Eclipse Community Forums
Forum Search:

Search      Help    Register    Login    Home
Home » Modeling » EMF » ModelBus Installation Issues(Having trouble setting up ModelBus for testing purposes.)
ModelBus Installation Issues [message #989334] Wed, 05 December 2012 16:46 Go to next message
Zachary Seamon is currently offline Zachary Seamon
Messages: 4
Registered: December 2012
Junior Member
Hello,

I am currently working on trying to set up and test ModelBus as a possible solution to my project's co-operative modeling problems.

*NOTE had to use [colon slash slash] in a few URLs for :// since I don't have enough posts to make external URLs.

A little background:
My team is using Papyrus for various modeling activities. We have a master project saved on a Subversion server. Several analysts are creating UML diagrams in Papyrus (primarily papyrus, some Magicdraw is also used). To import these into our master project, the analysts typically save the project to a flash drive and give it to the lead in charge of the master project. These are then imported into the master project. The imports don't seem to work correctly and some re-building is generally required.

After some research, we have decided to try ModelBus as a possible solution to make our co-operative modeling more streamlined (any other tools to try in this situation?). The primary functions that we have seen that we are interested in:
- ability to commit models to the ModelBus repository to quickly and easily share between different analysts on different machines.
- ability to work on models simultaneously, locking the specific piece being worked on by an individual user
- possibly transferring models from MagicDraw to Papyrus (although I do not think that ModelBus is currently supporting MagicDraw).

I have been tasked with testing this capability for my team before it is attempted to be integrated into our actual server. I am using to VMs, one will be set up as the server (this VM is running Windows Server 2003) and the other will be set up as a client (this VM is running Windows 7). I think that I am very close, but I cannot quite get things working correctly. Let me explain what I have done:

JDK 6u37 on both machines

Installed Subversion 1.7.7 and Tortoise 1.7.10 on Server VM
Created C:/subversion directory as an SVN repository on Server VM
Installed Modelbus-Server on the Server VM:

Set up the following Environment Variables on Server VM:
MODELBUS_ROOT - C:\ModelBus\server\ModelBusServer-Version1.9.7
MODELBUS_REPOSITORY_LOCATION - http[colon slash slash]localhost:8080/modelbusrepository
MODELBUS_SVN_REPOSITORY_LOCATION - C:/subversion (*NOTE: I think I may need to make this C:/ModelBus/repository and make this repository folder an svn repository with tortois? it is on my to-do list of things to try.)
MODELBUS_NOTIFICATION_LOCATION - tcp[colon slash slash]localhost:61616

Set up the following Environment Variables on Client VM:

MODELBUS_REPOSITORY_LOCATION - http[colon slash slash]###.###.##.###:8080/modelbusrepository
MODELBUS_SVN_REPOSITORY_LOCATION - C:/subversion (*NOTE: I think this is wrong. Worried that this is looking at client's local C drive and not the servers... but not sure what should be here?)
MODELBUS_NOTIFICATION_LOCATION - tcp://###.###.##.###:61616

*NOTE: ###.###.##.### is the Server VM's IP.

Installed Eclipse Modeling Tools Indigo 32-bit Windows
Installed Papyrus via Help -> Install Modeling Components
Installed ModelBus Team Provider via Help -> Install New Software -> Add


So my situation now is:
- I can go to ModelBus perspective in Eclipse from both machines and have no errors.
- I cannot figure out how to commit my test papyrus model to the repository
- I am worried that I do not have Subversion repository in the right place, or that on the client I need a different variable.


Thank you for reading a long post. Does anyone have any advice on the final steps to get things working?

[Updated on: Thu, 06 December 2012 21:03]

Report message to a moderator

Re: ModelBus Installation Issues [message #989408 is a reply to message #989334] Thu, 06 December 2012 06:34 Go to previous messageGo to next message
Eike Stepper is currently offline Eike Stepper
Messages: 5524
Registered: July 2009
Senior Member
Am 05.12.2012 19:42, schrieb Zachary Seamon:
> Hello,
>
> I am currently working on trying to set up and test ModelBus as a possible solution to my project's co-operative
> modeling problems.
ModelBus is not a project at Eclipse.org. Please ask ModelBus questions on their forum.

> *NOTE had to use [colon slash slash] in a few URLs for :// since I don't have enough posts to make external URLs.
>
> A little background:
> My team is using Papyrus for various modeling activities.
If this is a Papyrus question please ask on the Papyrus forum.

