Eclipse Community Forums
Forum Search:

Search      Help    Register    Login    Home
Home » Modeling » EMF "Technology" (Ecore Tools, EMFatic, etc)  » [EMFStore] "0 Model Version(s) registered" error
[EMFStore] "0 Model Version(s) registered" error [message #641490] Thu, 25 November 2010 11:15 Go to next message
Guillaume P. is currently offline Guillaume P.
Messages: 69
Registered: June 2010
Location: Toulouse, France
Member
Hi !

I would like to test the EMFStore framework. So I followed the two video tutorials to install everything, to prepare the EMF model (and *.genmodel), and to launch a server using these models, but I have always the same error (even if I use directly the provided Library example):

*------------------*
| unicase EmfStore |
*------------------*
!SESSION 2010-11-25 16:59:55.593 -----------------------------------------------
eclipse.buildId=unknown
java.version=1.6.0_13
java.vendor=Sun Microsystems Inc.
BootLoader constants: OS=win32, ARCH=x86, WS=win32, NL=fr_FR
Framework arguments:  -product org.unicase.emfstore.server -EMFStoreHome=D:/Documents/pelouas/Program Files/eclipse/EMFStoreServer
Command-line arguments:  -product org.unicase.emfstore.server -data D:\Documents\pelouas\workspace/../runtime-EMFStore_Server -dev file:D:/Documents/pelouas/workspace/.metadata/.plugins/org.eclipse.pde.core/EMFStore Server/dev.properties -os win32 -ws win32 -arch x86 -consoleLog -EMFStoreHome=D:/Documents/pelouas/Program Files/eclipse/EMFStoreServer

!ENTRY org.unicase.metamodel 1 1 2010-11-25 16:59:58.515
!MESSAGE Property file read. (D:\Documents\pelouas\Program Files\eclipse\EMFStoreServer\.\conf\es.properties)
Property file read. (D:\Documents\pelouas\Program Files\eclipse\EMFStoreServer\.\conf\es.properties)

!ENTRY org.unicase.metamodel 2 2 2010-11-25 16:59:58.531
!MESSAGE There is 0 Model Version(s) registered for the given model. Migrator will assume model version 0.
!STACK 0
org.unicase.metamodel.util.MalformedModelVersionException: There is 0 Model Version(s) registered for the given model. Migrator will assume model version 0.
	at org.unicase.metamodel.util.ModelUtil.getModelVersionNumber(ModelUtil.java:802)
	at org.unicase.emfstore.startup.MigrationManager.migrateModel(MigrationManager.java:50)
	at org.unicase.emfstore.EmfStoreController.run(EmfStoreController.java:114)
	at org.unicase.emfstore.EmfStoreController.start(EmfStoreController.java:83)
	at org.eclipse.equinox.internal.app.EclipseAppHandle.run(EclipseAppHandle.java:196)
	at org.eclipse.core.runtime.internal.adaptor.EclipseAppLauncher.runApplication(EclipseAppLauncher.java:110)
	at org.eclipse.core.runtime.internal.adaptor.EclipseAppLauncher.start(EclipseAppLauncher.java:79)
	at org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.run(EclipseStarter.java:369)
	at org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.run(EclipseStarter.java:179)
	at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
	at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(Unknown Source)
	at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(Unknown Source)
	at java.lang.reflect.Method.invoke(Unknown Source)
	at org.eclipse.equinox.launcher.Main.invokeFramework(Main.java:619)
	at org.eclipse.equinox.launcher.Main.basicRun(Main.java:574)
	at org.eclipse.equinox.launcher.Main.run(Main.java:1407)
	at org.eclipse.equinox.launcher.Main.main(Main.java:1383)
There is 0 Model Version(s) registered for the given model. Migrator will assume model version 0.
org.unicase.metamodel.util.MalformedModelVersionException: There is 0 Model Version(s) registered for the given model. Migrator will assume model version 0.
	at org.unicase.metamodel.util.ModelUtil.getModelVersionNumber(ModelUtil.java:802)
	at org.unicase.emfstore.startup.MigrationManager.migrateModel(MigrationManager.java:50)
	at org.unicase.emfstore.EmfStoreController.run(EmfStoreController.java:114)
	at org.unicase.emfstore.EmfStoreController.start(EmfStoreController.java:83)
	at org.eclipse.equinox.internal.app.EclipseAppHandle.run(EclipseAppHandle.java:196)
	at org.eclipse.core.runtime.internal.adaptor.EclipseAppLauncher.runApplication(EclipseAppLauncher.java:110)
	at org.eclipse.core.runtime.internal.adaptor.EclipseAppLauncher.start(EclipseAppLauncher.java:79)
	at org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.run(EclipseStarter.java:369)
	at org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.run(EclipseStarter.java:179)
	at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
	at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(Unknown Source)
	at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(Unknown Source)
	at java.lang.reflect.Method.invoke(Unknown Source)
	at org.eclipse.equinox.launcher.Main.invokeFramework(Main.java:619)
	at org.eclipse.equinox.launcher.Main.basicRun(Main.java:574)
	at org.eclipse.equinox.launcher.Main.run(Main.java:1407)
	at org.eclipse.equinox.launcher.Main.main(Main.java:1383)

