Eclipse Community Forums
Forum Search:

Search      Help    Register    Login    Home
Home » Modeling » Amalgam » Unable to add a reference to Ecore EAttribute in Tooltip class
Unable to add a reference to Ecore EAttribute in Tooltip class [message #525136] Mon, 11 May 2009 13:59 Go to next message
Jean Michel Boulcourt is currently offline Jean Michel BoulcourtFriend
Messages: 14
Registered: July 2009
Junior Member
In paragraph 4.4.5, page 117 of book "Eclipse Modeling Project", it is
said to create a reference textAttribute of type EAttribute.

I have some problems in trying to do so:
- If I load the runtime version of http://www.eclipse.org/emf/2002/Ecore
model in the resource set, I am not able to add a reference of type
EAttribute in the Tooltip class.
- If I load the development version of
http://www.eclipse.org/emf/2002/Ecore model in the resource set, I am able
to add textAttribute of type EAttribute. But then in the dynamic instance
of Tooltip(.xmi) I cannot choose "title:EString" from the list box next to
textAttribute.

What I am doing wrong ? Did I miss something ?
Re: Unable to add a reference to Ecore EAttribute in Tooltip class [message #525137 is a reply to message #525136] Mon, 11 May 2009 14:15 Go to previous messageGo to next message
Richard Gronback is currently offline Richard GronbackFriend
Messages: 605
Registered: July 2009
Senior Member
You definitely need to use the Runtime Version to create the reference. You
then loaded requirements.gmfgen into the resource set using the Sample
Reflective Ecore Model Editor, but don't see the title:Estring attribute in
the list? You're using the Ganymede version of the DSL Toolkit, right?


On 5/11/09 9:59 AM, in article
8a1632127e56961c7bc5eeb44a7ff768$1@www.eclipse.org, "Jean Michel Boulcourt"
<jeanmimib@gmail.com> wrote:

> In paragraph 4.4.5, page 117 of book "Eclipse Modeling Project", it is
> said to create a reference textAttribute of type EAttribute.
>
> I have some problems in trying to do so:
> - If I load the runtime version of http://www.eclipse.org/emf/2002/Ecore
> model in the resource set, I am not able to add a reference of type
> EAttribute in the Tooltip class.
> - If I load the development version of
> http://www.eclipse.org/emf/2002/Ecore model in the resource set, I am able
> to add textAttribute of type EAttribute. But then in the dynamic instance
> of Tooltip(.xmi) I cannot choose "title:EString" from the list box next to
> textAttribute.
>
> What I am doing wrong ? Did I miss something ?
>

--
Thanks,
Rich
Re: Unable to add a reference to Ecore EAttribute in Tooltip class [message #525138 is a reply to message #525137] Mon, 11 May 2009 14:51 Go to previous messageGo to next message
Jean Michel Boulcourt is currently offline Jean Michel BoulcourtFriend
Messages: 14
Registered: July 2009
Junior Member
Yes, I use the Ganymede version.
1. I open the tooltip.ecore with "Sample Reflective Ecore Model Editor"
2. I load runtime version of ecore mode (using right-click "load resource")
3. I create a EReference named textAttribute in Tooltip class
4. I try to set the EType of textAttribute to EAttribute, but it is not
proposed in the list box (I only have EObject)

Richard Gronback wrote:

> You definitely need to use the Runtime Version to create the reference. You
> then loaded requirements.gmfgen into the resource set using the Sample
> Reflective Ecore Model Editor, but don't see the title:Estring attribute in
> the list? You're using the Ganymede version of the DSL Toolkit, right?