Cheers
/Eike

----
http://www.esc-net.de
http://thegordian.blogspot.com
http://twitter.com/eikestepper


> We have a master project saved on a Subversion server. Several analysts are creating UML diagrams in Papyrus
> (primarily papyrus, some Magicdraw is also used). To import these into our master project, the analysts typically save
> the project to a flash drive and give it to the lead in charge of the master project. These are then imported into the
> master project. The imports don't seem to work correctly and some re-building is generally required.
>
> After some research, we have decided to try ModelBus as a possible solution to make our co-operative modeling more
> streamlined (any other tools to try in this situation?). The primary functions that we have seen that we are
> interested in: - ability to commit models to the ModelBus repository to quickly and easily share between different
> analysts on different machines.
> - ability to work on models simultaneously, locking the specific piece being worked on by an individual user
> - possibly transferring models from MagicDraw to Papyrus (although I do not think that ModelBus is currently
> supporting MagicDraw).
>
> I have been tasked with testing this capability for my team before it is attempted to be integrated into our actual
> server. I am using to VMs, one will be set up as the server (this VM is running Windows Server 2003) and the other
> will be set up as a client (this VM is running Windows 7). I think that I am very close, but I cannot quite get things
> working correctly. Let me explain what I have done:
>
> JDK 6u37 on both machines
>
> Installed Subversion 1.7.7 and Tortoise 1.7.10 on Server VM
> Created C:/subversion directory as an SVN repository on Server VM
> Installed Modelbus-Server on the Server VM:
> Set up the following Environment Variables on Server VM:
> MODELBUS_ROOT - C:\ModelBus\server\ModelBusServer-Version1.9.7
> MODELBUS_REPOSITORY_LOCATION - http[colon slash slash]localhost:8080/modelbusrepository
> MODELBUS_SVN_REPOSITORY_LOCATION - C:/subversion (*NOTE: I think I may need to make this C:/ModelBus/repository and
> make this repository folder an svn repository with tortois? it is on my to-do list of things to try.)
> MODELBUS_NOTIFICATION_LOCATION - tcp[colon slash slash]localhost:61616
>
> Set up the following Environment Variables on Client VM:
>
> MODELBUS_REPOSITORY_LOCATION - http[colon slash slash]192.168.16.193:8080/modelbusrepository
> MODELBUS_SVN_REPOSITORY_LOCATION - C:/subversion (*NOTE: I think this is wrong. Worried that this is looking at
> client's local C drive and not the servers... but not sure what should be here?)
> MODELBUS_NOTIFICATION_LOCATION - tcp://192.168.16.193:61616
>
> *NOTE: 192.168.16.193 is the Server VM's IP.
>
> Installed Eclipse Modeling Tools Indigo 32-bit Windows
> Installed Papyrus via Help -> Install Modeling Components
> Installed ModelBus Team Provider via Help -> Install New Software -> Add
>
>
> So my situation now is:
> - I can go to ModelBus perspective in Eclipse from both machines and have no errors.
> - I cannot figure out how to commit my test papyrus model to the repository
> - I am worried that I do not have Subversion repository in the right place, or that on the client I need a
> different variable.
>
>
> Thank you for reading a long post. Does anyone have any advice on the final steps to get things working?
>
Re: ModelBus Installation Issues [message #989588 is a reply to message #989408] Thu, 06 December 2012 21:04 Go to previous messageGo to next message
Zachary Seamon is currently offline Zachary Seamon
Messages: 4
Registered: December 2012
Junior Member
OK thanks, I have made a similar topic on the Papyrus forum, sorry for the incorrect location. If a Moderator would please delete this I would appreciate it. Thanks.
Re: ModelBus Installation Issues [message #989639 is a reply to message #989588] Fri, 07 December 2012 07:26 Go to previous message
Eike Stepper is currently offline Eike Stepper
Messages: 5524
Registered: July 2009
Senior Member
Am 06.12.2012 22:04, schrieb Zachary Seamon:
> OK thanks, I have made a similar topic on the Papyrus forum, sorry for the incorrect location. If a Moderator would
> please delete this I would appreciate it. Thanks.
Nah, just don't worry ;-)

Cheers
/Eike

----
http://www.esc-net.de
http://thegordian.blogspot.com
http://twitter.com/eikestepper
Previous Topic:[CDO] Announce: Oracle support temporarily disabled in 4.2
Next Topic:Why does ECollections.singletonEList return a List<T> instead of EList<T>?
Goto Forum:
  


Current Time: Sat Sep 20 18:03:23 GMT 2014

Powered by FUDForum. Page generated in 0.02743 seconds
.:: Contact :: Home ::.

Powered by: FUDforum 3.0.2.
Copyright ©2001-2010 FUDforum Bulletin Board Software