Eclipse Community Forums
Forum Search:

Search      Help    Register    Login    Home
Home » Eclipse Projects » BIRT » Websphere+Birt 3.7: Report generation aborts after 1 minute. Timeout?
Websphere+Birt 3.7: Report generation aborts after 1 minute. Timeout? [message #728397] Fri, 23 September 2011 04:11 Go to next message
Paul Ramsden is currently offline Paul Ramsden
Messages: 79
Registered: February 2011
Location: BW, Germany
Member
I have a really ugly query which takes around 3 minutes to complete. In the report designer it runs fine and displays results. However, on the server I see the 'Processing' message but this disappears after exactly 1 minute. I have looked in the logs on the server but can see nothing there.

It is almost certainly a timeout issue - but where? Does BIRT have a timeout on queries? Is it a web server timeout?


[Update]
I just tried it out in my local tomcat server and it returns after 45 seconds and displays the first page of 248. I can then page up and down and the response time is fast. Not sure why Websphere takes so much longer. In the preview window the request took 2-3 minutes but then displayed the whole result set.

[Updated on: Fri, 23 September 2011 05:11]

Report message to a moderator

Re: Websphere+Birt 3.7: Report generation aborts after 1 minute. Timeout? [message #728515 is a reply to message #728397] Fri, 23 September 2011 07:59 Go to previous messageGo to next message
Jean-Baptiste Guillois is currently offline Jean-Baptiste Guillois
Messages: 33
Registered: August 2011
Member
Hello Paul,
Did you check the tomcat catalina.out for OutOfMemory errors?
Are both AppServers using the same memory settings (max memory and permgen)?

Regards
Re: Websphere+Birt 3.7: Report generation aborts after 1 minute. Timeout? [message #728538 is a reply to message #728515] Fri, 23 September 2011 08:59 Go to previous messageGo to next message
Paul Ramsden is currently offline Paul Ramsden
Messages: 79
Registered: February 2011
Location: BW, Germany
Member
Hi Jeanbaptiste

Tomcat works fine for me - it's just Websphere which timesout. I could not see any error messages in the output files on WAS. I'm guessing it is a transport timeout as it is always exactly 60 seconds. I've tweaked all the settings I can find....
Re: Websphere+Birt 3.7: Report generation aborts after 1 minute. Timeout? [message #728653 is a reply to message #728538] Fri, 23 September 2011 11:33 Go to previous messageGo to next message
Jason Weathersby is currently offline Jason Weathersby
Messages: 9167
Registered: July 2009
Senior Member

Paul,

You did not set a query timeout in the report did you?
In the viewer.properties file what is your session timeout set to?
Can you set the log level to FINEST and post the log?

Jason

On 9/23/2011 8:59 AM, Paul Ramsden wrote:
> Hi Jeanbaptiste
>
> Tomcat works fine for me - it's just Websphere which timesout. I could
> not see any error messages in the output files on WAS. I'm guessing it
> is a transport timeout as it is always exactly 60 seconds. I've tweaked
> all the settings I can find....
Re: Websphere+Birt 3.7: Report generation aborts after 1 minute. Timeout? [message #729861 is a reply to message #728653] Tue, 27 September 2011 02:42 Go to previous messageGo to next message
Paul Ramsden is currently offline Paul Ramsden
Messages: 79
Registered: February 2011
Location: BW, Germany
Member
Jason,

thanks for your reply.

I had not (knowingly) set any timeouts anywhere. There is no timeout in viewer.properties. I set the log level to FINEST but only seem to get INFO messages in the log (mainly font registration entries).

I removed the application and deployed it again and the problem has gone away. I have no idea what is different this time. I guess we can forget this issue until it comes back Wink

Thanks

Paul
Re: Websphere+Birt 3.7: Report generation aborts after 1 minute. Timeout? [message #729883 is a reply to message #729861] Tue, 27 September 2011 04:09 Go to previous messageGo to next message
Paul Ramsden is currently offline Paul Ramsden
Messages: 79
Registered: February 2011
Location: BW, Germany
Member
Well, it's back again.

I updated a report and restarted the server. Here is the log (FINEST)