> On 5/11/09 9:59 AM, in article
> 8a1632127e56961c7bc5eeb44a7ff768$1@www.eclipse.org, "Jean Michel Boulcourt"
> <jeanmimib@gmail.com> wrote:

>> In paragraph 4.4.5, page 117 of book "Eclipse Modeling Project", it is
>> said to create a reference textAttribute of type EAttribute.
>>
>> I have some problems in trying to do so:
>> - If I load the runtime version of http://www.eclipse.org/emf/2002/Ecore
>> model in the resource set, I am not able to add a reference of type
>> EAttribute in the Tooltip class.
>> - If I load the development version of
>> http://www.eclipse.org/emf/2002/Ecore model in the resource set, I am able
>> to add textAttribute of type EAttribute. But then in the dynamic instance
>> of Tooltip(.xmi) I cannot choose "title:EString" from the list box next to
>> textAttribute.
>>
>> What I am doing wrong ? Did I miss something ?
>>
Re: Unable to add a reference to Ecore EAttribute in Tooltip class [message #525139 is a reply to message #525138] Mon, 11 May 2009 15:23 Go to previous messageGo to next message
Richard Gronback is currently offline Richard GronbackFriend
Messages: 605
Registered: July 2009
Senior Member
I looks like this part of the book is out of date with the solution,
somehow. Take a look at the tooltip.ecore model provided in the solution
project, as it's a bit different/better.

Best,
Rich


On 5/11/09 10:51 AM, in article
60493c4ae98d10668d831ee3f6696363$1@www.eclipse.org, "Jean Michel Boulcourt"
<jeanmimib@gmail.com> wrote:

> Yes, I use the Ganymede version.
> 1. I open the tooltip.ecore with "Sample Reflective Ecore Model Editor"
> 2. I load runtime version of ecore mode (using right-click "load resource")
> 3. I create a EReference named textAttribute in Tooltip class
> 4. I try to set the EType of textAttribute to EAttribute, but it is not
> proposed in the list box (I only have EObject)
>
> Richard Gronback wrote:
>
>> You definitely need to use the Runtime Version to create the reference. You
>> then loaded requirements.gmfgen into the resource set using the Sample
>> Reflective Ecore Model Editor, but don't see the title:Estring attribute in
>> the list? You're using the Ganymede version of the DSL Toolkit, right?
>
>
>> On 5/11/09 9:59 AM, in article
>> 8a1632127e56961c7bc5eeb44a7ff768$1@www.eclipse.org, "Jean Michel Boulcourt"
>> <jeanmimib@gmail.com> wrote:
>
>>> In paragraph 4.4.5, page 117 of book "Eclipse Modeling Project", it is
>>> said to create a reference textAttribute of type EAttribute.
>>>
>>> I have some problems in trying to do so:
>>> - If I load the runtime version of http://www.eclipse.org/emf/2002/Ecore
>>> model in the resource set, I am not able to add a reference of type
>>> EAttribute in the Tooltip class.
>>> - If I load the development version of
>>> http://www.eclipse.org/emf/2002/Ecore model in the resource set, I am able
>>> to add textAttribute of type EAttribute. But then in the dynamic instance
>>> of Tooltip(.xmi) I cannot choose "title:EString" from the list box next to
>>> textAttribute.
>>>
>>> What I am doing wrong ? Did I miss something ?
>>>
>
>

--
Thanks,
Rich
Re: Unable to add a reference to Ecore EAttribute in Tooltip class [message #525140 is a reply to message #525137] Mon, 11 May 2009 15:33 Go to previous messageGo to next message
Jean Michel Boulcourt is currently offline Jean Michel BoulcourtFriend
Messages: 14
Registered: July 2009
Junior Member
After reading page 121, which contains the resulting Tooltip.xmi, I have
guessed the following:

the textAttribute is an EReference to place in DisplayElement class (not
in Tooltip class) in the tooltip.ecore
The EType of textAttribute is not EAttribute but should be a GenFeature.
So there is no need to load the runtime version of Ecore model in the
resource set of tooltip.ecore. Loading genmodel seems to be enough.

Can you tell if I do the correct way ? Thanks.
Re: Unable to add a reference to Ecore EAttribute in Tooltip class [message #525141 is a reply to message #525140] Mon, 11 May 2009 16:02 Go to previous message
Richard Gronback is currently offline Richard GronbackFriend
Messages: 605
Registered: July 2009
Senior Member
Right, as you can verify with the solution model(s).

