Eclipse Community Forums
Forum Search:

Search      Help    Register    Login    Home
Home » Modeling » BPEL Designer » Problem adding Apache ODE v1.x server in eclipse
Problem adding Apache ODE v1.x server in eclipse [message #560000] Mon, 20 September 2010 12:33 Go to next message
diwakar is currently offline diwakar
Messages: 9
Registered: September 2010
Junior Member
While installing or adding Apache ODE v1.x server from server palette. Apache ODE server is displayed in server Palette and it shows "Apache ODE v1.x server [stopped]"

when starting the ODE server an error box appears with the message "Server port In Use http 8080". If i change the port no. from 8080 to 9090, then the error box with message "Server port failed to start" appears. I dont know what is the error in adding that server.



Note: Apache Tomcat is running in port 8080. Apache ODE Server requires Tomcat server in Up/Running condition.


Java Virtual Machine Launcher displays:
"could not find the main class : org,apache.catalina.startup.Bootstrap. Program will exist."


Message from console:

java.lang.NoClassDefFoundError: org/apache/juli/logging/LogFactory
at org.apache.catalina.startup.Bootstrap.<clinit>(Bootstrap.java:55)
Caused by: java.lang.ClassNotFoundException: org.apache.juli.logging.LogFactory
at java.net.URLClassLoader$1.run(Unknown Source)
at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
at java.net.URLClassLoader.findClass(Unknown Source)
at java.lang.ClassLoader.loadClass(Unknown Source)
at sun.misc.Launcher$AppClassLoader.loadClass(Unknown Source)
at java.lang.ClassLoader.loadClass(Unknown Source)
... 1 more

[Updated on: Mon, 20 September 2010 12:55]

Report message to a moderator

Re: Problem adding Apache ODE v1.x server in eclipse [message #560193 is a reply to message #560000] Tue, 21 September 2010 09:59 Go to previous messageGo to next message
Robert Brodt is currently offline Robert Brodt
Messages: 539
Registered: August 2010
Location: Colorado Springs, CO
Senior Member

Hi diwakar,

After fiddling around with this for a bit, I was finally able to get it to work (but I still don't fully understand everything going on under the covers Wink

Apparently eclipse provides its own launch configuration if you're going to manage the server from the eclipse IDE (start/stop and deploy/undeploy). The port number is set in the "Server/Runtime Environment" preferences in eclipse, but I found that I also had to change the port number in $CATALINA_HOME/conf/server.xml to match this. After that I was able to start/stop the ODE server and deploy/undeploy BPEL processes; the ODE console also works on http://localhost:9090/ode/index.html

I'm not sure what's going on with your configuration - do you have both Tomcat and ODE servers configured from your eclipse IDE? Maybe you have another httpd running on port 8080?
Re: Problem adding Apache ODE v1.x server in eclipse [message #593804 is a reply to message #560193] Tue, 21 September 2010 14:26 Go to previous messageGo to next message
diwakar is currently offline diwakar
Messages: 9
Registered: September 2010
Junior Member
Thanks for your reply Bob,

but i don't know which port no should i change in server.xml, so kindly help.

This is the server.xml file.

<?xml version='1.0' encoding='utf-8'?>
<!--
Licensed to the Apache Software Foundation (ASF) under one or more
contributor license agreements. See the NOTICE file distributed with
this work for additional information regarding copyright ownership.
The ASF licenses this file to You under the Apache License, Version 2.0
(the "License"); you may not use this file except in compliance with
the License. You may obtain a copy of the License at

http://www.apache.org/licenses/LICENSE-2.0

Unless required by applicable law or agreed to in writing, software
distributed under the License is distributed on an "AS IS" BASIS,
WITHOUT WARRANTIES OR CONDITIONS OF ANY KIND, either express or implied.
See the License for the specific language governing permissions and
limitations under the License.
-->
<!-- Note: A "Server" is not itself a "Container", so you may not
define subcomponents such as "Valves" at this level.
Documentation at /docs/config/server.html
-->
<Server port="8005" shutdown="SHUTDOWN">

<!--APR library loader. Documentation at /docs/apr.html -->
<Listener className="org.apache.catalina.core.AprLifecycleListener" SSLEngine="on" />
<!--Initialize Jasper prior to webapps are loaded. Documentation at /docs/jasper-howto.html -->
<Listener className="org.apache.catalina.core.JasperListener" />
<!-- Prevent memory leaks due to use of particular java/javax APIs-->
<Listener className="org.apache.catalina.core.JreMemoryLeakPreventionListener " />
<Listener className="org.apache.catalina.mbeans.GlobalResourcesLifecycleListener " />