!ENTRY org.unicase.metamodel 1 1 2010-11-25 16:59:58.812
!MESSAGE Using RessourceStorage "org.unicase.emfstore.storage.XMLStorage".
Using RessourceStorage "org.unicase.emfstore.storage.XMLStorage".

!ENTRY org.unicase.metamodel 1 1 2010-11-25 16:59:58.906
!MESSAGE Validating serverspace ...
Validating serverspace ...
Validation: Resolving all elements...
Errors: 0
Validation took: 0 ms

Validation: Checking ModelElementIds...
Errors: 0
Validation took: 0 ms

Validation: Project generation compare ...
Errors: 0
Validation took: 0 ms


!ENTRY org.unicase.metamodel 1 1 2010-11-25 16:59:58.906
!MESSAGE Validation complete.
Validation complete.

!ENTRY org.unicase.metamodel 1 1 2010-11-25 16:59:58.906
!MESSAGE History cache has been initialized.
History cache has been initialized.

!ENTRY org.unicase.metamodel 1 1 2010-11-25 16:59:58.921
!MESSAGE Couldn't load password file from path: D:/Documents/pelouas/Program Files/eclipse/EMFStoreServer\.\conf\user.properties
Couldn't load password file from path: D:/Documents/pelouas/Program Files/eclipse/EMFStoreServer\.\conf\user.properties

!ENTRY org.unicase.metamodel 2 2 2010-11-25 16:59:58.937
!MESSAGE UNICASE Model wasn't added to launch configuration.
UNICASE Model wasn't added to launch configuration.

!ENTRY org.eclipse.core.runtime 4 2 2010-11-25 16:59:58.937
!MESSAGE Problems occurred when invoking code from plug-in: "org.eclipse.core.runtime".
!STACK 0
java.lang.NullPointerException
	at org.unicase.emfstore.EmfStoreController$1.logging(EmfStoreController.java:157)
	at org.eclipse.core.internal.runtime.Log$1.run(Log.java:66)
	at org.eclipse.core.runtime.SafeRunner.run(SafeRunner.java:42)
	at org.eclipse.core.internal.runtime.Log.log(Log.java:73)
	at org.unicase.metamodel.util.ModelUtil.log(ModelUtil.java:563)
	at org.unicase.metamodel.util.ModelUtil.logWarning(ModelUtil.java:601)
	at org.unicase.emfstore.startup.ExtensionManager.checkModel(ExtensionManager.java:89)
	at org.unicase.emfstore.EmfStoreController.run(EmfStoreController.java:130)
	at org.unicase.emfstore.EmfStoreController.start(EmfStoreController.java:83)
	at org.eclipse.equinox.internal.app.EclipseAppHandle.run(EclipseAppHandle.java:196)
	at org.eclipse.core.runtime.internal.adaptor.EclipseAppLauncher.runApplication(EclipseAppLauncher.java:110)
	at org.eclipse.core.runtime.internal.adaptor.EclipseAppLauncher.start(EclipseAppLauncher.java:79)
	at org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.run(EclipseStarter.java:369)
	at org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.run(EclipseStarter.java:179)
	at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
	at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(Unknown Source)
	at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(Unknown Source)
	at java.lang.reflect.Method.invoke(Unknown Source)
	at org.eclipse.equinox.launcher.Main.invokeFramework(Main.java:619)
	at org.eclipse.equinox.launcher.Main.basicRun(Main.java:574)
	at org.eclipse.equinox.launcher.Main.run(Main.java:1407)
	at org.eclipse.equinox.launcher.Main.main(Main.java:1383)
25 nov. 2010 16:59:59 sun.rmi.server.UnicastServerRef logCall
PLUS FIN: RMI TCP Connection(1)-140.94.111.198: [140.94.111.198: sun.rmi.registry.RegistryImpl[0:0:0, 0]: void rebind(java.lang.String, java.rmi.Remote)]
RMIConnectionHandler is running.
25 nov. 2010 16:59:59 sun.rmi.server.UnicastServerRef logCall
PLUS FIN: RMI TCP Connection(1)-140.94.111.198: [140.94.111.198: sun.rmi.registry.RegistryImpl[0:0:0, 0]: void rebind(java.lang.String, java.rmi.Remote)]
RMIAdminConnectionHandler is running.