Thanks,
Rich


On 5/11/09 11:33 AM, in article
af95c12a8e2c4ded5ed4392286754390$1@www.eclipse.org, "Jean Michel Boulcourt"
<jeanmimib@gmail.com> wrote:

> After reading page 121, which contains the resulting Tooltip.xmi, I have
> guessed the following:
>
> the textAttribute is an EReference to place in DisplayElement class (not
> in Tooltip class) in the tooltip.ecore
> The EType of textAttribute is not EAttribute but should be a GenFeature.
> So there is no need to load the runtime version of Ecore model in the
> resource set of tooltip.ecore. Loading genmodel seems to be enough.
>
> Can you tell if I do the correct way ? Thanks.
>
Re: Unable to add a reference to Ecore EAttribute in Tooltip class [message #566120 is a reply to message #525136] Mon, 11 May 2009 14:15 Go to previous message
Richard Gronback is currently offline Richard GronbackFriend
Messages: 605
Registered: July 2009
Senior Member
You definitely need to use the Runtime Version to create the reference. You
then loaded requirements.gmfgen into the resource set using the Sample
Reflective Ecore Model Editor, but don't see the title:Estring attribute in
the list? You're using the Ganymede version of the DSL Toolkit, right?


On 5/11/09 9:59 AM, in article
8a1632127e56961c7bc5eeb44a7ff768$1@www.eclipse.org, "Jean Michel Boulcourt"
<jeanmimib@gmail.com> wrote:

> In paragraph 4.4.5, page 117 of book "Eclipse Modeling Project", it is
> said to create a reference textAttribute of type EAttribute.
>
> I have some problems in trying to do so:
> - If I load the runtime version of http://www.eclipse.org/emf/2002/Ecore
> model in the resource set, I am not able to add a reference of type
> EAttribute in the Tooltip class.
> - If I load the development version of
> http://www.eclipse.org/emf/2002/Ecore model in the resource set, I am able
> to add textAttribute of type EAttribute. But then in the dynamic instance
> of Tooltip(.xmi) I cannot choose "title:EString" from the list box next to
> textAttribute.
>
> What I am doing wrong ? Did I miss something ?
>

--
Thanks,
Rich
Re: Unable to add a reference to Ecore EAttribute in Tooltip class [message #566133 is a reply to message #525137] Mon, 11 May 2009 14:51 Go to previous message
Jean Michel Boulcourt is currently offline Jean Michel BoulcourtFriend
Messages: 14
Registered: July 2009
Junior Member
Yes, I use the Ganymede version.
1. I open the tooltip.ecore with "Sample Reflective Ecore Model Editor"
2. I load runtime version of ecore mode (using right-click "load resource")
3. I create a EReference named textAttribute in Tooltip class
4. I try to set the EType of textAttribute to EAttribute, but it is not
proposed in the list box (I only have EObject)

Richard Gronback wrote:

> You definitely need to use the Runtime Version to create the reference. You
> then loaded requirements.gmfgen into the resource set using the Sample
> Reflective Ecore Model Editor, but don't see the title:Estring attribute in
> the list? You're using the Ganymede version of the DSL Toolkit, right?


> On 5/11/09 9:59 AM, in article
> 8a1632127e56961c7bc5eeb44a7ff768$1@www.eclipse.org, "Jean Michel Boulcourt"
> <jeanmimib@gmail.com> wrote:

>> In paragraph 4.4.5, page 117 of book "Eclipse Modeling Project", it is
>> said to create a reference textAttribute of type EAttribute.
>>
>> I have some problems in trying to do so:
>> - If I load the runtime version of http://www.eclipse.org/emf/2002/Ecore
>> model in the resource set, I am not able to add a reference of type
>> EAttribute in the Tooltip class.
>> - If I load the development version of
>> http://www.eclipse.org/emf/2002/Ecore model in the resource set, I am able
>> to add textAttribute of type EAttribute. But then in the dynamic instance
>> of Tooltip(.xmi) I cannot choose "title:EString" from the list box next to
>> textAttribute.
>>
>> What I am doing wrong ? Did I miss something ?
>>
Re: Unable to add a reference to Ecore EAttribute in Tooltip class [message #566151 is a reply to message #525138] Mon, 11 May 2009 15:23 Go to previous message
Richard Gronback is currently offline Richard GronbackFriend
Messages: 605
Registered: July 2009
Senior Member
I looks like this part of the book is out of date with the solution,
somehow. Take a look at the tooltip.ecore model provided in the solution
project, as it's a bit different/better.