<!-- Global JNDI resources
Documentation at /docs/jndi-resources-howto.html
-->
<GlobalNamingResources>
<!-- Editable user database that can also be used by
UserDatabaseRealm to authenticate users
-->
<Resource name="UserDatabase" auth="Container"
type="org.apache.catalina.UserDatabase"
description="User database that can be updated and saved"
factory="org.apache.catalina.users.MemoryUserDatabaseFactory "
pathname="conf/tomcat-users.xml" />
</GlobalNamingResources>

<!-- A "Service" is a collection of one or more "Connectors" that share
a single "Container" Note: A "Service" is not itself a "Container",
so you may not define subcomponents such as "Valves" at this level.
Documentation at /docs/config/service.html
-->
<Service name="Catalina">

<!--The connectors can use a shared executor, you can define one or more named thread pools-->
<!--
<Executor name="tomcatThreadPool" namePrefix="catalina-exec-"
maxThreads="150" minSpareThreads="4"/>
-->


<!-- A "Connector" represents an endpoint by which requests are received
and responses are returned. Documentation at :
Java HTTP Connector: /docs/config/http.html (blocking & non-blocking)
Java AJP Connector: /docs/config/ajp.html
APR (HTTP/AJP) Connector: /docs/apr.html
Define a non-SSL HTTP/1.1 Connector on port 8080
-->
<Connector port="9090" protocol="HTTP/1.1"
connectionTimeout="20000"
redirectPort="8443" />
<!-- A "Connector" using the shared thread pool-->
<!--
<Connector executor="tomcatThreadPool"
port="8080" protocol="HTTP/1.1"
connectionTimeout="20000"
redirectPort="8443" />
-->
<!-- Define a SSL HTTP/1.1 Connector on port 8443
This connector uses the JSSE configuration, when using APR, the
connector should be using the OpenSSL style configuration
described in the APR documentation -->
<!--
<Connector port="8443" protocol="HTTP/1.1" SSLEnabled="true"
maxThreads="150" scheme="https" secure="true"
clientAuth="false" sslProtocol="TLS" />
-->

<!-- Define an AJP 1.3 Connector on port 8009 -->
<Connector port="8009" protocol="AJP/1.3" redirectPort="8443" />


<!-- An Engine represents the entry point (within Catalina) that processes
every request. The Engine implementation for Tomcat stand alone
analyzes the HTTP headers included with the request, and passes them
on to the appropriate Host (virtual host).
Documentation at /docs/config/engine.html -->

<!-- You should set jvmRoute to support load-balancing via AJP ie :
<Engine name="Catalina" defaultHost="localhost" jvmRoute="jvm1">
-->
<Engine name="Catalina" defaultHost="localhost">

<!--For clustering, please take a look at documentation at:
/docs/cluster-howto.html (simple how to)
/docs/config/cluster.html (reference documentation) -->
<!--
<Cluster className="org.apache.catalina.ha.tcp.SimpleTcpCluster"/>
-->

<!-- This Realm uses the UserDatabase configured in the global JNDI
resources under the key "UserDatabase". Any edits
that are performed against this UserDatabase are immediately
available for use by the Realm. -->
<Realm className="org.apache.catalina.realm.UserDatabaseRealm"
resourceName="UserDatabase"/>

<!-- Define the default virtual host
Note: XML Schema validation will not work with Xerces 2.2.
-->
<Host name="localhost" appBase="webapps"
unpackWARs="true" autoDeploy="true">

<!-- SingleSignOn valve, share authentication between web applications
Documentation at: /docs/config/valve.html -->
<!--
<Valve className="org.apache.catalina.authenticator.SingleSignOn" />
-->

<!-- Access log processes all example.
Documentation at: /docs/config/valve.html -->
<!--
<Valve className="org.apache.catalina.valves.AccessLogValve" directory="logs"
prefix="localhost_access_log." suffix=".txt" pattern="common" resolveHosts="false"/>
-->

</Host>
</Engine>
</Service>
</Server>
Re: Problem adding Apache ODE v1.x server in eclipse [message #626286 is a reply to message #593804] Wed, 22 September 2010 09:24 Go to previous messageGo to next message
Robert Brodt is currently offline Robert Brodt
Messages: 539
Registered: August 2010
Location: Colorado Springs, CO
Senior Member

It's the one here:

<Connector executor="tomcatThreadPool"
port="8080" protocol="HTTP/1.1"
connectionTimeout="20000"
redirectPort="8443" />

change 8080 to 9090 (or whatever you need). Keep in mind that this will change the port for HTTP traffic to that server.