!ENTRY org.unicase.metamodel 1 1 2010-11-25 16:59:59.640
!MESSAGE Started XML RPC Webserver on port: 8080
Started XML RPC Webserver on port: 8080

!ENTRY org.unicase.metamodel 1 1 2010-11-25 16:59:59.671
!MESSAGE Notifying post startup listener
Notifying post startup listener

!ENTRY org.unicase.metamodel 1 1 2010-11-25 16:59:59.718
!MESSAGE Backchannel initiated successfully.
Backchannel initiated successfully.

!ENTRY org.unicase.metamodel 1 1 2010-11-25 16:59:59.718
!MESSAGE Initialitation COMPLETE.
Initialitation COMPLETE.

!ENTRY org.unicase.metamodel 1 1 2010-11-25 16:59:59.718
!MESSAGE Server is RUNNING...
Server is RUNNING...


Does someone has an idea of what could be wrong ?
I'm using the Helios version of Eclipse, on XP, and with the EMFStore 6.2 (last) version. I can provide more information if needed.

Thank you for your help !
Re: [EMFStore] "0 Model Version(s) registered" error [message #641504 is a reply to message #641490] Thu, 25 November 2010 12:20 Go to previous messageGo to next message
Maximilian Koegel is currently offline Maximilian Koegel
Messages: 188
Registered: July 2009
Senior Member
Hi Guillaume,

everything should be fine and working since the server states: Server is
RUNNING.... However I see that these are ugly warnings...;) We have
already removed these warnings, but the new version has not been
released yet.
The first warning by the way is only related to model migration and not
relevant as long as you do not want to migrate a model. The second
warning is a bug with Helios but only harms logging and no other
functionality.

Hope this helps!