Best,
Rich


On 5/11/09 10:51 AM, in article
60493c4ae98d10668d831ee3f6696363$1@www.eclipse.org, "Jean Michel Boulcourt"
<jeanmimib@gmail.com> wrote:

> Yes, I use the Ganymede version.
> 1. I open the tooltip.ecore with "Sample Reflective Ecore Model Editor"
> 2. I load runtime version of ecore mode (using right-click "load resource")
> 3. I create a EReference named textAttribute in Tooltip class
> 4. I try to set the EType of textAttribute to EAttribute, but it is not
> proposed in the list box (I only have EObject)
>
> Richard Gronback wrote:
>
>> You definitely need to use the Runtime Version to create the reference. You
>> then loaded requirements.gmfgen into the resource set using the Sample
>> Reflective Ecore Model Editor, but don't see the title:Estring attribute in
>> the list? You're using the Ganymede version of the DSL Toolkit, right?
>
>
>> On 5/11/09 9:59 AM, in article
>> 8a1632127e56961c7bc5eeb44a7ff768$1@www.eclipse.org, "Jean Michel Boulcourt"
>> <jeanmimib@gmail.com> wrote:
>
>>> In paragraph 4.4.5, page 117 of book "Eclipse Modeling Project", it is
>>> said to create a reference textAttribute of type EAttribute.
>>>
>>> I have some problems in trying to do so:
>>> - If I load the runtime version of http://www.eclipse.org/emf/2002/Ecore
>>> model in the resource set, I am not able to add a reference of type
>>> EAttribute in the Tooltip class.
>>> - If I load the development version of
>>> http://www.eclipse.org/emf/2002/Ecore model in the resource set, I am able
>>> to add textAttribute of type EAttribute. But then in the dynamic instance
>>> of Tooltip(.xmi) I cannot choose "title:EString" from the list box next to
>>> textAttribute.
>>>
>>> What I am doing wrong ? Did I miss something ?
>>>
>
>

--
Thanks,
Rich
Re: Unable to add a reference to Ecore EAttribute in Tooltip class [message #566180 is a reply to message #525137] Mon, 11 May 2009 15:33 Go to previous message
Jean Michel Boulcourt is currently offline Jean Michel BoulcourtFriend
Messages: 14
Registered: July 2009
Junior Member
After reading page 121, which contains the resulting Tooltip.xmi, I have
guessed the following:

the textAttribute is an EReference to place in DisplayElement class (not
in Tooltip class) in the tooltip.ecore
The EType of textAttribute is not EAttribute but should be a GenFeature.
So there is no need to load the runtime version of Ecore model in the
resource set of tooltip.ecore. Loading genmodel seems to be enough.

Can you tell if I do the correct way ? Thanks.
Re: Unable to add a reference to Ecore EAttribute in Tooltip class [message #566193 is a reply to message #525140] Mon, 11 May 2009 16:02 Go to previous message
Richard Gronback is currently offline Richard GronbackFriend
Messages: 605
Registered: July 2009
Senior Member
Right, as you can verify with the solution model(s).

Thanks,
Rich


On 5/11/09 11:33 AM, in article
af95c12a8e2c4ded5ed4392286754390$1@www.eclipse.org, "Jean Michel Boulcourt"
<jeanmimib@gmail.com> wrote:

> After reading page 121, which contains the resulting Tooltip.xmi, I have
> guessed the following:
>
> the textAttribute is an EReference to place in DisplayElement class (not
> in Tooltip class) in the tooltip.ecore
> The EType of textAttribute is not EAttribute but should be a GenFeature.
> So there is no need to load the runtime version of Ecore model in the
> resource set of tooltip.ecore. Loading genmodel seems to be enough.
>
> Can you tell if I do the correct way ? Thanks.
>
Previous Topic:Unable to add a reference to Ecore EAttribute in Tooltip class
Next Topic:Cannot find workflow for tooltip in solution directory
Goto Forum:
  


Current Time: Fri Dec 19 00:01:21 GMT 2014

Powered by FUDForum. Page generated in 0.02065 seconds
.:: Contact :: Home ::.

Powered by: FUDforum 3.0.2.
Copyright ©2001-2010 FUDforum Bulletin Board Software