Eclipse Community Forums
Forum Search:

Search      Help    Register    Login    Home
Home » General (non-technical) » Polish users » uruchamianie apletów 3D
uruchamianie apletów 3D [message #550146] Thu, 29 July 2010 09:44 Go to next message
emil50  is currently offline emil50 Friend
Messages: 2
Registered: July 2010
Junior Member
Witam

Nie jestem zaawansowanym użytkownikiem eclipsa, ale kilka projektów w javie udało mi się uruchomić.
Ostatnio zacząłem poznawać java 3D i tu pojawił się problem.
Przy utworzeniu i uruchomieniu pierwszego projektu 3D owoce pracy są poprawnie wyświetlane - wszystko jest w porządku. Natomiast przy utworzeniu drugiego projektu 3D i uruchomieniu go wyświetla się okno apletu z informacją "applet not initialized" i w konsoli błędy:

"2010-07-29 11:26:15 javax.media.j3d.NativePipeline getSupportedOglVendor
SEVERE: java.lang.UnsatisfiedLinkError: no j3dcore-ogl-chk in java.library.path
java.lang.UnsatisfiedLinkError: no j3dcore-d3d in java.library.path"

Oczywiście dołączam biblioteki 3D do wszystkich projektów, jednak tylko ten jeden, utworzony jako pierwszy, daje się poprawnie uruchomić. Nawet jeśli w dwóch projektach są te same kody.
Eksperymentuję więc z rożnymi kodami tylko w tym jednym (jako pierwszym utworzonym) projekcie co jest trochę uciążliwe.

Proszę o pomoc
Re: uruchamianie apletów 3D [message #552107 is a reply to message #550146] Tue, 10 August 2010 21:23 Go to previous messageGo to next message
Tomasz Zarna is currently offline Tomasz ZarnaFriend
Messages: 165
Registered: July 2009
Senior Member
Porównaj pliki .project i .classpath z obydwu projektów. Jeśli rzeczywiście dołaczasz "biblioteki 3D do wszystkich projektów" to powinny się różnić tylko nazwą w .project.

Jeśli to nie pomoże to sprawdź obydwa launch configuration dla Twoich projektów (dostępne w menu Run > Run....). Zawartość każdej zakładki powinna być taka sama, oczywiście z wyłączeniem nazwy projektu, pakietów, nazw klas itp
Re: uruchamianie apletów 3D [message #552446 is a reply to message #552107] Thu, 12 August 2010 09:30 Go to previous messageGo to next message
emil50  is currently offline emil50 Friend
Messages: 2
Registered: July 2010
Junior Member
Porównałem, wszystko jest w porządku. Ścieżki do plików jar są w classpatch, launch configuration jest takie samo.
Ale doczytałem iż potrzebne są biblioteki dll i zacząłem sprawdzać i w poprawnie wyświetlającym się applecie są 4 pliki dll w katalogu projektu, natomiast w pozostałych katalogach projektów tych dllek niema.
Nie pamiętam abym coś specjalnego robił przy tworzeniu projektu za pierwszym razem i specjalnie dołączał dllki (po prostu nie mam takiej wiedzy jak dodać dllki w eclipsie), może eclips z automatu je dodał. Tylko dlaczego ich niema w pozostałych projektach?

Ręczne przekopiowanie dllek do innych katalogów projektów nie powoduje poprawnego wyświetlania appletów.

Może za pierwszym razem (niestety nie pamiętam z jakiego tutoriala korzystałem) podczas tworzenia projektu postępowałem prawidłowo a podczas tworzenia następnych już nie?

New Java Project (wpisuję nazwę)->next (w zakładce Libraries)-. Ad Externals JARs->Finish
New Java Class (nazwa klasy głównej)->Finisch
dalej kod i Run

Niby proste ale może coś jeszcze?
Re: uruchamianie apletów 3D [message #652065 is a reply to message #552446] Wed, 02 February 2011 15:02 Go to previous message
Mariusz P. is currently offline Mariusz P.Friend
Messages: 85
Registered: February 2010
Member
Coś się zmieniło w temacie? Jeśli nie to może podeślesz projekty (gdzieś podlinkujesz albo pocztą elektroniczną)?
Previous Topic:Jak usunąć kolumnę tabeli w SWT?
Next Topic:Jak z-Git-owany projekt wysłać do repozytorium Mercuriala?
Goto Forum:
  


Current Time: Mon Dec 22 20:38:06 GMT 2014

Powered by FUDForum. Page generated in 0.01618 seconds
.:: Contact :: Home ::.

Powered by: FUDforum 3.0.2.
Copyright ©2001-2010 FUDforum Bulletin Board Software