Cheers,
Maximilian

On 11/25/10 5:15 PM, Guillaume P. wrote:
> Hi !
>
> I would like to test the EMFStore framework. So I followed the two video
> tutorials to install everything, to prepare the EMF model (and
> *.genmodel), and to launch a server using these models, but I have
> always the same error (even if I use directly the provided Library
> example):
>
> *------------------*
> | unicase EmfStore |
> *------------------*
> !SESSION 2010-11-25 16:59:55.593
> -----------------------------------------------
> eclipse.buildId=unknown
> java.version=1.6.0_13
> java.vendor=Sun Microsystems Inc.
> BootLoader constants: OS=win32, ARCH=x86, WS=win32, NL=fr_FR
> Framework arguments: -product org.unicase.emfstore.server
> -EMFStoreHome=D:/Documents/pelouas/Program Files/eclipse/EMFStoreServer
> Command-line arguments: -product org.unicase.emfstore.server -data
> D:\Documents\pelouas\workspace/../runtime-EMFStore_Server -dev
> file:D:/Documents/pelouas/workspace/.metadata/.plugins/org.e clipse.pde.core/EMFStore
> Server/dev.properties -os win32 -ws win32 -arch x86 -consoleLog
> -EMFStoreHome=D:/Documents/pelouas/Program Files/eclipse/EMFStoreServer
>
> !ENTRY org.unicase.metamodel 1 1 2010-11-25 16:59:58.515
> !MESSAGE Property file read. (D:\Documents\pelouas\Program
> Files\eclipse\EMFStoreServer\.\conf\es.properties)
> Property file read. (D:\Documents\pelouas\Program
> Files\eclipse\EMFStoreServer\.\conf\es.properties)
>
> !ENTRY org.unicase.metamodel 2 2 2010-11-25 16:59:58.531
> !MESSAGE There is 0 Model Version(s) registered for the given model.
> Migrator will assume model version 0.
> !STACK 0
> org.unicase.metamodel.util.MalformedModelVersionException: There is 0
> Model Version(s) registered for the given model. Migrator will assume
> model version 0.
> at
> org.unicase.metamodel.util.ModelUtil.getModelVersionNumber(M odelUtil.java:802)
>
> at
> org.unicase.emfstore.startup.MigrationManager.migrateModel(M igrationManager.java:50)
>
> at org.unicase.emfstore.EmfStoreController.run(EmfStoreControll er.java:114)
> at
> org.unicase.emfstore.EmfStoreController.start(EmfStoreContro ller.java:83)
> at
> org.eclipse.equinox.internal.app.EclipseAppHandle.run(Eclips eAppHandle.java:196)
>
> at
> org.eclipse.core.runtime.internal.adaptor.EclipseAppLauncher .runApplication(EclipseAppLauncher.java:110)
>
> at
> org.eclipse.core.runtime.internal.adaptor.EclipseAppLauncher .start(EclipseAppLauncher.java:79)
>
> at
> org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.run(EclipseS tarter.java:369)
>
> at
> org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.run(EclipseS tarter.java:179)
>
> at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
> at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(Unknown Source)
> at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(Unknown Source)
> at java.lang.reflect.Method.invoke(Unknown Source)
> at org.eclipse.equinox.launcher.Main.invokeFramework(Main.java: 619)
> at org.eclipse.equinox.launcher.Main.basicRun(Main.java:574)
> at org.eclipse.equinox.launcher.Main.run(Main.java:1407)
> at org.eclipse.equinox.launcher.Main.main(Main.java:1383)
> There is 0 Model Version(s) registered for the given model. Migrator
> will assume model version 0.
> org.unicase.metamodel.util.MalformedModelVersionException: There is 0
> Model Version(s) registered for the given model. Migrator will assume
> model version 0.
> at
> org.unicase.metamodel.util.ModelUtil.getModelVersionNumber(M odelUtil.java:802)
>
> at
> org.unicase.emfstore.startup.MigrationManager.migrateModel(M igrationManager.java:50)
>
> at org.unicase.emfstore.EmfStoreController.run(EmfStoreControll er.java:114)
> at
> org.unicase.emfstore.EmfStoreController.start(EmfStoreContro ller.java:83)
> at
> org.eclipse.equinox.internal.app.EclipseAppHandle.run(Eclips eAppHandle.java:196)
>
> at
> org.eclipse.core.runtime.internal.adaptor.EclipseAppLauncher .runApplication(EclipseAppLauncher.java:110)
>
> at
> org.eclipse.core.runtime.internal.adaptor.EclipseAppLauncher .start(EclipseAppLauncher.java:79)
>
> at
> org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.run(EclipseS tarter.java:369)
>
> at
> org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.run(EclipseS tarter.java:179)
>
> at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
> at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(Unknown Source)
> at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(Unknown Source)
> at java.lang.reflect.Method.invoke(Unknown Source)
> at org.eclipse.equinox.launcher.Main.invokeFramework(Main.java: 619)
> at org.eclipse.equinox.launcher.Main.basicRun(Main.java:574)
> at org.eclipse.equinox.launcher.Main.run(Main.java:1407)
> at org.eclipse.equinox.launcher.Main.main(Main.java:1383)
>
> !ENTRY org.unicase.metamodel 1 1 2010-11-25 16:59:58.812
> !MESSAGE Using RessourceStorage "org.unicase.emfstore.storage.XMLStorage".
> Using RessourceStorage "org.unicase.emfstore.storage.XMLStorage".