27.09.2011 10:05:41 null null
INFO: Found JDBC driverinfo extension: driverClass=org.apache.derby.jdbc.EmbeddedDriver, connectionFactory=null
27.09.2011 10:05:41 null null
INFO: Found JDBC driverinfo extension: driverClass=org.eclipse.birt.report.data.oda.hive.HiveDriver, connectionFactory=null
27.09.2011 10:05:41 null null
INFO: Found JDBC driverinfo extension: driverClass=org.eclipse.birt.report.data.oda.sampledb.Driver, connectionFactory=org.eclipse.birt.report.data.oda.sampledb.SampleDBJDBCConnectionFactory
27.09.2011 10:05:41 null null
INFO: Loaded JDBC driver class in class path: com.microsoft.sqlserver.jdbc.SQLServerDriver
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: load font config in wsjar:file:/D:/WebSphere70/AppServer/profiles/AppSrv/installedApps/Cell/BirtViewer_war.ear/WASBirtViewer.war/WEB-INF/lib/org.eclipse.birt.runtime_3.7.0.v20110615-1818.jar!/fontsConfig.xml cost 16ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in /usr/share/fonts/zh_CN/TrueType cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in C:/windows/fonts cost:47ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in /var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in /usr/openwin/lib/locale/iso_8859_5/X11/fonts/TrueType cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in /usr/openwin/lib/locale/zh_CN.GB18030/X11/fonts/TrueType cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in /usr/openwin/lib/locale/ar/X11/fonts/TrueType cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in /usr/openwin/lib/locale/zh.GBK/X11/fonts/TrueType cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in /usr/X11R6/lib/X11/fonts/tt cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in /usr/share/fonts/ko/TrueType cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in /usr/X11R6/lib/X11/fonts/truetype cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in /usr/X11R6/lib/X11/fonts/TrueType cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in /usr/X/lib/X11/fonts/TrueType cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in /usr/openwin/lib/locale/hi_IN.UTF-8/X11/fonts/TrueType cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in /usr/X11R6/lib/X11/fonts/OTF cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in /usr/openwin/lib/locale/iso_8859_15/X11/fonts/TrueType cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in /usr/openwin/lib/locale/iso_8859_13/X11/fonts/TrueType cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in /usr/share/fonts/ja/TrueType cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in /usr/openwin/lib/X11/fonts/TrueType cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in g:/WINNT/fonts cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in g:/windows/fonts cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in /usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in /usr/openwin/lib/locale/KOI8-R/X11/fonts/TrueType cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in e:/WINNT/fonts cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in /usr/openwin/lib/locale/zh_TW.BIG5/X11/fonts/TT cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in /usr/openwin/lib/locale/th_TH/X11/fonts/TrueType cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in e:/windows/fonts cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in /usr/openwin/lib/locale/iso_8859_8/X11/fonts/TrueType cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in /usr/openwin/lib/locale/euro_fonts/X11/fonts/TrueType cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in /usr/openwin/lib/locale/iso_8859_2/X11/fonts/TrueType cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in /usr/openwin/lib/locale/zh/X11/fonts/TrueType cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in /usr/share/fonts/zh_TW/TrueType cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in /usr/openwin/lib/locale/zh_TW/X11/fonts/TrueType cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in /usr/share/fonts/truetype cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in /usr/openwin/lib/locale/ko.UTF-8/X11/fonts/TrueType cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in /usr/openwin/lib/locale/ko/X11/fonts/TrueType cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in /usr/openwin/lib/locale/ja/X11/fonts/TT cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in /usr/openwin/lib/locale/ru.ansi-1251/X11/fonts/TrueType cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in /usr/openwin/lib/locale/zh_HK.BIG5HK/X11/fonts/TT cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in /usr/share/fonts/default/TrueType cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in f:/WINNT/fonts cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in f:/windows/fonts cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in /usr/openwin/lib/locale/iso_8859_9/X11/fonts/TrueType cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in d:/WINNT/fonts cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in C:/WINNT/fonts cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in d:/windows/fonts cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: register fonts in /usr/openwin/lib/locale/iso_8859_7/X11/fonts/TrueType cost:0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: load font config in wsjar:file:/D:/WebSphere70/AppServer/profiles/AppSrv/installedApps/Cell/BirtViewer_war.ear/WASBirtViewer.war/WEB-INF/lib/org.eclipse.birt.runtime_3.7.0.v20110615-1818.jar!/fontsConfig_win32.xml cost 0ms
27.09.2011 10:07:13 null null
INFO: load font config in wsjar:file:/D:/WebSphere70/AppServer/profiles/AppSrv/installedApps/Cell/BirtViewer_war.ear/WASBirtViewer.war/WEB-INF/lib/org.eclipse.birt.runtime_3.7.0.v20110615-1818.jar!/fontsConfig_pdf.xml cost 0ms

Not much to see!

Paul

[Updated on: Tue, 27 September 2011 04:11]

Report message to a moderator

Re: Websphere+Birt 3.7: Report generation aborts after 1 minute. Timeout? [message #730097 is a reply to message #729883] Tue, 27 September 2011 11:26 Go to previous message
Jason Weathersby is currently offline Jason Weathersby
Messages: 9167
Registered: July 2009
Senior Member

Paul,

Does this happen with all long running reports or just the one?

Jason

On 9/27/2011 4:09 AM, Paul Ramsden wrote:
> Well, it's back again.
>
> I updated a report and restarted the server. Here is the log (FINEST)
>
> 27.09.2011 10:05:41 null null
> INFO: Found JDBC driverinfo extension:
> driverClass=org.apache.derby.jdbc.EmbeddedDriver, connectionFactory=null
> 27.09.2011 10:05:41 null null
> INFO: Found JDBC driverinfo extension:
> driverClass=org.eclipse.birt.report.data.oda.hive.HiveDriver,
> connectionFactory=null
> 27.09.2011 10:05:41 null null
> INFO: Found JDBC driverinfo extension:
> driverClass=org.eclipse.birt.report.data.oda.sampledb.Driver,
> connectionFactory=org.eclipse.birt.report.data.oda.sampledb.SampleDBJDBCConnectionFactory
>
> 27.09.2011 10:05:41 null null
> INFO: Loaded JDBC driver class in class path:
> com.microsoft.sqlserver.jdbc.SQLServerDriver
>
> Not much to see!
>
> Paul
Previous Topic:How to Place Controls on pixel position
Next Topic:Chart scripting with report variables
Goto Forum:
  


Current Time: Wed Jul 30 09:23:36 EDT 2014

Powered by FUDForum. Page generated in 0.05235 seconds