The fact that you seem to have a conflict on port 8080 tells me that you already have another HTTP server (or something) using that port - is that the case?

Is it possible that you are trying to start both the ODE and Tomcat servers; in other words do you have two server configurations in your eclipse IDE (one for ODE 1.x and another for Tomcat Vn.x) and you are starting both of these? If so, you should only start ODE, (not the other one) since that will start up Tomcat - ODE runs as a webapp inside of Tomcat.
Re: Problem adding Apache ODE v1.x server in eclipse [message #626681 is a reply to message #593804] Wed, 22 September 2010 13:01 Go to previous messageGo to next message
diwakar is currently offline diwakar
Messages: 9
Registered: September 2010
Junior Member
Thanks for the reply Bob,

I've installed Tomcat 7.0 (not using Eclipse), and installed apache ODE using Eclipse IDE.

I'm just starting the Apache ODe server from Eclipse IDE, no other server is running from IDE or any other services.

I've changed the port no. 8080 to 9090, but still i'm receiving the error message "Server Apache ODE v1.x Runtime localhost failed to start"

Message from Console:

java.lang.NoClassDefFoundError: org/apache/juli/logging/LogFactory
at org.apache.catalina.startup.Bootstrap.<clinit>(Bootstrap.java:55)
Caused by: java.lang.ClassNotFoundException: org.apache.juli.logging.LogFactory
at java.net.URLClassLoader$1.run(Unknown Source)
at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
at java.net.URLClassLoader.findClass(Unknown Source)
at java.lang.ClassLoader.loadClass(Unknown Source)
at sun.misc.Launcher$AppClassLoader.loadClass(Unknown Source)
at java.lang.ClassLoader.loadClass(Unknown Source)
... 1 more
Exception in thread "main"
Re: Problem adding Apache ODE v1.x server in eclipse [message #627087 is a reply to message #626681] Wed, 22 September 2010 16:35 Go to previous messageGo to next message
Robert Brodt is currently offline Robert Brodt
Messages: 539
Registered: August 2010
Location: Colorado Springs, CO
Senior Member

Oops, my mistake Smile I should have looked at the stack trace from your first post.
It looks like your CLASSPATH is missing the logging classes. Make sure you have tomcat-juli.jar somewhere in your CLASSPATH - your $CATALINA_HOME/bin should have this jar.

BTW, I haven't tried using Tomcat 7 yet - I'm still on 6.0.26 and maybe that's the problem. Try asking on the Tomcat forum for help.

Sorry if I couldn't help you...

Bob
Re: Problem adding Apache ODE v1.x server in eclipse [message #627995 is a reply to message #627087] Thu, 23 September 2010 04:22 Go to previous messageGo to next message
diwakar is currently offline diwakar
Messages: 9
Registered: September 2010
Junior Member
Bob,

I already have tomcat-juli.jar file in $Catalina_home/bin directory, and i have set the Classpath till $Catalina_home/bin.


should i add $Catalina_Home/bin/tomcat-juli.jar in Classpath to avoid this error?. Sad
Re: Problem adding Apache ODE v1.x server in eclipse [message #628490 is a reply to message #627995] Thu, 23 September 2010 09:00 Go to previous messageGo to next message
Robert Brodt is currently offline Robert Brodt
Messages: 539
Registered: August 2010
Location: Colorado Springs, CO
Senior Member

Hmm, ok try this:

1. double-click on the ODE server entry in the Servers view; this should open the server configuration editor

http://wiki.eclipse.org/images/0/0b/Server-config-editor.png

2. in the configuration editor, click the "Open launch configuration" link
3. select "Classpath" in the launch configuration dialog and then "Add externals jars..."
4. navigate to your $CATALINA_HOME/bin and select the tomcat-juli.jar

http://wiki.eclipse.org/images/thumb/7/77/Launch-config.png/583px-Launch-config.png