>
> !ENTRY org.unicase.metamodel 1 1 2010-11-25 16:59:58.906
> !MESSAGE Validating serverspace ...
> Validating serverspace ...
> Validation: Resolving all elements...
> Errors: 0
> Validation took: 0 ms
>
> Validation: Checking ModelElementIds...
> Errors: 0
> Validation took: 0 ms
>
> Validation: Project generation compare ...
> Errors: 0
> Validation took: 0 ms
>
>
> !ENTRY org.unicase.metamodel 1 1 2010-11-25 16:59:58.906
> !MESSAGE Validation complete.
> Validation complete.
>
> !ENTRY org.unicase.metamodel 1 1 2010-11-25 16:59:58.906
> !MESSAGE History cache has been initialized.
> History cache has been initialized.
>
> !ENTRY org.unicase.metamodel 1 1 2010-11-25 16:59:58.921
> !MESSAGE Couldn't load password file from path:
> D:/Documents/pelouas/Program
> Files/eclipse/EMFStoreServer\.\conf\user.properties
> Couldn't load password file from path: D:/Documents/pelouas/Program
> Files/eclipse/EMFStoreServer\.\conf\user.properties
>
> !ENTRY org.unicase.metamodel 2 2 2010-11-25 16:59:58.937
> !MESSAGE UNICASE Model wasn't added to launch configuration.
> UNICASE Model wasn't added to launch configuration.
>
> !ENTRY org.eclipse.core.runtime 4 2 2010-11-25 16:59:58.937
> !MESSAGE Problems occurred when invoking code from plug-in:
> "org.eclipse.core.runtime".
> !STACK 0
> java.lang.NullPointerException
> at
> org.unicase.emfstore.EmfStoreController$1.logging(EmfStoreCo ntroller.java:157)
>
> at org.eclipse.core.internal.runtime.Log$1.run(Log.java:66)
> at org.eclipse.core.runtime.SafeRunner.run(SafeRunner.java:42)
> at org.eclipse.core.internal.runtime.Log.log(Log.java:73)
> at org.unicase.metamodel.util.ModelUtil.log(ModelUtil.java:563)
> at org.unicase.metamodel.util.ModelUtil.logWarning(ModelUtil.ja va:601)
> at
> org.unicase.emfstore.startup.ExtensionManager.checkModel(Ext ensionManager.java:89)
>
> at org.unicase.emfstore.EmfStoreController.run(EmfStoreControll er.java:130)
> at
> org.unicase.emfstore.EmfStoreController.start(EmfStoreContro ller.java:83)
> at
> org.eclipse.equinox.internal.app.EclipseAppHandle.run(Eclips eAppHandle.java:196)
>
> at
> org.eclipse.core.runtime.internal.adaptor.EclipseAppLauncher .runApplication(EclipseAppLauncher.java:110)
>
> at
> org.eclipse.core.runtime.internal.adaptor.EclipseAppLauncher .start(EclipseAppLauncher.java:79)
>
> at
> org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.run(EclipseS tarter.java:369)
>
> at
> org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter.run(EclipseS tarter.java:179)
>
> at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
> at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(Unknown Source)
> at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(Unknown Source)
> at java.lang.reflect.Method.invoke(Unknown Source)
> at org.eclipse.equinox.launcher.Main.invokeFramework(Main.java: 619)
> at org.eclipse.equinox.launcher.Main.basicRun(Main.java:574)
> at org.eclipse.equinox.launcher.Main.run(Main.java:1407)
> at org.eclipse.equinox.launcher.Main.main(Main.java:1383)
> 25 nov. 2010 16:59:59 sun.rmi.server.UnicastServerRef logCall
> PLUS FIN: RMI TCP Connection(1)-140.94.111.198: [140.94.111.198:
> sun.rmi.registry.RegistryImpl[0:0:0, 0]: void rebind(java.lang.String,
> java.rmi.Remote)]
> RMIConnectionHandler is running.
> 25 nov. 2010 16:59:59 sun.rmi.server.UnicastServerRef logCall
> PLUS FIN: RMI TCP Connection(1)-140.94.111.198: [140.94.111.198:
> sun.rmi.registry.RegistryImpl[0:0:0, 0]: void rebind(java.lang.String,
> java.rmi.Remote)]
> RMIAdminConnectionHandler is running.
>
> !ENTRY org.unicase.metamodel 1 1 2010-11-25 16:59:59.640
> !MESSAGE Started XML RPC Webserver on port: 8080
> Started XML RPC Webserver on port: 8080
>
> !ENTRY org.unicase.metamodel 1 1 2010-11-25 16:59:59.671
> !MESSAGE Notifying post startup listener
> Notifying post startup listener
>
> !ENTRY org.unicase.metamodel 1 1 2010-11-25 16:59:59.718
> !MESSAGE Backchannel initiated successfully.
> Backchannel initiated successfully.
>
> !ENTRY org.unicase.metamodel 1 1 2010-11-25 16:59:59.718
> !MESSAGE Initialitation COMPLETE.
> Initialitation COMPLETE.
>
> !ENTRY org.unicase.metamodel 1 1 2010-11-25 16:59:59.718
> !MESSAGE Server is RUNNING...
> Server is RUNNING...
>
> Does someone has an idea of what could be wrong ?
> I'm using the Helios version of Eclipse, on XP, and with the EMFStore
> 6.2 (last) version. I can provide more information if needed.
>
> Thank you for your help !
Re: [EMFStore] "0 Model Version(s) registered" error [message #641612 is a reply to message #641504] Fri, 26 November 2010 05:14 Go to previous messageGo to next message
Guillaume P. is currently offline Guillaume P.
Messages: 69
Registered: June 2010
Location: Toulouse, France
Member
Yes, you're right, it's working perfectly if I ignore these errors !
I had other exceptions, but it was a problem on my side (bad re-generation of my EMF model code, which produced an incorrect plugin.xml file).

