1c, which has its limitations
(in house we are using a commercial ASN.1 compiler for PER encoding ; asn1c was brought in to offer a full open source solution)
- any version newer than the one you have has a different ASN.1 structure, which is not supported by asn1c

(more about this in https://www.eclipse.org/forums/index.php/t/1070344/)

So if you want to use a later revision of the ITS code, we cannot offer a full open source solution; you will probably need to invest into a 3rd party commercial software that supports PER encoding.


Best regards
Elemer





Re: No custom encoding function found [message #1737734 is a reply to message #1737713] Tue, 12 July 2016 10:29 Go to previous messageGo to next message
Elemer Lelik is currently online Elemer LelikFriend
Messages: 756
Registered: January 2015
Senior Member
Hi Christof,

to make it clearer: only the PER -codec has to be changed to a commercial one,
the rest of the code can be dealt with by Titan.

BR Elemer
Re: No custom encoding function found [message #1770377 is a reply to message #1737734] Thu, 10 August 2017 13:56 Go to previous messageGo to next message
Michal Kazmierowski is currently offline Michal KazmierowskiFriend
Messages: 1
Registered: August 2017
Junior Member
Hi Elmer,

What is the current status of ETSI ITS abstract test suite? (available in ETS svn) Is is compileable by TITAN by itself, or are some titanization changes necessary?
Of course I'm aware that I need to implement adapters and codecs. I'm just curious if the titanization (as the one supplied in the github above) is necessary, or is ATS titan-compatible. If any patches are necessary, maybe You have them available?

Also, can you recommend what kind of commercial PER codec are you using?

Best regards,
Michał Kaźmierowski
Re: No custom encoding function found [message #1770394 is a reply to message #1770377] Thu, 10 August 2017 16:25 Go to previous message
Elemer Lelik is currently online Elemer LelikFriend
Messages: 756
Registered: January 2015
Senior Member
Hi Michal,

we are currently working on the latest version of the ETSI ITS code; the colleague who is engaged hands-on with the code can give you details next week.
there is an amount of adaptation needed but nothing significant; most of it comes from the necessity to use the ETSI test adapter (written in Java nonetheless!!!-we are discussing with ETSI the
possibility to rewrite them in C++, which would result in a more streamlined architecture). Adaptations concerning the TTCN-3 and ASN.1 code are marginal.


We intend to publish the code (the latest version of ETSI TTCN-3 code + Java adapters+ our TTCN-3 mods and C++/Java adaptations) during autumn, as we are still working on some details;
It will be functional except the PER-codec (which of course is critical) ; anyone willing to use it will have to add this.
We used OSS Nokalva's ASN.1 compiler and the PER codecs generated by it in the last ten+ years (in GSM/3G/3G projects, not ITS) and we can't have a complaint.
(BTW we can generate and test the PER codecs as we have OSS Nokalva license, but of course we cannot distribute it);


Best regards
Elemer









Previous Topic:Support for STOMP in Titan
Next Topic:User guide for LTTng and Trace Compass with Titan
Goto Forum:
  


Current Time: Wed Jun 20 04:16:58 GMT 2018

Powered by FUDForum. Page generated in 0.02874 seconds
.:: Contact :: Home ::.

Powered by: FUDforum 3.0.2.
Copyright ©2001-2010 FUDforum Bulletin Board Software

Back to the top