Hope that helps
Bob
icon14.gif  Re: Problem adding Apache ODE v1.x server in eclipse [message #628660 is a reply to message #628490] Thu, 23 September 2010 11:14 Go to previous messageGo to next message
diwakar is currently offline diwakar
Messages: 9
Registered: September 2010
Junior Member
Thanks Bob,

now it works fine, thanks for the help. Surprised
Re: Problem adding Apache ODE v1.x server in eclipse [message #760341 is a reply to message #628660] Thu, 01 December 2011 20:29 Go to previous messageGo to next message
anandbabu  is currently offline anandbabu
Messages: 4
Registered: December 2011
Junior Member
Hey guys,

thanks for this. I had the same problem and you guys helped me a lot !

Cheers,
-Anand
Re: Problem adding Apache ODE v1.x server in eclipse [message #986922 is a reply to message #560000] Thu, 22 November 2012 06:27 Go to previous messageGo to next message
Roco Escalera is currently offline Roco Escalera
Messages: 3
Registered: November 2012
Junior Member
Thanks so much Bob,

that helped me a lot too.
Re: Problem adding Apache ODE v1.x server in eclipse [message #998410 is a reply to message #628490] Wed, 09 January 2013 18:35 Go to previous messageGo to next message
Ovidiu-FLorin Bogdan is currently offline Ovidiu-FLorin Bogdan
Messages: 1
Registered: January 2013
Junior Member
Thank's a million. You saved me. Very Happy
Re: Problem adding Apache ODE v1.x server in eclipse [message #1225644 is a reply to message #998410] Mon, 30 December 2013 06:27 Go to previous message
Glaucia Campos is currently offline Glaucia Campos
Messages: 1
Registered: December 2013
Junior Member
I could not solve the problem still. I changed the server.xml file and port number in the "Server / Runtime Environment". Also enter the tomcat-juli.jar in Classpath, but I have the following problem:

Dez 30, 2013 9:14:23 AM org.apache.coyote.http11.Http11Protocol pause
Informações: Pausing Coyote HTTP/1.1 on http-8080
Dez 30, 2013 9:14:24 AM org.apache.catalina.core.StandardService stop
Informações: Stopping service Catalina
Dez 30, 2013 9:14:24 AM org.apache.catalina.core.ApplicationContext log
Informações: SessionListener: contextDestroyed()
Dez 30, 2013 9:14:24 AM org.apache.catalina.core.ApplicationContext log
Informações: ContextListener: contextDestroyed()
09:14:24,385 INFO [BpelServerImpl] BPEL Server Stopped.

2013-12-30 11:14:24.388 GMT:
Shutting down instance a816c00e-0143-4336-2842-00000603e350
----------------------------------------------------------------
09:14:24,404 INFO [ODEServer] Shutdown completed.
Dez 30, 2013 9:14:24 AM org.apache.catalina.loader.WebappClassLoader clearReferencesJdbc
Grave: The web application [/ode] registered the JDBC driver [org.apache.derby.jdbc.AutoloadedDriver] but failed to unregister it when the web application was stopped. To prevent a memory leak, the JDBC Driver has been forcibly unregistered.
Dez 30, 2013 9:14:24 AM org.apache.catalina.loader.WebappClassLoader clearReferencesThreads
Grave: The web application [/ode] appears to have started a thread named [Timer-1] but has failed to stop it. This is very likely to create a memory leak.
Dez 30, 2013 9:14:24 AM org.apache.catalina.loader.WebappClassLoader checkThreadLocalMapForLeaks
Grave: The web application [/ode] created a ThreadLocal with key of type [org.apache.derby.iapi.sql.dictionary.TableDescriptor$1] (value [org.apache.derby.iapi.sql.dictionary.TableDescriptor$1@1fb4a983]) and a value of type [java.util.WeakHashMap] (value [{={1}, ={3}}]) but failed to remove it when the web application was stopped. This is very likely to create a memory leak.
Dez 30, 2013 9:14:25 AM org.apache.coyote.http11.Http11Protocol destroy
Informações: Stopping Coyote HTTP/1.1 on http-8080

What do I do to solve it?
Previous Topic:Problem with running the PingPong Example with We Services Explorer
Next Topic:cannot deploy HelloWorld from within eclipse - only manually
Goto Forum:
  


Current Time: Sat Apr 19 12:02:30 EDT 2014

Powered by FUDForum. Page generated in 0.03304 seconds