But I have some more questions:
- Is the backchannel implemented (as I don't see it working in the sample interface) ?
- When creating a new user, I cannot chose the password... where is it configurable ? what is the default password for a new user ?
- How to access the EMFStore Client API ? It seem's that the "org.unicase.emfstore.client.source" (I don't find the not-source version) does not exports any package...

And at last, a more global question: I'm currently testing different solutions (CDO, SVN and EMF based system, ... and EMFStore) in order develop some big solution for my enterprise (by "big", I mean managing big models, with something like 80 000 objects, about 20 simultaneous users, advanced search features over all the model, ...).
So, do you think your solution is currently sufficiently mature to be used in such project, or is there some important bugs or important features missing ?
Moreover, what are EMFStore advantages compared to CDO (as CDO has now an offline mode too, even if it is not documented) ?

I know all of this make a lot of questions, but I'm just discovering your project (I've already tested CDO and a solution with SVN), and it doesn't remains a lot of time for me make the choice between those technologies.

Thank you very much for your future response Smile

Guillaume


[EDIT]: I changed my question about the automatic feedback (which is described as the backchannel on your website), and added a question about the Client API.
[EDIT AGAIN]: I founded a start of solution to use the EMFStore API by using this tutorial and this example (where I see that the used pluggin is not "org.unicase.emfstore.client.source" but "org.unicase.workspace").

[Updated on: Fri, 26 November 2010 09:23]

Report message to a moderator

Re: [EMFStore] "0 Model Version(s) registered" error [message #641970 is a reply to message #641612] Mon, 29 November 2010 07:18 Go to previous messageGo to next message
Maximilian Koegel is currently offline Maximilian Koegel
Messages: 188
Registered: July 2009
Senior Member
Hi Guillaume,

comments inline...

> Yes, you're right, it's working perfectly if I ignore these errors !
> I had other exceptions, but it was a problem on my side (bad
> re-generation of my EMF model code, which produced an incorrect
> plugin.xml file).
OK, great!


> But I have some more questions:
> - Is there a feature allowing efficient auto-feedback (updating
> automatically local model when a remote change occurs, and this without
> reloading all the model) ?
Yes, there is a feature called backchannel, which allows you to be
notified when the remote model changes. You can then let the local model
update from the server. This will be efficient since only the changes
will be transferred, not the whole model. There is almost no
documentation on the backchannel feature at the moment. But if you would
like to use it I can definitely help you and write some documentation.
The feature is used by the RedView project for example.

> - When creating a new user, I cannot chose the password... where is it
> configurable ? what is the default password for a new user ?
Authentication can be configured in the es.properties:
http://code.google.com/p/unicase/wiki/EMFStore_Configuration
It is configured via the parameters
emfstore.accesscontrol.authentication.policy and the other parameters
below that in the config. Users can be authenticated against LDAP or a
plain text file. Currently there is no way to set the password in the
UI, but we plan on having this feature. If you would like to have it let
me know and I will increase priority.


> And at last, a more global question: I'm currently testing different
> solutions (CDO, SVN and EMF based system, ... and EMFStore) in order
> develop some big solution for my enterprise (by "big", I mean managing
> big models, with something like 80 000 objects, about 20 simultaneous
> users, advanced search features over all the model, ...).
We test with 100.000+ elements. 20 simultaneous users seems no problem
to me, we have far more than that in existing installations. Concerning
the search features, EMFStore is a fast as EMF is since you have a local
copy of the model on the client.

> So, do you think your solution is currently sufficiently mature to be
> used in such project, or is there some important bugs or important
> features missing ?
Yes I do think it is sufficiently mature. We are already using it in
production software. To our knowledge no important feature is missing,
but this depends on your use case...;). I suggest to have a telco and
discuss this live on Skype. I sent you an email to your gmail adress
with my nickname.

> Moreover, what are EMFStore advantages compared to CDO (as CDO has now
> an offline mode too, even if it is not documented) ?
The offline mode of CDO does not support interactive merging to my best
knowledge, so the client application code has to merge models in case of
a conflict manually.

> I know all of this make a lot of questions, but I'm just discovering
> your project (I've already tested CDO and a solution with SVN), and it
> doesn't remains a lot of time for me make the choice between those
> technologies.
This is perfectly fine, I understand this! Actually it is great that you
ask all these questions since they will help other people in the future
if they read this newsgroup. When I started with EMF there was almost no
question that had not already been answered (by Ed ;) ). So let´s try
and do that for EMFStore!

Cheers,
Maximilian

>
> Thank you very much for your future response :)
>
> Guillaume
Re: [EMFStore] "0 Model Version(s) registered" error [message #643338 is a reply to message #641970] Mon, 06 December 2010 09:38 Go to previous messageGo to next message
Guillaume P. is currently offline Guillaume P.
Messages: 69
Registered: June 2010
Location: Toulouse, France
Member
Hi Maximilian !

Yes, I would be interested by a backchannel documentation (or example), as I would be interested by the user password manager implementation.

After our discussion, I tried several thing to resolve my problem, but I only finished by broking the model stored on the EMF Store server, making the server restart impossible (because of validation problems). So I reseted the EMF Store server (is there any way to clean the server when such problem occurs ?).

But now, I have another problem: I'm trying to create a sample project, but when creating a new root object, I have the following exception:

Quote:
org.eclipse.emf.ecore.xmi.PackageNotFoundException: Package with uri 'http:///LibraryGroup.ecore' not found. ( file:///D:/Documents/xxx/Program%20Files/eclipse/virtualUnic aseUri, 5, 165)
at org.eclipse.emf.ecore.xmi.impl.XMLHandler.getPackageForURI(X MLHandler.java:2591)
at org.eclipse.emf.ecore.xmi.impl.XMLHandler.getFactoryForPrefi x(XMLHandler.java:2422)
at org.eclipse.emf.ecore.xmi.impl.XMLHandler.createObjectFromTy peName(XMLHandler.java:2072)
at org.eclipse.emf.ecore.xmi.impl.XMLHandler.createObject(XMLHa ndler.java:2031)
at org.eclipse.emf.ecore.xmi.impl.XMIHandler.createObject(XMIHa ndler.java:134)
at org.eclipse.emf.ecore.xmi.impl.XMLHandler.handleFeature(XMLH andler.java:1840)
at org.eclipse.emf.ecore.xmi.impl.XMLHandler.processElement(XML Handler.java:1023)
at org.eclipse.emf.ecore.xmi.impl.XMIHandler.processElement(XMI Handler.java:87)
at org.eclipse.emf.ecore.xmi.impl.XMLHandler.startElement(XMLHa ndler.java:1001)
at org.eclipse.emf.ecore.xmi.impl.XMLHandler.startElement(XMLHa ndler.java:712)
at org.eclipse.emf.ecore.xmi.impl.XMIHandler.startElement(XMIHa ndler.java:169)
at com.sun.org.apache.xerces.internal.parsers.AbstractSAXParser .startElement(Unknown Source)
at com.sun.org.apache.xerces.internal.parsers.AbstractXMLDocume ntParser.emptyElement(Unknown Source)
at com.sun.org.apache.xerces.internal.impl.XMLDocumentFragmentS cannerImpl.scanStartElement(Unknown Source)
at com.sun.org.apache.xerces.internal.impl.XMLDocumentFragmentS cannerImpl$FragmentContentDriver.next(Unknown Source)
at com.sun.org.apache.xerces.internal.impl.XMLDocumentScannerIm pl.next(Unknown Source)
at com.sun.org.apache.xerces.internal.impl.XMLDocumentFragmentS cannerImpl.scanDocument(Unknown Source)
at com.sun.org.apache.xerces.internal.parsers.XML11Configuratio n.parse(Unknown Source)
at com.sun.org.apache.xerces.internal.parsers.XML11Configuratio n.parse(Unknown Source)
at com.sun.org.apache.xerces.internal.parsers.XMLParser.parse(U nknown Source)
at com.sun.org.apache.xerces.internal.parsers.AbstractSAXParser .parse(Unknown Source)
at com.sun.org.apache.xerces.internal.jaxp.SAXParserImpl$JAXPSA XParser.parse(Unknown Source)
at javax.xml.parsers.SAXParser.parse(Unknown Source)
at org.eclipse.emf.ecore.xmi.impl.XMLLoadImpl.load(XMLLoadImpl. java:181)
... 22 more


I don't understand how package URIs (which I thought being only an identifier) should be formated to be valid. Could you give me some help on this point please ?

Best regards,

Guillaume
Re: [EMFStore] "0 Model Version(s) registered" error [message #643375 is a reply to message #643338] Mon, 06 December 2010 11:42 Go to previous messageGo to next message
Maximilian Koegel is currently offline Maximilian Koegel
Messages: 188
Registered: July 2009
Senior Member
Hi Guillaume,


> Yes, I would be interested by a backchannel documentation (or example),
OK, I will add documentation for this, it might take to the end of
December. If you have any questions now, please do not hesitate to ask.

> as I would be interested by the user password manager implementation.
What do you mean by this?

> > After our discussion, I tried several thing to resolve my problem, but I
> only finished by broking the model stored on the EMF Store server,
> making the server restart impossible (because of validation problems).
> So I reseted the EMF Store server (is there any way to clean the server
> when such problem occurs ?).
Can you send me an exception and provide me with more description ;)


> But now, I have another problem: I'm trying to create a sample project,
> but when creating a new root object, I have the following exception:
>
> Quote:
>> org.eclipse.emf.ecore.xmi.PackageNotFoundException: Package with uri
>> 'http:///LibraryGroup.ecore' not found. (
>> file:///D:/Documents/xxx/Program%20Files/eclipse/virtualUnic aseUri,
>
> I don't understand how package URIs (which I thought being only an
> identifier) should be formated to be valid. Could you give me some help
> on this point please ?
Did you configure your model plugin to launch with the server in the
server configuration? I think this is the problem, the server "does not
know" your model.

Cheers,
Maximilian

>
> Best regards,
>
> Guillaume
Re: [EMFStore] "0 Model Version(s) registered" error [message #643611 is a reply to message #643375] Tue, 07 December 2010 11:12 Go to previous messageGo to next message
Guillaume P. is currently offline Guillaume P.
Messages: 69
Registered: June 2010
Location: Toulouse, France
Member
>> Yes, I would be interested by a backchannel documentation (or example),
> OK, I will add documentation for this, it might take to the end of
> December. If you have any questions now, please do not hesitate to ask.

Thank you ! Smile

>> as I would be interested by the user password manager implementation.
> What do you mean by this?
I'm speaking about some UI to set the users passwords... but it's not urgent. Wink

>> After our discussion, I tried several thing to resolve my problem, but I
>> only finished by broking the model stored on the EMF Store server,
>> making the server restart impossible (because of validation problems).
>> So I reseted the EMF Store server (is there any way to clean the server
>> when such problem occurs ?).
> Can you send me an exception and provide me with more description Wink
Well... I have no more this error as I reseted everything :-/ But I remember the exception raised by the server when starting (before shutting down) was telling that the model validation were failing. Sorry but I don't remember more :-/

>> But now, I have another problem: ...
> Did you configure your model plugin to launch with the server in the
> server configuration? I think this is the problem, the server "does not
> know" your model.
No, my model plugins are correctly included into the server run configuration... the error probably comes from elsewhere :-/

Regards,
Guillaume
Re: [EMFStore] "0 Model Version(s) registered" error [message #643618 is a reply to message #643611] Tue, 07 December 2010 11:29 Go to previous messageGo to next message
Guillaume P. is currently offline Guillaume P.
Messages: 69
Registered: June 2010
Location: Toulouse, France
Member
I found the problem: the following extension was missing in my model plugin (I don't know why):

<extension point="org.eclipse.emf.ecore.generated_package">
      <package
            uri="http:///LibraryGroup.ecore"
            class="LibraryGroup.LibraryGroupPackage"
            genModel="model/LibraryGroup.genmodel"/>
   </extension>
Re: [EMFStore] "0 Model Version(s) registered" error [message #643638 is a reply to message #643618] Tue, 07 December 2010 12:29 Go to previous messageGo to next message
Ed Merks is currently offline Ed Merks
Messages: 26013
Registered: July 2009
Senior Member
Once the plug.xml exists, it won't be regenerated...

Guillaume P. wrote:
> I found the problem: the following extension was missing in my model
> plugin (I don't know why):
>
> <extension point="org.eclipse.emf.ecore.generated_package">
> <package
> uri="http:///LibraryGroup.ecore"
> class="LibraryGroup.LibraryGroupPackage"
> genModel="model/LibraryGroup.genmodel"/>
> </extension>
Re: [EMFStore] "0 Model Version(s) registered" error [message #643799 is a reply to message #643611] Wed, 08 December 2010 05:16 Go to previous message
Maximilian Koegel is currently offline Maximilian Koegel
Messages: 188
Registered: July 2009
Senior Member
Hi,

comment inline ;)

>>> Yes, I would be interested by a backchannel documentation (or example),
>> OK, I will add documentation for this, it might take to the end of
>> December. If you have any questions now, please do not hesitate to ask.
>
> Thank you ! :)
Don´t thank me before I have done it ;))

>>> as I would be interested by the user password manager implementation.
>> What do you mean by this?
> I'm speaking about some UI to set the users passwords... but it's not
> urgent. ;)
OK, I get it! I planned this as a feature into the next sprint already,
it is definitely a good point!

>>> But now, I have another problem: ...
>> Did you configure your model plugin to launch with the server in the
>> server configuration? I think this is the problem, the server "does
>> not know" your model.
> No, my model plugins are correctly included into the server run
> configuration... the error probably comes from elsewhere :-/
I see you already found the problem (see next post).

Cheers,
Maximilian

>
> Regards,
> Guillaume
>
Previous Topic:How to create a dynamic instances of two dependant Metamodels
Next Topic:Comparing GMF Resources
Goto Forum:
  


Current Time: Thu Aug 28 23:25:51 EDT 2014

Powered by FUDForum. Page generated in 0.11310 seconds